Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   5 min. läsning
emelie_tokyo
Emelie Fågelstedt

Månadens resenär i december är Emelie Fågelstedt. Hon frilansar inom digital kommunikation och lever för tillfället i Tokyo med sin man. Hennes resmål är att besöka 50 länder innan hon fyller 30…hon är på god väg att lyckas. Hon är ett riktigt reseproffs, så läs och ta till dig av hennes tips!

Namn: Emelie Fågelstedttraveller-of-the-month
Ålder: 27
Gör: Frilansande digital kommunikatör och skribent.
Blogg: http://www.vagabond.se/bloggar/fiftyby30
Bor: Tokyo, Japan

Berätta lite om ditt reseintresse. Hur ofta reser du och vad är det som driver dig?
Jag tror att man växer mycket av att besöka nya platser och att lära känna människor med andra erfarenheter än en själv. Jag hade turen att resa mycket tillsammans med mina föräldrar och min bror som yngre, och jag har älskat det så länge jag kan minnas. För några år sedan bestämde jag mig för att sätta målet att besöka femtio länder innan jag fyller 30 år. Det har triggat mig att besöka nya platser varje år.

Sedan i januari bor jag och min man i Tokyo, vilket har öppnat upp möjligheten att resa runt i Asien. Vår senaste weekend gick till Taipei, huvudstaden i Taiwan, som också blev mitt fyrtiofemte besökta land. Det är en stad att besöka för den som gillar nattmarknader – de står verkligen i centrum!

taipei10
Tapei

Vad är viktigast för dig inför en resa?
Jag har börjat läsa på mer innan jag besöker en ny plats. Jag tror att varje land har något unikt att erbjuda, men det kräver ofta en del research för att få ut det mesta av en resa. Att förstå något om kulturen, om platsens historia, om människorna, vad lokalbefolkningen helst gör om helgerna.

Med det sagt älskar jag att vara spontan också. Att virra bort mig i gamla gränder i Seoul, beställa främmande maträtter på ett språk jag inte förstår i Shanghai, hoppa på en båt mot en okänd ö i Kroatien, eller att få tips om smultronställena av främlingar i Budapest. Men jag tror att grundförståelsen för landet man besöker är viktig. Att försöka se en plats med lokalbefolkningens ögon.

Har du någon favoritplats i världen?
Jag älskar Spanien, särskilt Barcelona och Madrid. Det är något särskilt med stämningen i landet; jag blir glad redan sekunden jag kliver av flyget. Få saker mäter sig mot att dricka en cerveza på en uteservering på en liten bakgata i solen och småprata om ingenting med okända, glada människor vid bordet intill.

madrid81
Madrid

Vad gör du när du inte är på resande fot?
Jag frilansar inom digital kommunikation, just nu med sociala medier för svenska kunder på distans, samtidigt som jag hjälper en japansk start-up som utvecklar mobilappar här i Tokyo att etablera sig i USA. Stort plus är att jag med dem fått möjlighet att besöka både Sydney och San Francisco under hösten! Överlag älskar jag jobbet som frilansare, det öppnar upp för möjligheten att bestämma över sin egen tid, och tack vare att allt är digitalt idag kan jag jobba varifrån som helst i hela världen, bara jag har en någorlunda stabil uppkoppling.

När jag inte jobbar utforskar jag Tokyo och allt denna enorma trettiofemmiljonersstad har att bjuda på. Och så bloggar och skriver jag om det för Vagabond.

Hur är det att bo i Tokyo?
Tokyo bjuder på många annorlunda upplevelser. Från tusentals blinkande neonskyltar, världens stilsäkraste människor och över hundratusen restauranger till maid cafés, sumoturneringar, temabarer, cosplayers och vuxna människor som läser serier varje morgon på tåget. Att bli bjuden på ingefäramarinerade äggstocksledare från en gris som barsnacks, förvånar mig inte längre. Jag älskar den här staden; man upplever något utöver det vanliga nästan varje dag!

shibuyahalloween5_tokyo
Tokyo

Vad är ditt drömresemål?
Peru! En av mina närmaste vänner kommer från Peru och har berättat så mycket om landet för mig under så många år. Jag vill besöka Lima, åka vidare till Cusco och vandra Inkaleden upp till Machu Picchu. Jag flyttade till Barcelona en höst för att öva upp min spanska inför resan till Sydamerika, men den har fortfarande inte blivit av. Jag planerar därför att Peru ska bli mitt femtionde land att besöka…

Vilken är den bästa platsen dina resefantasier har tagit dig till?
För två år sedan besökte vi Singapore och ön Penang i Malaysia över nyår. En riktigt bra blandning av storstad, bad och så fantastisk mat. Båda länderna lämnade starka intryck. Singapore är som en futuristisk rymdstad, lekfullt hoppusslad med kvarter med influenser från Kina, Indien och Malaysia. I Penang fick vi njuta i en solstol om dagarna, varvat med att besöka vackra tempel, prata med härliga människor och se häftig natur.

penang1
Penang

Vart går nästa resa?
Vi planerar en solsemester i början av maj när det är långledigt i Japan. Jag tror att det blir till Filippinerna – antingen ön Palawan, Boracay eller Bohol. Vi vill även hinna med så mycket som möjligt av Japan nu när vi är här. Nästa resa inom landet blir till Nagano i vinter, för att åka skidor och titta på snöaporna som lever uppe i bergen vid alla onsen, de varma vulkaniska källorna. De tropiska stränderna i den japanska ögruppen Okinawa lockar också.

Har du några favoritresetips du vill dela med dig av?
Lär känna folk på plats för att få ut så mycket som möjligt av resan! Att följa guideböcker och resetips är en sak, men att faktiskt bli guidad av någon från staden eller platsen är något helt annat. Det blir mer på riktigt. Kanske känner du någon som känner någon som bor i utlandet, kanske har du möjlighet att hitta likasinnade med gemensamma intressen via olika forum, kanske följer du en utländsk blogg som du kan passa på att kontakta personligen och fråga om en rundvisning? Människorna är det som gör en plats till vad den är.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig