Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

Är maten meningen med resan? I så fall ska du läsa vår guide till de bästa städerna att besöka om restaurangbesök står på semesterschemat!

 

1. Köpenhamn
Den danska huvudstaden har på senare år seglat upp som ett riktigt matmekka med fokus på de nordiska smakerna. Här hittar du bland annat det som blivit rankat till världens bästa restaurang flera år i rad.

Stjärnkrog Noma, krogarnas krog när det gäller nordisk, innovativ matlagning. Kocken René Redzepi har skrivit om kartan för vad man kan servera på en finkrog, särskilt från skog och mark. Är du är sugen på ett skrovmål här, börja med att få tag i ett bord, sen kan du boka resan!

Casual Kodbyn är Köpenhamns slakthusområde som också inhyser några av de senaste, hippaste restaurangerna. Paté Paté är en av dem som serverar okonstlad och vällagad mat, ofta enligt nose-to-tail principen att allt på djuret ska användas.

Klassiker Inget Köpenhamn utan Nyhavn och inget Nyhavn utan smörrebröd. Cap Horn har genuin inredning och meny med alla sorters klassiska smörrebröd. Njut framför öppna brasan på vintern och i solen på uteserveringen på sommaren.

 

 

2. Paris
Paris är en av världens mathuvudstäder och är mästare både på klassiker, finlir och nya trendiga ställen.

Stjärnkrog Arpege är i princip synonym med fransk stjärnkrog med tre stjärnor i Guide Michelin sedan 1996. Alain Passard har styrt köket sedan -86 och numer kan du även njuta en helt vegetarisk avsmakningsmeny, 12 rätter grönt, 320 Euro tack!  

Casual Carbon Paris sprider evangeliet om duktiga svenska kockar, här är det David Kjellstenius som är köksmästare på Marais nya hotspot. Och hot är det, här lagas de flesta rätter över öppen eld och du kan få allt från burrata med rökt hö för 10 Euro till en rejäl köttbit för 98 Euro.

Klassiker Om stärkta dukar, kypare som hellre skulle dö än servera från fel håll och klassisk franskt kök är din grej, sikta på La Cupole. Sen 1927 har det fina folket sörplat ostron och räkcocktail här, men du behöver inte bli ruinerad för att få den genuina upplevelsen. Dagens lunch får du för 20 Euro men då missar du å andra sidan ostvagnen och dessertmenyn och det vore ju snudd på en fransk dödssynd.

 

 

3. San Sebastian
En stjärntät krogscen blandat med hål i väggen hittar du i den baskiska pärlan San Sebastian.

Stjärnkrog Näst efter Kyoto i Japan är San Sebastian staden med  flest stjärnkrogar i världen sett till sin nya, 10 stycken, inte illa för en stad med 180’000 invånare. Arzak är en av dem med något så ovanligt som en kvinnlig köksmästare. Maten är experimentell, restaurangen har sitt eget labb inhouse och du kan förvänta dig en upplevelse med alla sinnen på Arzak.

Casual Att äta gott och avslappnat i San Sebastian är svårt att misslyckas med. Pintxiosbarerna ligger på rad och en av alla är Zeruko med ambitiösa pinxtios, bland annat än som serveras på en liten bordsgrill med halstrad fisk på spett. Trångt, stökigt, gott!

Klassiker Mitt emot Zeruko ligger San Sebastians stolthet Bar Nestor. De har tre rätter, tomatsallad, pimentos padron men är mest kända för sitt grillade kött och kom hungrig, det finns bara en storlek och den när gigantisk. Ett kilo perfekt grillat kött, serverat med ben, uppskivat till alla runt bordet.

 

 

4. London
Street food i fintappning, fish and chips och det bästa av allt – man behöver inte boka!
Stjärnkrog Kanske det enda trista med finkrogar är framförhållningen du måste ha för att knipa ett bord. Barrafina i Soho står inte bara ut med sin utmärka mat, utan även för att de bara tar drop-in gäster. Maten i tapas-stil är okonstlad och gjord på de bästa tänkbara råvarorna.
Casual Londons restaurangscen förändrats snabbare än någon kan ens blogga om, en av de senaste tillskotten heter Claw och serverar streetfood-varianter på skaldjur, främst krabba i alla dess former. Det populära blötdjurshaket har också bord som är avsedda för drop-in gäster, häng i baren och vänta på att få hugga in!
Klassiker Är du sugen på en fish and chips utan att stå i ett gathörn och slabba, är den med stil på Berners Tavern. Kristallkronor och klassiska engelska rätter som pork pie serveras av västprydda servitörer. På Berners kan du dagen med en full english och avsluta med en välskakad cocktail.

 

 

5. Berlin
Om du bara associerar Berlin med korv och surkål får du tänka om. Men den här schnitzeln får du inte missa!

Stjärnkrog I en före detta judisk flickskola ligger Pauly Saal med smaragdgröna sammetssoffor och eleganta ljuskronor i taket. Håller inte plånboken för 7-rätters för 115 Euro finns det smårätter i baren och ”Disco longdrinks”, vem kan motstå det?

Casual På Panama blandas businessfolket med trendiga kids som alla bara vill åt kökschefen Sophia Rudolfs smakkombinationer. Restaurangens dedikation till smak och upplevelser går även utanför matsalen, var med på en workshop eller följ med på en utflykt till någon av leverantörerna.
Klassiker Det är lätt att se vilka som är turister och vilka som är tyskar på Lutter and Wegner. Titta på tallriken, tyskarna äter schnitzel här och det är precis det man ska göra om man vill få nationalrätten serverad på bästa tänkbara sätt.

 

 

Dags att packa stretchiga kläder och börja boka bord, smaklig semester!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP