Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

Semester behöver inte betyda långa resor för att upptäcka något nytt. Här är fem tips på populära semesterresmål i Skandinavien med spännande naturupplevelser, kultur och mat.

 

Norge Lofoten

Lofotens kan kännas exotiskt även för en nordbo oavsett om du väljer att uppleva det under midnattssolen eller norrskenet. Det dramatiska landskapet för lätt tankarna till medeltid och vikingar, med all rätt, koppling till vikingarna är stark och levande. Kliv rakt in i de norska vikingarnas vardagsliv på Lofotr Vikingmuseum i Borg. Här finns det största långhus som arkeologer hittat från vikingatiden – Museet består av en 83 meter lång byggnad som som grävts fram av arkeologer och byggts om till museum.

 

Upplev ljuset året om

Aktiviteterna i Lofoten är starkt kopplade till säsongens ljusfenomen, sommarens ändlösa sol eller vinterns nattliga sken. Besöker du Nordnorge på sommaren kan du prova alltifrån midnattspaddling till midnattsgolf. Norrskenet kan du uppleva från hästryggen eller med guide som lär dig fånga ljuset på bästa sätt med kameran som ett proffs.

 

Det finns gott om mysiga ställen att bo på, slå läger direkt på bryggan hos Henningsvaer bryggehotell. Självklart har de en dedikerad fiskrestaurang och vill du följa med ut och fånga kvällens meny ordnar hotellet det med.

 

Finland – Rauma

Rauma ligger på Finlands västkust, rakt över Östersjön  i höjd med Gävle, och landets tredje äldsta stad. Den gemytliga staden som i princip är helt byggd i trä grundades redan 1442
och de äldsta delarna är sedan 1991 med på listan över Unescos världsarv som den största enhetliga trästaden i de nordiska länderna. På det 70 hektar stora området bor ca 700 personer i de 600 träbyggnader som finns där.

 

Fikapaus hela dan

Så vad gör man i en gammal trästad på den finska kusten? Fikar såklart! Finnarna är i princip det enda folket som dricker mer kaffe än vad svenskarna gör så caféer finns det gott om. De traditionella, tjocka pepparkakorna kan du få på exempelvis Kontio café, men för den riktiga Rauma-upplevelsen, gå hem på fika. Kafferep hemma-hos på engelska eller finska bokar du här!

 

Å så en bastu

Inget besök i Finland utan bastu, här bastas det året om med tillhörande bad. Kylmapijlaja fyren som ligger på första parkett vid den vackra skärgården är ett hotell med 13 rum, och bastu såklart. Här kan du välja om du vill svalka dig i havet eller i badtunnan när temperaturen kryper upp mot kokpunkten!

 

Danmark – Skagen

Letar du efter solen på semestern? Är du i Danmark ska du bege dig till Skagen, staden med flest soltimmar per år i Danmark. Och det är ju onekligen något med ljuset här, Skagen-målarna blev ett begrepp på slutet av 1800-talet när Skagen blev en knutpunkt för konstnärer från Danmark, Norge och Sverige. Det var framför allt ljuset på landtungan av kalksten som går ut där Kattegatt och Skagerack möts som fascinerade och blev motiv för många målningar. Idag kan många av dem beskådas på Skagens museum.

 

Vandrande sand och de två haven

Vill du själv uppleva vågorna som krockar när två hav möts, gå ut på Grenen, en strandremsa som ständigt rör på sig och följer med haven. Speciellt stilla är inte heller Råbjerg mile, Nordeuropas största ”vandrande” sanddyn. 3,5 miljoner kubikmeter som rör sig ungefär 15-20 meter varje år.

 

Hygge hos Ruths

På Ruths hotell får du känslan av gamla Skagen, hotellet har funnits sedan början på 1900-talet och på sommaren träffas både lokalbefolkning och turister på den stora uteserveringen. Välj om du vill äta på Ruths Brasserie eller på Gourmetrestaurangen som fokuserar på fisk, skaldjur och andra ingredienser från trakten.

 

Sverige – Höga kusten

Höga kusten med sitt dramatiska landskap överraskar både svenskar och turister i alla årstider. Området har förutom naturupplevelser mycket att erbjuda med mattradition, kultur och festivaler både sommar och vinter.  

 

Ett med naturen

På sommaren kan du ta in Skuleskogens nationalpark med omgivningar till fots, på cykel eller med klätterutrustning. Höga Kusten-leden till exempel är en 13 mil lång vandringsled genom orörd natur. Vintertid är både Hallstaberget, Skuleberget och Solberget öppet för skidåkning, komplett med toppstugor och våfflor såklart.

 

Surt och starkt

Ingen behöver gå hungrig i de här trakterna. Upplev både gamla och nya mattraditioner på Mjälloms tunnbröd, Härnö gindestilleri och såklart, surströmmingen på Ulvön. En båttur till ön tar 75 minuter genom den vackra skärgården.

 

Bo hos länsman

Behöver du något att skölja ner den stinkande fisken med kan du checka in på Länsmansgården på fastlandet. Ägarna är även grundare till Box whiskeydestilleri och erbjuder provningar och guidade turer på destilleriet. Gården från 1909 har 19 mysiga rum i hemmamiljö, vakna till doften av nybakad bröd och ät frukost tillsammans i köket.

 

Med de tipsen hoppas vi du är inspirerad att semestra i Sverige eller någon av våra grannländer nästa gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP