Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

Ett resmål som oftast står med på svenskarnas favoritlista är New York. Kärt barn med många namn. New York är uppdelat i Manhattan, Bronx, Queens, Brooklyn och Staten Island. Oftast som turist så spenderar man hela sin vistelse på Manhattan och glömmer bort vad New York egentligen har att erbjuda. Besök gärna Coney Island i Bronx eller varför inte åka ut till Hamptons och se var New Yorks överklass bor och spenderar sina somrar. Du flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn till Newark. Från flygplatsen kan du ta dig med taxi, buss eller tåg direkt in till Manhattan. Expressbussarna är billigast och tar dig direkt till Pennstation mitt på Manhattan. Taxi inklusive vägtullar och dricks kostar runt $70.

New York kryllar av sevärdheter som Frihetsgudinnan, Empire State Building, Time Square etc. Om du vill gå upp i Empire State Building ska du var här tidigt. Kön brukar vara lång så var beredd på att spendera en hel eftermiddag här. Ett tips är istället ta sig till Rockefeller Center och åka upp till Rainbow Room som ligger beläget på 65e våningen, njut av en drink och kvällsutsikten över Manhattan. Samma sak är det med Frihetsgudinnan, var här tidigt om du inte vill lägga en hel dag på att köa till båtarna som tar dig ut på Hudsonfloden. Om du bara äri New York en kort tid lägg hellre din tid på att utforska andra delar av stan som China Town, Greenwich Village och Lower East Side.

Söndagar spenderas bäst i Central Park om du inte är intresserad av att kolla på NFL-matcher med alla patriotiska amerikanare. Ta med dig en picknickkorg och njut av denna enorma oas mitt i New York. Ta dig till Boathouse, här har flera kända filmer spelats in och du kommer säkert se en eller annan kändis.

En personlig favorit är Bistro Corner (West 4th St. & Jane St.), ett välbesökt hamburgarhak på Manhattan som inte många turister hittar till. Stans bästa hamburgare om du skulle fråga en New Yorkare. Stället är väldigt populärt så var här tidigt om du vill få tag på ett bord. Priserna är låga, en hamburgare runt $6 och en öl runt $2-$3.

Passa på att öka över till New Jersey när du ändå är här. Du tar dig lätt till Hoboken med PATH tågen som bl.a. går från World Trade Center och 33rd St. Här får du uppleva en amerikansk småstadskänsla med en fantastisk utsikt över hela Manhattan, ett perfekt ställe att ta bra foto över Manhattans skyline.

Kom alltid ihåg att lämna dricks. För en restaurangnota lägger man till 15-20% beroende på service. I vissa fall är dricksen redan inkluderat i notan om man är ett stort sällskap som äter. Går du till en bar och beställer brukar man dricksa $1 per vinglas eller öl och $1-$2 för drinkarna. För taxiresan brukar man lägga till runt 10%. Läs tidningen Time Out New York innan du åker iväg. Här ser du vad som är aktuellt, vilka konserter som spelas, vilka restauranger och barer som man skall gå till. Bästa tiden att åka till New York är under våren eller hösten. Somrarna i New York kan bli väldigt varma med hög luftfuktighet vilket inte är helt optimalt när man är i en storstad.

footer logo
Skapad med till dig