Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   4 min. läsning

brela
Den lilla badorten Brela är bara ett av de många vackra resmål du hittar längs Makarska rivieran

Kroatien är ett resmål som blir mer och mer populärt för varje år. Och det finns många underbara resmål att upptäcka, från Istrien i norr till Dubrovnik i söder.

I söder hittar man också Kroatiens egen riviera och den Dalmatiska skärgården som med sina dramatiska klippor och kristallklara vatten länge varit ett mecka för bland annat seglare. Men det går förstås bra att upptäcka skärgården även för den som inte seglar.

Idag flyger flera av de stora flygbolagen direkt till Split från både Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Från Splits hamn tar du sedan någon av färjorna ut till öarna eller bussen till Makarska som ligger vid kusten ca 7 mil söder om Split.

Makarska

shutterstock_193812299
Foto: The visual explorer/Shutterstock
Hamnen i Makarska 

Makarska är den största staden som också har gett namn till Makarska rivieran, en livlig men genuin Kroatisk by. Här hittar du butiker och restauranger längs med den vackra palmkantade strandpromenaden, och i bakgrunden tornar de dramatiska bergen upp sig och skapar en helt fantastisk vy.

I Makarska finns många hotell att välja på i olika prisklasser. Ett av våra favorithotell är nyrenoverade hotel Osejava som ligger vid en egen liten strandremsa i utkanten av Makarska. Rummen är fina och fräscha och många har en helt vidunderlig havsutsikt.

Ett tips om du reser till Makarska är att besöka restaurangen Jeny som ligger en bit upp i bergen och bjuder på en fantastisk utsikt såväl som rivierans bästa kök.
Från Makarskas hamn kan du också ta en båt över till öarna Brac och Hvar.

Brac

shutterstock_86547658 (1)
Zlatni Rat – Den gyllene udden

Brac är den tredje största ön i Dalmatiens skärgård och här hittar du bland annat de små turistorterna Bol och Supetar. Brac är lugnare än Makarska och turistorterna mindre. Perfekt för barnfamiljen eller den som är ute efter en lugn och skön semester.

På Brac hittar du också Kroatiens allra mest berömda strand – Zlatni Rat. Zlatni Rat som betyder den gyllene udden är en långsmal strandremsa som sträcker sig över 600 meter ut i havet. Stranden ändrar form beroende på vindar. Mellan stranden och staden Bol som är den största turistorten på Brac går en mysig liten strandpromenad kantad av barrträd.

I Bol hittar du bland annat ett av Kroatiens inhemska vinproducenter , Stina, där kan du köpa lokalproducerat vin, delta i vinprovning eller bara hänga i den moderna och snygga vinbaren.

Hvar

shutterstock_135036695
Utsikt över gamla staden i Hvar

Hvar är Kroatiens svar på franska Cannes. Lite finare, lite dyrare och med ett myllrande folkliv men utan att kännas speciellt snobbigt. Ett perfekt resmål för par eller vänner som inte vill ligga stilla med en bok hela semestern. Staden Hvar (ön och staden har samma namn) har anor från medeltiden och de pittoreska kullerstensgatorna är helt enkelt förtjusande.

I Hvar  stad njuter du av shopping och härliga restauranger, badar vid någon av öns många kullerstensstränder och kanske hänger lite på en beach club när solen börjar gå ner. Några av de mest kända är Hula Hula och Carpe Diem.

Är du ute efter en kulinarisk upplevelse i härliga omgivningar tipsar vi om restaurangen Me and Mrs Jones som du hittar i byn Jelsa som för övrigt är ett perfekt resmål för barnfamiljen. Lite lugnare än Hvar stad och med sandstrand (sandstränder hör inte till vanligheterna i Dalmatien).

Så reser du: Enklaste vägen till Makarska rivieran är med flyg till Split och därefter buss längs kusten ner till Makarska. Från Splits hamn kan du också ta färja ut till öarna Brac och Hvar och det finns även båtförbindelser mellan öarna och Makarska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig