Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   6 min. läsning

Jag har aldrig funderat på att resa till Indien, men när det damp ner en inbjudan till bröllop i Delhi var det omöjligt att tacka nej. Min killkompis blivande brud är av indisk härkomst och bara baserat på det faktum att brudgummen skulle rida in på en elefant garanterade en minnesvärd resa – och det blev det!

Vi hittade flygbiljetter med Qatar Airways till Delhi för under 6000 kr (!), med ett stopp på vägen hem i Doha i 2,5 dagar. Eftersom vår Indienresa skulle vara fullspäckad med aktiviteter kändes det skönt att avsluta med lite avslappnande poolhäng.

Indien

holi

 Utresan var allt annat än smidig när Qatar Airways nya Dreamliner gick sönder och efter en dags väntan i ovisshet ställdes flyget in. Så istället för att anlända i Delhi fick vi spendera natten på Clarion Arlanda. Efter mycket tjafs blev vi slutligen ombokade och anlände ett dygn försenade, men i tid till den stora hinduiska högtiden ”Holi” som var en av resans höjdpunkter. Kort förklarat är det en årlig färgfest där man kastar färg och sprutar färgat vatten ur vattenpistoler på varandra. Hur kul som helst, vuxna blir som barn på nytt!

När vi skrubbat oss rena från färg (även om håret fortfarande hade en rosa nyans) gav vi oss iväg på en fem dagar lång rundresa i norra Indien. I rutten ingick Jaipur (känt som ”den rosa staden”), Agra med ett av världens nya sju underverk Taj Mahal och där emellan diverse avstickare för att besöka fler fantastiska sevärdheter som bl a Amber Fort och Red Fort.

taj mahal johanna snickarsAtt via buss upptäcka stora delar av norra Indien är verkligen att rekommendera. Du får se både storstad och landsbygd. Ibland är det fantastisk motorväg (vi passerade bl a den nybyggda Formel 1 arenan), ibland skumpar man fram på grusvägar genom slummen med trafik som går i alla riktningar. Förutom att dödligheten i trafiken är hög kan det även vara en rejäl utmaning (speciellt för astmatiker) då luften extremt förorenad, därför rekommenderar jag inte att åka ”rickshaws”-taxi (tuktuk på tre hjul).

elephant weddingFår du nånsin möjlighet att gå på ett indiskt bröllop – ta den! Vi besökte ett i indiska mått litet bröllop (250-300 gäster). Kvinnorna gjorde hennatatueringar på händer och fötter, allt var utsmyckat med blommor och alla gäster var klädda i vackra tyger i regnbågens alla färger. Traditionsenligt börjar festligheterna med en Sangeet (som betyder musik och dans), vilket är som en färgsprakande Bollywood-show. Istället för tal ger man en dans till brudparet, som själva också uppträder på scen. Efter en gigantisk buffé dansade vi vidare till sent på natten! Själva bröllopet dagen efter innehåller mer riter och traditionella ceremonier med bl a sanskrift, oerhört vackert men svårt för en utomstående att förstå. När vi däremot banade väg, dansandes till ett 20-manna brassband, för brudgummen på en elefantrygg var det som i en film!

Det är just kontrasterna som jag minns mest från Indien, det hugger i hjärtat när du själv bor på lyxhotell och ser de hemlösa barnen utanför leta mat i soporna. Alla sinnen jobbar för högtryck, det är högljutt (när man kör om i trafiken tutar man istället för att blinka), det är människor precis överallt och färgerna i överflöd. Kor är som bekant heliga och de finns överallt och har företräde, ligger de i gatan får man köra en omväg. Sanitet är inte en prioritering, och bli inte förvånad om du ser invånare uträtta sina behov mitt på trottoaren. Shoppingtips: besök marknader för vackra tyger, skor, läder, marmor och smycken. Och ja, det är väldigt billigt (inberäknat prutning!)

IMG_3217

Eftersom magsjuka är närmast garanterat turister är det viktigt att inte dricka kranvattnet och vara noga med handsprit och äta tillagad mat. Jag tog dessutom Dukoral och fick med mig en desinfektiondroppar för att hälla i all dryck och tvätta frukt med, men inte slapp jag undan för det!

Ett sista tips är att skaffa en inhemsk guide. Det finns 28 stater i Indien, olika folkslag och religioner, olika seder och traditioner, historia med Maharajas och kastsystem. Vår guide kunde förklara ALLT.

Qatar

IMG_3605

Doha är en typisk transferflygplats, så från vårt stora flyg var vi endast 4 st som gick mot ”Arrivals” istället för flygbyte. Du betalar smidigt visum direkt i passkontrollen, det kostar 100 QAR (ca 180 kr). Flygplatsen ligger centralt i Doha som har nästan en miljon invånare (hela Qatar har 1,7 miljoner). Staden känns som Dubai för 10 år sen, husbyggen överallt och förberedelser inför fotbolls-VM 2022. Kvällstid ser man tydligt den imponerande skyline med arkitektbyggda hotell och skyskrapor. All personal som jobbar i serviceyrken är icke-Qatarier, och på det stora hela är Doha ett av de mest tydliga exempel på kulturer som smälter samman (öst möter väst).

Doha city centre mallVi fick tips av amerikanska expats (utlandsstationerade) att hotellet W är det hetaste stället i Doha. Så vi tog en drink på deras Spice Market, restaurangen som också finns i bl a NYC, som har en härlig atmosfär och prisvärd ”happy hour”. Därefter middag på kändiskocken Jean-Georges Market en trappa ner, supergott!

Eftersom det är ett stort överskott på män i Doha har många restauranger och barer specialpriser för kvinnor. Det erbjuds också moderna fester som after works och fest-bruncher på hotell, som är de enda med utskänkningstillstånd för alkohol. Plocka upp senaste numret av Time Out Doha för aktuella tips! Vi hann besöka flera stora köpcenter, som erbjuder allt från klassiska internationella klädmärken till mer lokala affärer och varför inte en ishockeyrink (!) Det finns även ett antal sevärda museér och en spännande aktivitet jag önskar att jag hunnit göra är att paddla i sumpmarken med äventyrsföretaget Entalek.

Summering

Jag har aldrig tidigare varit på en så fullspäckad resa med så mycket intryck! Indien var ännu mer intensivt, vibrerande, spännande och kaotiskt än jag förväntat mig. Därtill är Doha en total kontrast till Delhi; rent, städat, välorganiserat, nybyggt och lyxigt.

Tyvärr var både vår in- och utresa med Qatar Airways en mardröm. Förutom att de skötte ett inställt flyg uruselt, hade undermålig service och inte ens uppfyllde internationella flygrättigheter lyckades de även avboka vår hembiljett, vilket endast löstes tack vare att vi ringde oupphörligen till deras internationella call center under fem timmar. Men väl på plats i både Indien och Qatar var det en fantastiskt upplevelserik semester som jag kan rekommendera andra att göra – ett minne för livet!

footer logo
Skapad med till dig