Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning

Knappt tre timmars flygresa bort hittar du världens bästa ostron, Game of Thrones-miljöer och löjligt vacker skärgård – du ska ha en väldigt bra ursäkt för att undvika en semester i Kroatien. Med 178 mil kust är det ett säkert sista-minuten-kort för dig som vill kräma ut lite till av sommaren.

split

Dubrovnik

Många jämför Dubrovnik med Venedig, och det gör de ju alldeles rätt i. Nyförälskade par, Game of Thrones-fans och barnfamiljer dras till staden som funnits sen Romarriket med det Adriatiska havet som fond. Precis som i Venedig är vattnet en stor del av staden, på klippbaren Buza till exempel kan du både ta en cocktail och ett dopp. Vill du få en överblick över staden kan du promenera uppe på den 25 meter höga muren som ringar in Dubrovnik. För latare resenärer finns en linbana upp till toppen av berget Srd, hyfsat Instagram-vänligt där också. Härifrån ser du över till badstränderna på halvön Lapad och är du sugen på att ta dig närmare vattenytan finns det inget som stoppar dig.

dubrovnik

Upptäck skärgården

Med 178 mil kust vore det snudd på kriminellt att inte hänga i Kroatiens klippiga skärgård på semestern. Kasta loss själv, segla med inhyrd kapten eller ö-hoppa med färjorna som går kors och tvärs. Om du kan tänka dig att guppa fram mellan 125 kalkstensvita, släta småöar med orörd natur ska du ta dig upp till Kornatiöarna. Ett 3,5 mil långt kluster av öar som blev Nationalpark 1980. Utgå ifrån Murter på fastlandet, drygt 10 mil norr om Split. Den södra delen av kusten, mellan Split och Dubrovnik, är mer blomstrande och dramatisk med höga berg som störtar ner i havet. Vill du ta dig runt med bil istället är fiskebyn Mali Ston en bra startpunkt. Förutom sin vykortsliknande kuliss mot havet odlar och serverar de också världens bästa ostron, men de blötdjuren förtjänar sitt helt egna kapitel.

croatian archipelago

Havets läckerheter väntar på dig

Maten i Kroatien är inte helt oväntat fokuserad på allt gott från havet. Ostronen sägs vara bland världens bästa men eftersom de inte uppfyller EU-kraven på märkning serveras de i princip aldrig utanför landets gränser. Och tur är väl det tycker odlarna, de vill att ostronen ska njutas så fort de kommit upp ur havet och då har man inte tid att märka varje ostron individuellt. Sorten, ostrea edulis, är samma ostron som finns i Sverige och det rejält salta Adriatiska havet ger dem mer smak än de mer välkända, franska ostronen. Om man får tro kroaterna själva alltså. Gör som George Clooney och andra Hollywoodkändisar som vill njuta ostron utan paparazzi – åk till Mali Ston och beställ in en platå!

oysters croatia

Split

För den som vill ha allt – och vem vill inte det på semestern – är Split en utmärkt kombination av strand, caféhäng i små gömda gränder, båtutflykter och nattliv. Jobba upp aptiten på fiskmarknaden Ribarnica; allt ätbart från havet hittar du där. Närmast att laga till fynden är restaurangen Nostramos som ligger precis bredvid marknaden. Strunta i menyn och fråga istället vad som är bäst för dagen, du får kämpa för att bli besviken. Fortsätt dagen på strandpromenaden, där kan du lätt fastna till långt efter solnedgången. Vill du blanda upp restaurangbesöken med kultur finns det vandringar i de stora katakomberna som går under hela staden och en å annan Game of Thrones-tur även här.

split croatia

Så, kan vi komma överens om att Kroatien är en riktig semesterdröm? Vi tänkte väl det, ostronen väntar på dig.

Boka flyg till Kroatien nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP