Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

Barcelona är den perfekta staden att åka till utan plan eller uppstyrd agenda. Här är det manana på riktigt och om semester för dig är att kryssa mellan god mat, mysiga barer och vacker arkitektur så kan du börja packa direkt. Här får du också våra bästa tips på utflykter utanför stan där du kan uppleva kultur, arkitektur, stjärnkrogar och fika med utsikt över floden Onyar.

 

Aldrig lämna hotellet-hotellet

Casa Bonay är ett hyfsat nyöppnad designhotell av den nya skolan där många aktörer samsas i samma hus och gör det de är bäst på. Kaffebaren Satan’s coffee corner har välrostade bönor, nypressade juicer och enklare frukost hela dagen. Vill du trycka i dig något mer finns Libertine, restaurangen med frukost, lunch, eftermiddagscocktails, middag och klubb i en förföriskt vacker miljö och gott om lokala hipsters. Bäst på heta asiatiska smaker är däremot Elephant, Crocodile, Monkey som håller öppet kvällstid och serverar currys, dumplings och annat som sätter fart på blodomloppet. Och sen finns ju takterrassen med tapas såklart, Casa Bonay är med andra ord ett hotell du knappt behöver lämna på ett dygnet.

 

Meny via hörsägen

Men vill du ändå det rekommenderas starkt Bar Mut. En lagom promenad bord ligger den lilla baren utan meny, de hittar på från dag till dag vad de känner för att servera. Servitören kommer och drar hela rasket för dig vid bordet och då gäller det att hänga med.

 

Paella-perfektion

Nere vid strandpromenaden är det lätt att dra alla ställen över en kam som turistfällor. La Mar Salada ligger mitt på den krogtäta strippen och är en riktig pärla. Här sitter stora spanska familjer på helgerna och äter, dricker, pratar länge. Gazpachon med hummer till förrätt och skaldjurspaellan med svart ris som är precis rätt bränd i botten är riktiga stalltips.

 

Hängslen och heta drinkar

För senare kvällsbravader, slink in på bar Collage. Den hängselprydda, välbarberade bartendern ger atmosfär av orientexpressen blandat med bibliotek från 20-talet. Deras specialitet är tiki-drinkar, det brinner och sprakar om spriten upphälld i stora döskallar och vulkanliknande glas. Ps, det snålas inte på alkoholhalten i de här anrättningarna.

 

Välkommen till croissanthimlen

Dagen efter kan en kaloriåterställare vara på sin plats och kan du tänka dig en bättre plats för det än Årets konditori 2015?! Hofmann Patisseria ligger lika gömt som mandeln i gröten nere i Born och har förutom tio olika sorters croissanter, praliner, tarts och glass. Den mascarponefyllda croissanten till exempel gör livet värt att leva många dagar till.

 

Utflykt via medeltiden till Salvador Dalis sovrum

Lämna La Ramla för några dar, hyr en bil och följ med havet norrut längs kusten. Stanna och bada i Arenys de Mar, ta en glass med strålande utsikt vid fyren i Calella och väl framme vid Malgrat del Mar svänger du in mot landet och siktar på Girona. Den lilla katalanska staden har tydliga rötter i medeltida arkitektur och välbevarade fort från romartiden. Här hittar du både små hål i väggen med tapas och restauranger som El Celler De Can Roca som hamnat på listan över världens 50 bästa krogar två gånger. En solig dag kan promenader i de vackra judiska kvarteren eller fika på café L vid Onyarfloden räcka långt. Vill du fly det värsta hettan eller, mot förmodan, regnet är de arabiska badhusen eller filmmuséet starka kort.

 

Längtar du tillbaka till kusten kan du fortsätta norrut till Cadaques. Med en ljuvlig strand och lite lugnare tempo än Barcelona är det här ett perfekt ställe att bara njuta av Medelhavet på. Om stranden mitt i byn ändå skulle kännas för befolkad kan du åka runt udden till Cap de Creus, en mindre vik där det dyker upp en å annan fransk turist på stranden också. På vägen hittar du Casa Museo Salvador Dali, ett hus som Dali byggde 1930 och där han sedan bodde och arbetade ända fram till 1982. In en labyrintinspirerad planlösning finns det mycket att upptäcka i huset som nu är ett populärt museum där man kommer den excentriska konstnären nära inpå livet.

 

Låter det som en lagom oplanerad semester? Bara att plocka russinen ur den spanska kakan och glida med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP