Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning

Vart vi än reser i världen lämnar vi ett koldioxidavtryck efter oss. Och nu när vi reser mer än förr, både längre och oftare, blir vår påverkan på miljön större. Så vad kan vi göra för att minska den och resa mer hållbart?

 

5 tips för ett hållbart resande

 

Sakta ned.

Bli en del av rörelsen för det långsamma resandet. I stället för att pressa in massor av resmål och sightseeing i din dyrbara ledighet, så välj ett ställe och koppla av där under en vecka. Ta in omgivningen och upplev det lokala livet i ett stadskvarter eller i en liten by genom att promenera runt eller använda kollektivtrafiken. Lär känna människorna och deras kultur på ett lugnare och mer respektfullt sätt. Din relation till platsen kommer bli starkare och din plånbok kommer tacka dig!

 

Sakta ned

 

Ät lokalt.

Det långsamma resandet är en vidareutveckling av konceptet slow food, som bildades som en motreaktion på snabbmatskedjorna och för att bevara lokala matlagningstraditioner, kokkonst och lantbruk. Leta upp bondmarknader eller fiskhandlare i närheten om du lagar mat till dig och ditt sällskap, och få de färskaste och mest smakrika lokala råvarorna. Planerar ni ett restaurangbesök? Prova kvarterskrogarna, eller fråga en ortsbo var de helst äter ute. Se till att prova det lokala köket.

 

Ät lokalt

 

Var hänsynsfull.

Det kan vara lätt att koppla bort vardagen när man går in i semesterläge, men en sak man ändå bör komma ihåg är göra sitt koldioxidavtryck så litet som möjligt. Behandla ditt semesterboende som om det vore ditt eget hem. Spara på vattnet genom att stänga kranen när du inte använder den och spara energi genom att släcka lampor och slå av luftkonditioneringen när du inte befinner dig i rummet. Och glöm inte att sopsortera och kasta skräpet i återvinningen när du reser hem.

 

Var hänsynsfull

 

 

Gå ut i naturen.

Ta med vännerna eller familjen och ge er ut i det fria, slå upp ett tält och njut av den friska luften under en bar himmel. De semestrar som lämnar minst koldioxidavtryck är de ni firar i ert eget närområde. Utforska vilka skogar, stränder och sevärdheter som finns i ert eget grannskap. Planerar ni att fotvandra så tänk på att hålla er på de markerade lederna så ni inte råkar skada den vilda floran. En återanvändningsbar vattenflaska är ett måste, liksom att ni tar med ert skräp efter er.

 

Gå ut i naturen 

 

Ge tillbaka, på rätt sätt.

Om du reser till ett utvecklingsland vill du kanske ge någonting tillbaka som en gåva. Att skänka fysiska saker som böcker och kläder kan göras i största välmening, men leda till oavsiktliga konsekvenser i de lokala samhällena. Sök i stället reda på någon lokal organisation med gott rykte eller en internationell hjälporganisation och skänk till dem. På det sättet vet du att det du skänker får en positiv effekt på samhället.

 

Ge tillbaka, på rätt sätt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP