Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   4 min. läsning

Jag åkte till Indien för Ayurvedans skull. Kerala i södra Indien var min destination. Där skulle jag komma i balans. Jag fick lära mig att Ayurveda ”is all about balance” där fokus ligger på de obalanser som finns i kroppen. Jag hade lite för mycket Pitta i mig sa läkaren efter min första konsultation. Pitta står för elden i oss, en av de tre konstitutionerna (doshas) inom Ayurvedan. De andra två är Vata och Kapha. Vata står för luft och Kapha för vatten och jord. När vi föds har de flesta av oss en balans mellan de tre men sen är det vår livsstil som gör att de kommer ur balans. På pappret jag fick av läkaren stod det ”Diagnos: Pitta Vata”.

image

Ayurveda betyder livskunskap på sanskrit och är en 5000-årig livsfilosofi och läkekonst med rötter i Indien. Kost, kroppsbehandlingar, meditation och yoga är alla delar av Ayurvedan.

Jag åkte till ett av Indiens äldsta Ayurvedacenter, Somatheeram Ayurveda resort, på en 12 dagars reningskur (pancha karma). Ayurvedakuren var en organiserad resa med Susanne Björklund från Getaway travel och Eva Forsberg Shinkler, svensk Ayurveda coach. Två kvinnor som har arbetat med Ayurveda i över 20 år och är otroligt kunniga inom området.

Första dagen fick jag träffa Ayurvedaläkaren för en konsultation som sedan la upp planen för hela kuren. Dagliga örtmediciner, kroppsbehandlingar, anpassad kost samt Yoga och meditation ingick i kuren.

image

Mina dagar på centret började med två timmar behandling. Oftast var det två terapeuter i rummet samtidigt. Behandlingarna började alltid med huvudmassage, me like! I Ayurveda-behandlingarna används mycket varm olja. Det är sesamolja som kokas upp med olika örter. Efter en huvudbehandling med varm olja såg min korta, blonda frisyr mindre fin ut men det fick man leva med.

På centret serverades vegetarisk kost, ingen alkohol och inget koffein eller tein. På varje gryta fanns en etikett med den eller de doshas som just den rätten passade till. Mellan måltiderna drack man bara örtvatten och kokt vatten. Dygnet runt kunde man ringa room service så kom de med en silverbricka med en termos på, med kokt  vatten. Inom Ayurveda finns sex smaker som bör ingå i varje måltid. De är <strong>sött, salt, surt, starkt, kärvt och bittert</strong>. Sen är måltiden komplett! Jag älskar den indiska maten. Det är inte bara en linsgryta med ris till. Det är så mycket mer och så många smaker. Varje krydda spelar en viktig roll där den ena balanserar upp den andra och den tredje framhäver den fjärde.

image

Varje dag erbjöds yoga- och meditationsklasser. Jag missade inte en yogaklass. Hemma yogar jag oftast ensam på min matta. Här yogade jag utomhus under tak med en indisk yogamaster. Hans kropp var som gummi och han inledde varje pass med att sjunga. Kan alla yogis i Indien sjunga undrade jag? Jag försökte sjunga med på de ställen jag kunde som tex ”Om shanti shanti shanti”. Det var ungefär det.

Han gjorde positioner som jag aldrig tidigare klarat eller vågat och en gång sa jag till honom ”That is impossible”. ”Is it?” svarade han och tittade upp på mig. Han kom fram till mig och sa ”Breath”, efter ett par minuter hade jag kommit dit själv, till det omöjliga. ”It’s all in your mind” sa han. De andra applåderade. Det var mitt ”Yoga moment”!

image

Ayurvedakuren (Pancha Karma) gjorde mig gott. Jag fick olja i håret, i pannan och över hela kroppen. Jag fick rök i öronen, ghee (renat smör) i ögonen och olja i näsan. Jag fick komjölk över kroppen och papaya i ansiktet. Hela jag behandlades, insida och utsida. Sen jag kom hem har Ayurvedan fått en naturlig plats i min vardag. Jag dricker mitt kokta vatten, smörjer mig med varm olja, yogar och lagar mat med alla de kryddor som fyllde min resväska på vägen hem.

Enligt Ayurveda är vi alla unika och har olika behov. Det som är rätt för mig kanske inte är rätt för dig. Jag har testat mig fram länge för att hitta det som passar mig. Ayurvedafilosofin ser till individen och det gillar jag. Den har även fått mig att förstå mig själv och min omgivning bättre.

 

Emma Haglund är hud- och spaterapeut, egen företagare och skriver själv en blogg där hon delar sin passion för hälsa och ger sina tips på hur hon får balans i livet. Hennes stora intressen är hudvård, yoga, ayurveda och mat.

www.emmahaglund.se

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig