Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   5 min. läsning

Nästan alla specialintressen kan få sitt under ett besök i Japan. Mat, shopping, teknik, historia, tradition och det allra senaste. Låt dig överraskas av denna udda och ständigt förvånade kultur i tre storstäder!

 

Tokyo

För att ens försöka förstå pulsen och hur många människor som bor i den japanska världsmetropolen, börja vid Shibuya Crossing. Det berömda övergångsstället där det i rusningstid väller över upp till 1000 personer samtidigt, och i sann japansk anda, utan att krocka. Från Starbucks som ligger intill har du utmärkt utsikt från andra våningen, ta en kaffe och njut av den levande organism som tokyoborna utgör.

 

Shoppingens huvudstad

Från Shibuya är det inte så långt till Harajuku, shoppingens mekka och kanske den bild de flesta har av Tokyo. Här hittar du allt på  de olika gågatorna, de rosaklädda tonåringarna i tyllkjol och Hello Kitty-väskor, vintagebutiker och glass- och cupcakeställen där allt är väldigt kawaii, gulligt, hör hemma på gatan Takeshita Dori.

 

Omotesando däremot hittar du mer upscale mode, über-coola sneakersbutiker, coola caféer och designers.

 

Mekka för teknikfreaks

En annan annorlunda shoppingupplevelse är området Akihabara, teknik- och mangakvarteren. Här finns alltifrån retroprylar till tillbehör för mobiler som knappt kommit ut på marknaden än. Butiken Radio Kaikan har all tänkbar spionutrustning, för både hobbyspionage och proffs. Är du på det mer lekfulla humöret, gå till Super Potato, butiken i flera våningar för spelgalningar. Arkadspel, Super Mario, Gameboy, gammalt och nytt blandat för entusiaster i alla åldrar.

 

Bland 20’000 träd

En paus från allt som blinkar och piper, bege dig till Shinjuku Gyoen National Garden. Med både engelska, franska och traditionellt japanska trädgårdar och 20’000 träd varav 1500 av dem är körsbärsträd så hittar du garanterat en andningspaus. Lyckas du pricka in din resa i slutet på mars eller början av april kommer du mitt i Hanami, körsbärsblomningen. Anslut dig till skaran av både tokyobor och turister som picknickar och trängs med selfiepinnar, det är precis så magiskt som man kan tänka sig.

 

Hungrig!

Matupplevelserna är många, och olika, i Tokyo men här är tre som sticker ut lite extra:


Mouko Tanmen Nakamoto

Ägaren, Shirane säger ”Jag serverar de starkaste nudlarna i Tokyo, om du är taggad på utmaningen lär vi dig tillsammans att omfamna hettan och du kommer vara stolt över dig själv när det är över”. Det kan man ju inte missa, eller hur?

 

Sushi Yoshitake

Här sitter du ca två decimeter från din egna kock, enligt filosofin att balansen mellan gäst och kock ska vara intakt. Regeln är att gästen ska äta sushin inom 30 sekunder när den är uppskuren och du får också lära dig annan sushi-vett och etikett, vare sig du bett om det eller inte. Med tre stjärnor i Guide Michelin kanske de vet vad de pratar om.

 

Nadeshinko

Ingen japanvisit utan te-ceremoni. På Nadeshinko får du hela upplevelsen, att bli klädd i kimono, och gå igenom ceremonin med sötsaker till teet. För att vara säker på en plats gör du bäst i att boka i förväg.

 

Kyoto

Kyoto är Geisha-huvudstaden i Japan och området Gion är det traditionella Geisha-distriktet. Den mång-hundraåriga traditionen och konstformen har stött på många fördomar och missförstånd genom åren. En vanlig sådan i västvärlden är att geishorna är prostituerade, det stämmer inte alls. Att bli geisha kräver flera års utbildning i olika konstformer såsom dans, musik och poesi. De lever tillsammans i okiya, speciella hus, där yngre och mindre erfarna maikos lär sig av de äldre geikos.

 

Att köpa ett privat Geisha-uppträdande är dyrt, det finns restauranger som kombinerar middag med musik och dansföreställning, Gion Hatanaka är ett de ställena.

 

Gå i tempel

Kyoto fullkomligt kryllar av tempel och många av dem står med på UNESCO’s världsarvslista. Saiho-ji Temple är ett av dem med en fantastiskt mossbeklädd, hjärtformad trädgård som anlades redan 1339. Besök i trädgården behöver bokas i förväg men det är det väl värt, som att John Bauer ritat ett japanskt landskap, magiskt.

 

Gå och bada

Onsen, varma källor är det traditionella sättet  att tvaga sig i utomhuspooler mitt bland bergen. Kurama Onsen ligger en halvtimme med tåg utanför Kyoto och är utmärkt att kombinera med ett besök på Kurama-dera Mountain Temple. Efter en promenad i bergen är det varma vattnet en nästintill religiös upplevelse, särskilt om råkar ha tur med vädret, i det här fallet, om det snöar samtidigt!

 

Marmorerat eller grillat

Hungriga insmakare beger sig till Gion och restaurang Sou. Kocken serverar bland annat Wagyu, kött som är graderat efter marmoreringen, där A5 är den absolut finaste kvaliteten. Njut av biff som fullkomligt smälter i munnen och låt sommeliererna välja ut de bästa vinerna till din upplevelse.

 

För en lite enklare men också delikat matupplevelse, gå loss på yakitori på Hitomi. Långt ifrån de torra små spetten du kan hitta i färdig-disken på mataffären i Sverige, här grillas kyckling och mycket annat över öppen eld med många såser och tillbehör.

 

Magiskt avslut

Avrunda dagen med en välskakad cocktail på L’Escamoteur, magiker på franska. Baren ägs av en riktig magiker från Frankrike, som sägs trolla fram fantastiska drinkar i en scenografi av örtapotek från 20-talet.  

 

Osaka

Börja din tur i Japans tredje största stad på varuhuset Hep Five, eller mer specifikt, på taket. Där uppe hittar du ett pariserhjulet som ger dig total överblick över stan, en bra start för en mat-kantad vistelse.

 

Instant ramen museum

Är nudlar för dig lika med studentliv och de där förpackningarna du kan köpa tre för tio kronor i mataffären? Få en mer varierad bild på The Instant Ramen Museum som berättar om urfadern Momofuku Ando som uppfann instant ramen 1958. På museet hittar du också en stor utställning med varianter på design och utformning genom tiderna, och självklart finns ett rum för provsmakning och ett labb där du kan mixa fram din egen smaksättning!

 

Omelett på japanska

Blev du hungrig av alla nudelsmaker, hoppa in på närmaste hak med Okonomiyaki.  Enkelt översatt är det alldeles utsökt, om man gillar omelett det vill säga. Du får såklart välja själv vad du vill ha i men oftast ingår ägg, ål, bläckfisk, räkor, bacon, ost och kimchi. Du väljer, kocken steker och serverar med olika såser och majonnäs. Hål i väggen som serverar okonomiyaki finns på många ställen men ett populärt hak med nästintill konstant kö är Mizuno i Dontonbori.

 

Slipad butik

Om kockarna och deras vassa knivar inspirerade, gör ett besök på Ichimonji, köksaffären med allt du behöver, och inte behöver. Japanska knivar är kända för sin kvalitet, det japanska stålet behandlat med hantverkstradition för den perfekt balanserade kniven. På Ichimonji hittar du också risskålar, bambukorgar för ångkokning och annat som hör det japanska köket till.

 

Nystyckat på stekhällen

Och när vi ändå är inne i den gastronomiska världen, förutom sushi är Japan känt för den sanslöst marmorerade biffen. Mest känd är Kobe men en minst lika välrenommerad kreatur kommer från Matsusaka, ca två timmar från Osaka. Nötdjuret, som både dricker öl och masseras för bäst resultat, serveras bland annat på Matsusakagyu Yakiniku. Välj mellan över tio olika styckdetaljer på den detaljerade menyn som beskriver alla olika delars kvaliteter, och som sedan tillagas framför dig på stekhällen. Friska upp smaklökarna med sorbet på yuzu efteråt, den asiatiska söt-syrliga citrusfrukten.

 

Det här var bara en bråkdel av alla intryck du kan få av Japan, skynda dig att upptäcka resten själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP