Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

Hösten har ju något hemsökt kring sig, Halloween, Alla Helgons Dag och lite kusligt väder. Dra iväg på semester och varför inte bli rejält uppskrämd på vägen?! Här listar vi de sju läskigaste platserna i Europa, greppa ett stadigt ressällskap att hålla i handen och upplev nåt nytt!

 

Hemsökt av bortglömda barn

Det är ju nånting läskigt med barn och barnhem. Miranda Castle ligger på landsbygden i Celles i nordvästra Belgien. Fram till år 1990 var byggnaden som ser ut som ett mindre slott just ett barnhem men sedan dess har huset varit övergivet och sakta med säkert förfallit. Ett blixtnedslag i taket har skyndat på den processen rejält och de få som vågat sig fram rapporterar om spöklika rum med trasiga leksaker och dockor på golven. Så är du ute efter den perfekta kulissen för en skräckfilm eller bara vill känna att du verkligen lever – Belgien nästa!

 

Här ska du inte ta en tupplur

Zvíkov slottet från 1200-talet ligger ensamt på en halvö i Zvíkovské Podhradí, Tjeckien och har en lång tradition av övernaturliga historier. Det är framförallt vittnesmål om händelser i  det stora tornet, kameror som slutat fungera, levande ljus som tänds och släcks och till och med djur som beter sig märkligt. En annan långlivad legend säger att den som sover en natt i slottet kommer att dö inom ett år. Det kanske är därför de inte dragit igång nån större hotellverksamhet…

 

Tarot-tornet i Portugal

Quinta da Regaleira ligger i sydvästra Portugal och är en fascinerade byggnad som kvalat in på UNESCO’s lista ”enastående universellt värde”. Byggt på 1800-talet och är idag ett av Portugals mest populära turistmål och ett under av kuslig mystik. Här hittar du bland annat ett vackert med läbbigt gotiskt kapell med torn och groteska statyetter. Promenera vidare till parken med mystiska symboliska monument kopplade till alkemi och frimurare och sedan till det komplicerade system av grottor, tunnlar och porlande källor som finns. Myten säger att de underjordiska tunnlarna inte har något med vattenförsörjningen av staden att göra utan är kopplat till ritualer kring Tarotkort och spådom.

 

Grav-mys i Paris

Paris, världens mest romantiska stad, eller? Under ytan finns något helt annat än champagne och promenader längs Seine i solnedgångarna, de mörka hemligheterna hittar du i 14’e arrondissementet. Hemliga tunnlar finns under stora delar av staden men det är  här nedanför Luxembourg-trädgården som nedgången till det som kallas katakomberna idag ligger. I slutet på 1700-talet härjade en sjukdom på stadens kyrkogårdar varpå man beslöt att gräva upp kropparna och lägga dem här under jord istället. Nuförtiden kan du gå guidade turer här och få höra och se historierna. Det utgår dock en varning på hemsidan, alla väskor söks igenom på vägen ut och den som stulit med sig något därifrån kommer att ställas inför rätta. Ja den risken är ju…överhängande!

 

Ritualer i Rom

Det verkar vara något med utåt sett romantiska städer och deras mörka hemligheter. Likt Paris har Rom en mysig pasta-ätande image som man snabbt kan slå hål på i Santa Maria kryptan. Källarrummet ligger i anslutning till den stora Santa Maria-katedralen och upprättades på 1600-talet av munkar som flyttade in i kyrkan och tog med sig sina döda. Att de sen arrangerade dem i beståndsdelar i taket och på väggarna kanske man kan ifrågasätta, 10’000-tals skelett-delar med ingraveringen ”Vad du är, vi en gång var, vad vi är nu ska du en gång bli” i taket. En upplyftande paus från allt mys på semestern, oerhört fascinerande, oerhört creepy!

 

En natt i finkan

Du som alltid undrat hur stämningen var på ett militärfängelse under Sovjettiden, du har hittat hem. I staden Liepaja i Lettland ligger Karostafängelset som numer är museum och som erbjuder övernattning i de gamla cellerna. Guiderna i militäruniform bidrar till den lätt mardrömslika upplevelsen och  vill du utmana din klaustrofobi och mörkrädsla kan du gå in i den svarta cellen där fångar vistades i totalt mörker. Ta en sväng förbi avrättningsplatsen ute på gården och sen är det natti natti på britsen. Dröm sött!

 

Sjukvård på den gamla goda tiden

Gnällt på den moderna sjukvården på sistone? Vi förslår ett besök i det gamla operationsmuseet i St. Thomas’ church i London för lite perspektiv. Här får du en redig inblick i hur operationer och behandlingar gick till från antiken fram till 1800-talet ­– innan det fanns vare sig narkosmedel eller några direkta hygienritualer. Spana in läkarinstrumenten som användes, hör historier om blodiglar och andra läror och metoder som läkarna trodde stenhårt på. Museet har öppet varje dag och ligger på vinden i kyrkan St Thomas’ Church, nära London Bridge på den södra stranden.

 

Ja det var väl inte så farligt, boka en nervkittlande semester redan idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP