Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   4 min. läsning

Längtar du efter att resa till Rio de Janeiro men har ingen aning om vad du ska göra när du väl är där? Låt oss guida dig till ett dygn i sydamerikas coolaste stad.

Starta dagen med en smarrig frukost, utforska några spännande stadsdelar, känn den dallrande hettan på stranden, gå vidare till en bar där du möter underbara människor, allt till takten av en smittande sambarytm. Bem-Vindo, du är i Rio de Janeiro! Staden som kommer förföra dig med sin färgstarka charm och lekfullhet.

christ
foto: Mike Vondran på Flickr

6:20 Sover du fortfarande?

Upp och hoppa, du har platser att se, folk att möta och smaker att smaka på. Dags att uppleva Rio De Janeiro!

7:20 Ät en typisk Rio-frukost

Starta dagen med en vitamininjektion bestående av juicerna från färsk kiwi, papaya, banan, ananas och persika. För att verkligen kickstarta kroppen kombinerar du med en kopp starkt hett svart kaffe och en skiva bröd.

09:00 Besök stadsdelen Santa Teresa

Börja din resa i Rios norra delar. Santa Teresa är annorlunda, bohemiskt och färgstarkt. Upptäck de gamla slitna vackra byggnaderna från förr och njut av den fantastiska utsikten över staden och katedralen. Promenera upp till de berömda trapporna Escadaria Selarón. Har du tur kanske du till och med stöter på konstnären (Jorge Selarón)  i egen hög person.

Escadaria Selarón
De färgglada trapporna ”Escadaria Selarón”
foto: Jason Lawton på Flickr

11:45 Barfotapromenad på Praia Botafogo

Dags att bege sig söderut för en avkopplande morgonpromenad på stranden Botafogo i Guanabara Bay. En strandremsa som tack vare sina speciella vågor är perfekt för vattensport. Hit kommer folk från hela staden för att umgås, spela fotboll och bara hänga.

Botafogo-stranden i Rio
På Botafogo stranden tronar en 12 meter hög marmorstaty, föreställande ett flickhuvud
foto: Rodrigo Soldon p

13:00 lunch på Cobal do Humaitá

Blev du hungrig av de salta vågorna? Då har vi det perfekta lunchstället för dig! Cobal do Humaitá  som ligger i stadsdelen Humaitá (mellan Botafogo, Lagoa and Jardim Botânico) är ett gäng gamla tågstallar som förvandlats till en frukt- och grönsaksmarknad med massor av mysiga caféer och restauranger.

14:00 Besök Rios botaniska trädgårdar

Om du gillar växter och djur kommer du att älska Rios botaniska trädgårdar. Det är ett område om hela 137 hektar, fyllt med inhemska växter som muskot, kanel och peppar. Allt som allt inkluderar det över 9000 olika växtarter och över 300 olika sorters palmer och fågelarter.

Botaniska trädgården i Rio de Janeiro
En liten glimt av Rios botaniska trädgårdar
foto: Rodrigo Soldon på Flickr

16:00 Helikopter-sightseeing

Kristusstatyn Cristo Redentor som räknas till ett av världens sju underverk, sockertoppsberget, stranden, gränderna och havet. Rio är vackert till fots men från ovan är det inget annat än magiskt. Spänn fast säkerhetsbältet och ta fram kameran. Vår helikoptertur startar vi i Lagoa.

18:30 Relaxa på Ipanema beach

Stränderna Copacabana, Ipanema och Leblon är inte bara härliga stränder utan även livliga mötesplatser. Här träffas lokalbefolkningen och spelar fotboll på morgonen, hänger med vänner på eftermiddagen och tar en öl (geladinha) en capirinha eller lite färsk kokosmjölk. Avkoppling deluxe!

Ipanema Beach, Rio de Janeiro
Fullt med folk på Ipanema beach
foto: Jimmy Baikovovicious på Flickr

19:35 Se solen gå ner vid Arpoador

Ett stenkast från stränderna Ipanema och Copacabana ligger udden Arpoador. Här njuter du av en fantastisk och färgsprakande utsikt medan solen går ner över havet. Förutom härliga solnedgångar anses Arpoador vara det bästa stället att surfa på i Rio.

foto: shutterstock
foto: shutterstock

21:40 dags för Brasiliansk middag!

Stadsdelen Lapa är känd för sitt intensiva nattliv, och här finns det också  gott om matställen. Här hittar du det mesta av det mesta och stadsdelen är en etnisk och kulturell smältdegel med influenser från hela världen.

Vill du ha något typiskt brasilianskt kan du till exempel testa en ”comida de boteco” som är ett hopplock av flera olika sorters kött och grönsaker, eller en feijão pack (bönsallad) med grillad kyckling! När ni har ätit klart kan ni alltid roa er med att dansa lite samba på någon av stadsdelens alla små dansgolv som ligger inklämda här och där mellan barer, klubbar och restauranger.

23:15 Hänga på Os Minheiros

Dagen börjar lida mot sitt slut och det är dags att runda av. För bästa avslutningen tar vi oss tillbaka till Santa Teresa och baren Do Mineiro som är områdets mötesplats. Med sina vita kaklade väggar fulla av svartvita porträtt av kända musiker, och hyllor överfulla av skumma flaskor, skapar en härlig atmosfär.

Hit går man för att ta en öl eller en capirinha (men var beredd på att få vänta på ett bord det är alltid fullsmockat) och snacka lite med folk. Vill du äta något så rekommenderas en feijoada (en brasiliansk böngryta) eller frango com quiabo (kyckling med grönsaker).

Do Miniero i Santa Teresa, Rio de Janeiro
Mysigt på Do Miniero
foto: Rodrigo Galindez på Flickr

Undrar du när närmaste flyg till Rio går? Kolla in resor till Rio de Janeiro här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig