Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   4 min. läsning

Vackra omgivningar är avkopplande för själen och gör semestern extra minnesvärd. Eller så vill man bara slå like-rekord på instagram, oavsett vilket, här får du fem platser i Europa som uppfyller båda kriterierna!

 

1. Bellagio – Italien

 

Det är inte svårt att förstå att Como Sjön varit scenografi både för James Bond och andra glamorösa filmkaraktärer. Området i Lombardiet i norra Italien är minst sagt filmiskt vackert och inte minst Bellagio, staden som brukar kallas Como sjöns pärla.

 

Staden som härstammar ända från romartiden har knappt 4000 fasta invånare men desto fler turister per år som bara njuter av att promenera runt med den vackra utsikten. För att få en överblick, va en riktig turist och ta det lilla tåget som avgår från hamnen och tar runt hela stan. Det stannar till vid vackra gamla palats, vid olivodlingen som producerar lokal olivolja och navigationsmuseet.

 

Just vackra gamla palats och villor finns det gott om, såklart ska du bo i ett av de mest anrika. I Villa Serbelloni har både Churchill, Clark Gable och Al Pachino beundrat utsikten över sjön. Huset är byggt 1850 med marmortrappor, kristallkronor, stora väggmålningar och en fantastisk trädgård. Med två restauranger och två barer, alla med den obetalbara utsikten, finns det ingen större anledning att lämna hotellet. Ett besök på det lyxiga spat i källarvalven och sen är det dags att titta på solnedgången!

 

2. Ronda – Andalusien

Rakt in i landet från Marbella på Spaniens solkust ligger en dramatisk liten stad. Både naturen och aktiviteterna har temperament i Ronda som huserar uppe i bergen i Andalusien. El Tajo, den 120 meter djupa ravinen i berget som delar av den nya och gamla delen av staden är Rondas främsta kännetecken. Den vackra bron Puente Nuevo som tar dig över gapet byggdes 1793 och håller än idag. Det finns också fina gångleder från båda sidor som tar dig ner i ravinen.

 

Stadens andra kändes är tjurfäktningsarenan, byggd 1784 och därmed en av de äldsta i Spanien. Mest aktivitet är det under festivalen i september men museet som också ligger i byggnaden har öppet året om.

 

Känner du för ett bad såhär långt från havet finns det ett välbevarat antikt arabisk bad med kalla och varma pooler. Gratis på söndagar men 3 Euro andra dagar överlever man nog också.

 

Ett bad kan du också få i poolen på hotellet med den vackraste utsikten över ravinen. Parador de Ronda ligger precis på kanten till El Tajo, hotellet huserar i det som var det gamla stadshuset. Restaurangen fokuserar på andalusiska specialiteter och serverar bland annat den traditionella oxsvansragun. Hotellet arrangerar också guidade turer i stan och ridturer i naturen runtomkring.

 

3. Côte rosé – Ploumanac’h

Den rosa granitkusten i Bretagne är in doldis på den franska turistkartan. Granit är kanske inte en sten som man blir alldeles till sig av annars men här, slipad till runda, vackra formationer av havet blir den rosa färgen magisk. Skärgården utanför och de otroliga solnedgångarna ligger i toppen över världens vackraste.

 

Ta dig ut i skärgården med båt och bered dig på en fågelshow. Les Sept Iles, de sju öarna är ett naturreservat av fågelbebodda öar med lunnefåglar, sillgrisslor och även en hel del sälar. Tillbaka på land finns St Guirec stranden för sol och bad som också har en barnklubb men kul för de yngsta.

 

Som vanligt i Frankrike är det sällan långt till en stjärnkrog. La ville blanche ligger en mil från Ploumanac’h, har haft stjärna i Guide Michelin sedan 1996 och serverar både avsmakningsmenyer och veckans meny med säsongens råvaror för 37 Euro.

 

Du kan såklart äta bra i Ploumanac’h också. På Castel beau site hotel kan du både bo och äta med utsikt över havet. Stenhuset från 1928 har 32 rum, restaurangen ”La table de mon père” (min pappas bord) och ett spa. Med familjär stämning kan du känna dig som hemma här på terrassen, slå dig ner i champagnebaren och vänta på solnedgången.

 

4. Skye- Scottland

Känslan av sci-fi och James Bond på semestern? Naturen på The Isle of Skye har varit en inslag i många filmer med sina klippformationer och gröna berg.

 

Den här drömlika naturen upplever du bäst till fots, och såklart med en kamera i handen. Guiden och fotografen Marcus McAdams tar dig upp i bergen och kombinerar vandringen med fotoworkshop där du lär dig hur du bäst fångar landskapet.  http://www.marcusmcadam.com/

 

Lika vackra att fota är The Fairy Pools, vattenfall med en 2,5 kilometer lång gångstig runt. För modiga kan man även slänga sig vattnet och driva med strömmarna, vattnet blir dock aldrig speciellt varmt så en våtdräkt rekommenderas starkt!

 

Passa också på att se landskapet från havet. Skärgården runt omkring bjuder både på paddling, sälsafari eller turer som utlovar gott om rov- och sjöfåglar. Även här kan du få åka med guide som tipsar om bästa sättet att fånga de majestätiska djuren på bild.

 

Dramatisk natur kräver god sömn och god mat. På det familjeägda hotellet The Kinloch kan du få allt det, inklusive whiskey på kran! Många gäster lär ha sagt att restaurangen med stjärna i Guide Michelin och kocken Marchello Tullys mat är värt resan i sig. Hotellet anordnar både fisketurer och vilda vandringar där man tillsammans plockar med sig ätbart från naturen som sedan serveras på kvällen.   

 

5. Imerovigli – Santorini

En perfekt solnedgång ligger på mångas önskelista på semestern. Imerovigli, en liten bildskön by på Santorinis västkust erbjuder en storslagen ljusshow på kvällarna. Namnet kommer till och med från vigla som betyder utsiktsplats.

 

Från terrassen på Andromeda villas har du perfekt vy över havet, viken och de vita husen som klättrar på berget på andra sidan. Parkera dig vid takpoolen med tillhörande bar och solsängar redan på morgonen så har du första parkett när solen börjar sjunka.

 

I byn hittar du också mysiga små tavernor, caféer och shopping om livet vid poolen blir långsamt. Santorini har också vinproduktion som man inte helt ska räkna bort, här trampas annat än Retsina som kan svalka i de varma sommarkvällarna.

 

Så putsa linsen på mobilkameran och boka in en bländande vacker semester redan nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP