Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   6 min. läsning
Vild elefant på Sri Lanka.  Foto: Shutterstock
Vild elefant på Sri Lanka.
Foto: Shutterstock

Vad du är harmonisk sen du kom hem från Sri Lanka sa min mamma till mig häromdagen. En resa till Sri Lanka kan innehålla allt eller ingenting. Det finns äventyr för både kropp och själ. Och lugn och ro. Och vågskvalp.

Är det inte krig i Sri Lanka? Den frågan fick vi flera gånger när vi berättade att vi skulle åka till Sri Lanka med familjen. Inbördeskriget i Sri Lanka är slut och när vi pratar med srilankeser återkommer de till att det som är bra med den sittande presidenten är att han fick slut på kriget. Sedan återkommer de till att de styrande nu främst består av hans släkt och vänner. Det är presidentval i dagarna och de vi mötte vill ha förändring. (uppdatering Sri Lanka har fått en ny president).

Cricket och Temple of the Tooth i Kandy

En typisk stadsbild. Här i Galle
En typisk stadsbild. Här i Galle

Att resa/turista i Sri Lanka är enkelt. Folket är välkomnande och det är enkelt att ta sig runt. Boenden kan bokas hemifrån eller på plats. Vi bestämde oss för att resa den rutt som många tar när de besöker Sri Lanka. Ett besök runt Kandy, ned mot sydost och nationalparkerna där och sedan sydkusten. Vi bokade in boende på olika platser och lät plats och väder bestämma vad vi skulle göra när vi väl var framme.

I Kandy fick vi tillfälle att titta på cricket, något som min man hade som ett av måstena på resan. Sri Lanka mötte England och vi satt i gräset med srilankeser på ståläktaren. Vi jublade och klappade händerna när alla runt omkring oss jublade eftersom vi inte hade en aning om reglerna. En cricketmatch är lång, ibland pågår den i flera dagar men vi nöjde oss att titta ett par timmar.

Från Kandy finns möjlighet att göra olika utflykter i djungeln. Du kan exempelvis bo i djungeln på Polwaththa Ecolodges, och gå på organiserad trekking.

 

I Kandy besökte vi också det buddistiska Temple of the Tooth dit många buddister vallfärdar. Utanför templet finns många hobbyguider som gärna går med dig in och berättar om templet. Hjälpsamma srilankeser vill, så klart, ha betalt när de guidat dig klart. Kandy bjuder också på traditionell dans som visas upp på kulturcentret varje kväll. Botaniska trädgården i Kandy är en annan sevärdhet. Det går lokalbussar dit.

Världens vackraste tågresa

Utsikt från rummet på Lakshmis hotell i Ella.
Utsikt från rummet på Lakshmis hotell i Ella.

Tågresan mellan Kandy och Ella anses vara en av de vackraste i världen. Det är speciellt att sakta färdas med ett tåg upp för berg bland teplantager och till slut inse att tågresan bokstavligen tar dig genom molnen. Vill du besöka världens ände hoppar du av tåget i Nuwara Eliya och traskar upp för berget. Vi stannade istället i Ella där vi bodde på Lakshmis hotel. Vyerna i Ella är slående.

Vi besökte vattenfallet Ravana Falls och vägen dit med tuk tuk bestod av många stopp för att fotografera storslagna vyer och apor. Från Ella kan utflykter till teplantager/-fabriker göras samt att du kan bestiga Little Adam’s peak.

Många reser till Tissamaharama för att därifrån besöka nationalparken Yala för att se elefanter, leopard och andra djur. Vi valde att åka till Arugam Bay norr om Yala. Arugam Bay är en av de mest populära ställena för surfare i Sri Lanka under april till oktober. Vi besökte Arugam Bay i december och var nästa ensamma som turister i byn. Flera ställen var stängda men vi gillade lugnet i byn och möjligheten att bada i vågorna. Arugam Bay är en fiskeby och stranden är full av fiskbåtar.

Curd – en slags buffelmjölksyoghurt

I Arugam Bay bodde vi på  East Surf Cabanas som drivs av Raffaella och Sudu. De har enkla cabanas och lite mer påkostade familjerum. Vi var de enda gästerna och åt god frukost, bland annat curd med frukt och honung. Curd är en form av yoghurt gjord på buffelmjölk. Den gick inte hem hos barnen men hos mig. På kvällarna åt vi på fisk och skaldjur fångade och tillagade av Sudu eller pasta pomodoro.

Langustrar med tomat- och fetaostsallad hos East Surf Cabanas.
Langustrar med tomat- och fetaostsallad hos East Surf Cabanas.

Pröva också veggo- och kycklingburgarna och joserna på Gecko. Vill du testa något annat än klassikern ananasjos så testa varianten med äpple, morot och ingefära. Gecko hittar du också i Weligama.

Möte med vilda elefanter

På hemväg efter att ha besökt templen i Okanda hörde vi elefanter trumpeta och såg två vilda elefanter på nära håll. Med skräckblandad förtjusning såg vi elefanterna passara bakom vår jeep. Under resan hade vi även sett krokodiler, bufflar, påfåglar, varaner vilket gjorde att vi kände att vi fått vår del av vildlivet så vi skippade safarituren. Svårt att tro att en safaritur skulle kunna mäta sig mot de vilda elefanter vi såg.

Vild elefant nära Panama och Arugam Bay.
Vild elefant nära Panama och Arugam Bay.

Testa surf!

Upp på vågen i Weligama.
Upp på vågen i Weligama.

Längs södra kusten Sri Lanka finns många fina platser att besöka. Vi bodde Madiha, Mirissa och Weligama som ligger med några kilometers mellanrum men är olika. I Madiha bor du nära havet och är du surfare är det perfekt då du kan dra på dig din rashguard och gå ner och surfa när du vaknat. Ofta är det bra vågor på morgonen.

Gott äter du på Eco Turtle Beach. Mirissa har en strand full med olika hotell och guest houses. I vågorna kunde våra barn leka i timmar. Lunchen tycker jag du ska äta i något av ställena i samhället och inte på stranden.

För just surfare finns många bra surfmöjligheter både i Madiha, Mirissa och Midigama. Har du aldrig testat att surfa tycker jag att du ska testa när du besöker Sri Lanka. I Weligama är vågorna snälla för nybörjare och du hyr en bräda med eller utan instruktör på stranden och ger dig ut och testar.

Skippa valsafarin

Praneeth Guest House i Mirissa bor du strandnära, men inte på huvudstranden utan en bit bort från allt hets och drinkar. Rummen är enkla och fina. Frukosten en av de bättre med mycket frukt och omelett. Palm Villa Mirissa har god mat och yoga varje morgon samt rum med olika standard.

I Mirissa finns också möjlighet att åka på valsafari men jag rekommenderar er att skippa det spektaklet. Det är mer av valjakt med många båtar ute varje morgon fulla med turister som åker väl nära valarna.

Fortet i Galle

Fortet i Galle är ett måste. Det är ett, av flera, UNESCO världsarv som finns på Sri Lanka. Här finns många små butiker, caféer och restauranger. Vandra längs muren och njut sedan av en god kopp kaffe på exempelvis Pedlars inn. Kaffet i Sri Lanka har mycket övrigt att önska men i fortet i Galle finns schysst kaffe på många ställen. Pedlars har även magisk gelato. Ta en drink på Amangalla och njut av miljön.

Kaffe med brownie på Pedlars inn.
Kaffe med brownie på Pedlars inn.

Även om det är skönt att bo på hotell där frukost ingår eller för en billig penning kan köpas till tycker jag du ska testa att bo så att du kan laga mat själv. Färsk fisk och skaldjur kan du köpa på väg hem från stranden. Missa inte chansen att kunna frossa 🙂

På flera ställen finns möjlighet att lära sig att lag srilankesisk curry. Mamas Galle Fort Guest House har väldigt god curry och Mama lär ut sina curryknep. Om du inte har möjlighet att låta Mama lära dig laga curry kan du köpa med dig av hennes curryblandning.

Det stående intrycket av Sri Lanka är ett välkomnande folk och landskap. Nästa gång jag åker till Sri Lanka ska jag vara ackompanjerad av en surfbräda och med en vespa utforska vågorna på sydkusten.

Ett svar på “Vågat och lugnt i Sri Lanka

  1. Hej!

    Vi ska åka till sri lanka med familjen nu i februari. Hur tog ni er runt? Privata driver, taxi eller kommunalt?

    Vänligen Maja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig