Semesterdags, klart du vill ha med din allra bästa vän. Och då menar vi inte någon du gått i lågstadiet med, alltså din riktiga BFF, din hund såklart. Det är en del att tänka på om jycken ska med utomlands, men följ vår checklista så missar du och vovven ingenting!
1. ID-märkning
Alla hundar som reser måste vara chipmärkta så att de går att identifiera i landet de kommer till och även när de kommer hem igen.
2. Fixa djurpass
Hunden måste också ha ett pass där id-märkning och vaccinationer finns. Rabiesvaccinering är vanligast och i stort sätt ett måste för inresa i andra länder. Vaccineringen måste ske några månader i förväg och följas upp med ett test så var ute i god tid!
3. Vaccinering
På tal om vaccinationer kan det vara en god idé att kolla upp särskilda bestämmelser och regler för just ditt resmål. Det finns också vissa länder som inte tar emot särskilda raser, på Jordbruksverkets hemsida kan du fylla i vart du tänkt resa och få information om just det resmålet.
4. Ta bara med ditt eget djur hem
För att få ta in din hund i Sverige igen ska du först gå till en veterinär på resmålet och få en avmaskningskur för hunden, det ska även registreras i passet. Sedan måste du föranmäla för tullen hemma i Sverige att du kommer hem med din hund.
Redo för take off!
När det gäller flyg med hund får du ha med vovven i kabinen om den väger under åtta kilo, du måste förboka plats och hunden måste sitta i en godkänd bur. Det är inte alla flygbolag som tar emot hund i lastutrymmet, kolla det när du bokar, och där måste hunden också sitta i en godkänd bur som den kan stå, ligga och vända sig om i. På stora burar för stora hundar kan det vara bra med hjul på buren bara de går att ta bort eller låsa på planet.
Framme i paradiset
Väl på ditt resmål kan det vara bra att ta med egen hundmat som hunden är van vid, kolla upp lokala regler för lösa hundar, hund på stranden med mera, och även lokala oskrivna regler. På Gran Canaria till exempel går alla hundägare runt med en liten vattenflaska på kopplet och sprutar lite vatten på marken när hunden har kissat.
Det säkra före det osäkra
Om du har en djurförsäkring för din hund, kolla upp vad som gäller utomlands vid olycksfall eller sjukdom. Alternativt kolla vad som ingår i din hemförsäkring eller om du behöver något tillägg, tråkigt om hela semesterkassan skulle försvinna om olyckan är framme. Det kan också vara bra att registrera dig i ägarregistret djurID.se, de samarbetar med Europetnet och därigenom kan polis och veterinärer i hela Europa spåra och koppla ihop dig och din hund.
Då är det bara att packa det snyggaste kopplet och boka en extra plats för jycken, bon voyage!