Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning
Peter och Helena Portugal, Foto Lasse Persson
Helena och Peter framför sin husbil i Portugal. Foto: Lasse Persson

Månadens resenär i februari är ett par som gärna reser en bit utanför charterkatalogen och ofta med andra färdsätt än flyg. I skrivande stund är Helena och Peter ute på sin livs drömresa. Med sin egendesignade husbil vid namn Freedom, åker de runt på en obestämd rutt i Europa. Samtidigt kan du följa deras färd på bloggen freedomtravel.se. Undrar du hur det är att åka på husbilsresa? Här har du två som vet precis hur det är.  Läs och inspireras av ett annorlunda ressätt!

Namn: Peter omånadens resenärch Helena.
Bor: Stockholm, i sin husbåt.
Blogg: freedomtravel.se– husbåt, husbil och resor.
Gör: Peter driver en byggfirma och Helena jobbar med folkhälsoarbete.

Vad är det bästa med att åka på husbilsresa?

Det är en otrolig frihet att resa med husbil! Man behöver inte boka en bestämd destination utan reser precis som man vill. Ena dagen får man höra att vädret är bättre österut, och då kör man ditåt. Nästa dag får man ett restips om en trevlig stad norrut, och då åker man dit. När man reser med husbil är man heller inte beroende av hotell eller restauranger, eftersom man har både säng och kök med sig i bilen!

Finns det några mindre bra saker?

När man reser med husbil behöver man gasol för värme och matlagning. Tyvärr är gasolflaskor och kopplingar till gasolflaskor olika i hela Europa, vilket gör att det är onödigt trassligt varje gång man kommer in i ett nytt land och vill fylla på gasol eller byta gasolflaska.

Vilka länder är de bästa att campa i?

Det finns många länder som är bra att campa i! Polen är ett billigt och trevligt campingland, med fina stränder längs Östersjökusten. Vi tycker också mycket om Frankrike och Italien. Campingar i de länderna kan vara dyrare, men där finns istället gott om så kallade “ställplatser”. En ställplats är en billig övernattningsplats för husbilar där det ofta finns el och möjlighet att fylla och tömma tankar. Portugal är också ett fint land att resa i med husbil.

husbil husvagn semester månadens resenär

Har ni något tips till andra som också funderar att åka på husbilsresa?

Läs husbilsbloggar! På bloggarna kan man ta del av andras erfarenheter. Människor som reser med husbil är bra på att hjälpa varandra och dela med sig av tips – så tveka inte att fråga! Tänk också på att man inte bara behöver stå på campingar när man reser med husbil. I många länder finns gott om ställplatser. Ställplatserna är alltid billigare, och ligger dessutom ofta mer centralt i förhållande till städer och sevärdheter. Det finns både kataloger och appar som hjälper en att hitta ställplatser i hela Europa.

Just nu befinner ni er i Portugal, vart kommer ni åka härnäst?

Vi kommer att åka österut längs kusten, genom Spanien och Frankrike till Italien. Sedan planerar vi att resa till Korsika, Sardinien och Sicilien med färjor. Därefter håller vi det helt öppet. Eventuellt så blir det Kroatien och Grekland också. Poängen med att resa med husbil är ju att man inte behöver planera så noga!

Vilket ställe är det häftigaste som ni har besökt hittills?

Bretagne i Frankrike är otroligt dramatiskt och vackert. Naturen är svindlande med de höga bergen som störtar brant ner i Atlanten. De små byarna med stenhus och stenkyrkor gör att det känns som att göra en resa långt bakåt i historien.

Bretagne 2014
Vackra vyer i Bretagne, Frankrike.
footer logo
Skapad med till dig