Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning

Paros Kykladerna

Sydost om det grekiska fastlandet hittar vi den populära ögruppen Kykladerna. Det var här öluffandet tog sin början på 80-talet. Var och en av öarna har sin egen charm, oavsett om det handlar om god mat, fantastiska stränder, dramatisk natur eller spännande historia. För många är Kykladernas typiska arkitektur med vita hus och blåa fönsterkarmar själva sinnebilden för Grekland. Så varför nöja sig med en av öarna? Packa resväskan och boka flyg till Santorini nu. Mellan öarna tar du dig sedan med färjor.

Santorini

Santorini view

Här tar vårt äventyr sin början. Ön som den ser ut idag föddes ur ett vulkanutbrott för 3600 år sedan. Det skapade Santorinis dramatiska natur med höga klippor som stupar ner i det turkosa vattnet och de svarta stränderna av lavasand. Spåren av den äldre civilisationen som föregick vulkanutbrottet är många, och det spekuleras om att forntidens Santorini skulle vara platsen för den mytomspunna staden Atlantis.

santorini sunset

Om du någon gång har sett ett vykort från Grekland är chansen stor att fotot är taget på Santorini. Ön är känd för dess solnedgångar, och är ett populärt resmål för nygifta. Den romantiska stämningen vibrerar verkligen i luften.

Amorgos

Amorgos

Bara några timmars båtresa från Santorini finns den här pärlan. Amorgos präglas av ett sällsamt lugn. Här doftar det gott av timjan, och mötena med de vänliga öborna lämnar en god eftersmak. Många är de som har blivit förälskade i den här platsen. Vi rekommenderar att bo i byn Egiali som man når via de vindlande småvägarna. Här finns Amorgos enda lättillgängliga sandstrand.

Amorgos Hozoviotissa

1987 spelades Luc Bessons film “Det stora blå” in på ön, och än i dag besöker turister de fantastiska inspelningsplatserna. Ett annat tips är att ta en tur till det grekisk-ortodoxa klostret Chozoviotissa, som likt ett svalbo hänger 300 meter upp för en gigantisk klippvägg.

Naxos

Naxos

Naxos är en av Greklands mest populära öar. Om du har saknat milslånga klassiska stränder med finkornig sand tidigare under resan får du ditt lystmäte här, och det med råge! Från huvudorten sträcker sig stränderna, den ena vackrare än den andra längs med hela västkusten. Hyr en vespa, åk taxi eller ta badbussen till Plaka, som enligt många är öns vackraste strand. Cirka 20 km söder om huvudorten Chora ligger Pirgaki Beach. I närheten av stranden finns små grottor som passar utmärkt för snorkling.

Naxos

Efter långa dagar på stranden äter du gott på en av Choras många restauranger. Naxos är den perfekta mixen av strandliv och nattliv, och hit återvänder många fler än en gång.

Paros

paros

Vårt nästa stopp på resan är Paros, dit du tar dig på mindre än en timme från Naxos. Här började allt för 80-talets öluffare. Fortfarande är ön i mångas ögon en av Kykladernas mest kompletta. Likt Naxos hittar du här gott om stränder som är värda att utforska. Passa på att njuta av det speciella grekiska lugnet, med en grekisk sallad under ett tamarindträd på en av de många tavernorna.

Ios

Ios

Vårt sista stopp innan vi återvänder till Santorini blir Ios. Tillsammans med Paros och Santorini var Ios den första ön som utforskades av utländska öluffare, och är för de flesta känd som en partyö. Men var inte orolig, Ios har lugnat ner sig betydligt och passar alldeles utmärkt för barnfamiljer som är ute efter magiska sandstränder och en skön atmosfär. Öns största by, Chora, rankas också som en av den grekiska övärldens vackraste byar. Passa på att jobba på brännan i några dagar innan du tar färjan tillbaka till Santorini, där flyget hem till norr väntar igen!

 

Boka flyg till Santorini nu! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP