Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning

Cinque terre är en av många pärlor längst den italienska västkusten, fem städer som ligger efter varandra på en rad. På en sträcka på bara några mil kan du uppleva alla fem stopp med charmiga gränder, fiskehamnar, mat och bad och äkta italiensk livskvalitet. Och gelato såklart! Om du tar rutten från söder och norrut avslutar du i Monterossa som har sandstrand och mest chans till bad-häng.

 

Flyg, promenad och simtur!

Flyg lättast till Pisa, därifrån går det tåg direkt från flygplatsen till La Spezia, det tar 1,5 timme. Väl i La Spezia kan du köpa tågkort som du kan använda att åka fram och tillbaka mellan de fem städerna, och det är inte långt, från Riomaggiore, den sydligaste staden, till Monterosso längst upp tar det endast 15 minuter med tåg. Det finns också en elbuss som kör mellan städerna.

 

Ett populärt sätt att ta sig fram i Cinque terre är att gå. Det finns många vandringsleder mellan två eller flera städer. Mellan maj och september finns det dagliga guidade turer om man inte vill ge sig ut på egen hand.

 

I sommarhettan kan du också simma mellan Veranazza och Riomaggiore, en uppmärkt sträcka med bojar som går nära land och i smala klipp-kanaler. Ett unikt sätt att uppleva den vackra kusten.

 

  • De fem städerna

Riomaggiore

Längst söderut har du den inofficiella huvudstaden av Cinque terre som också är den största av de fem städerna. De pastellfärgade husen klättrar på bergsväggarna som stupar rakt ner i havet. Från terrassen på Cinqueterre Residence har du sanslös utsikt över viken. Ta en kvällspromenad och ät med the locals på Il Pescato cucinato, som den lyxigaste fish’n’chips du någonsin ätit med räkor, bläckfisk och andra skaldjur som kommer direkt från havet utanför.

 

Manarola

Här omkring ligger det vingårdar som bland annat producerar det söta, lokala vinet Sciacchetrà. Fiskebåtarna ligger uppradade och uppe på utsiktsplatsen Punta Bonfiglio finns något så genialiskt som en lekplats med en bar, win-win för hela familjen!

 


Corniglia

Den högst belägna av de fem städerna som också är den enda som inte har access till havet. Här kan du däremot ta bilder på de andra städerna längst kusten både norr- och söderut.

Uppe på höjden äter du också bland regionens bästa glass på Alberto’s. Ägarna Alberto och Cristina gör kulor av bland annat Miele de Corniglia, glass gjord på lokal honung.


Vernazza

Om du tänker dig ett vykort på en pittoresk italiensk fiskeby som får dig att vilja åka på semester och äta pasta så tänker du antagligen på Veranazza. På Piazza Marconi kan du slå like-rekord på Instagram bland caféer, gestikulerande gubbar och skaldjur.

 

Monterosso

Den enda staden med strand, kantad med citronträd och fiskebåtar där du kan köpa färsk fisk rakt över relingen. Anjovis är traktens specialitet, på La Cantina di Miky kan du prova sju olika varianter på de silverblanka filéerna.

 

Nu är det bara att hitta rätt sällskap som också vill förälska sig i den färggranna Italienska västkusten, buon viaggio!  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP