Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

Om man tror att Mallorca bara är 70-tals charter och grisfest har man inte varit där på länge, eller bara besökt fel del av ön. Palma har seglat upp som en av de mest trendiga, boho-chica och gastronomiska städerna i Europa och det är inte svårt att förstå varför. Boutique-hotellen ligger på rad, matmarknader och finkrogar likaså och är man shoppingsugen behöver man inte åka hem besviken. Dessutom finns det en strand mitt i stan, vad mer kan man önska?

 

 

Två takterasser att dö för

Hotel Cort är ett av alla stilfullt inredda designhotell med handmålat kakel och det karaktäristiska tyget lenguas mallorquinas som återkommande tema. Hotellet drivs av en norsk kvinna och att ta en drink i solnedgången på takterassen är svårslaget.

 

Är du mer sugen på att bo i ett palats från 1500-talet finns det inget som stoppar dig. Hotell Palau Sa Font ligger i den äldsta delen av Palma nära katedralen och stranden, du har utsikt över båda från poolen på takterassen.

 

Chokladchock!

Alla chokladälskare har ett givet stopp i Palma. Tino Wolter är chokladmakaren som gör förstklassig, helt ren, ekologisk choklad med stenkoll från böna till färdig produkt. Butiken heter Cachao och levererar sina drömlika choklad till flera av Mallorcas finkrogar.

Calle Cotoner 58, Santa Catalina

 

Tapasmingla med orginalen

Få den ultimata tapasupplevelsen på Mercat de Santa Catalina, stans bästa saluhall som är stökig på precis rätt sätt. Små vinglas och specialiteter bland de olika diskarna, oston-experterna här, pata negra-specialisterna där. Här finns också en butik med naturviner från ön och ett ställe där du kan bygga ihop din egen miniburgare efter behag. Du hittar saluhallen på Plaça de la Navegació och den har öppet 7-17 alla dagar utom söndag.

 

Eller häng med Palma-hipsters

En nykomling på Palmas restauranghimmel är Amaya. Kliv in i en tropisk oas av växter, ett lapptäcke av färgglada fönsterluckor och bli serverad modern spansk mat med influenser från hela världen. Sippa välskakade cocktails och spana på huvudstadens it-folk!

Carrer de la Fàbrica 18, Santa Catalina

 

Ett shopping-måste!

Ska du bara gå in i en butik i Palma, varför du nu skulle vilja begränsa dig till det, så välj Rialto Living. En livsstilsbutik med inredning, mode, konst och ett café där man kan pausa mellan provrummen. Butiken har varit en succé sedan den öppnade, och det är inte konstigt, det är två svenskar som står bakom den stilsäkra kombinationen av kläder, prylar, böcker och presenter. Allt detta i en vacker 1500-tals byggnad, sätt av en halv dag och botanisera i lugn och ro!

 

Kika in i Mirós egen ateljé

Ett litet muséebesök hinner du med också. Den spanska konstnären Juan Miró har här fått sitt eget muséum med utgångspunkt från hans gamla ateljé. Den ritades och byggdes av hans vän Joseph Lluis Sert 1956 och här levde och arbetade sedan Miró i 30 år.

 

Å så strandhäng såklart

Efter mat, shopping, kultur och sightseeing är du värd att slappa på stranden. Can Pere  Antoni är det som kallas stadsstranden med fin vit sand, några restauranger och lokalbefolkningen som umgås, särskilt på helgerna.  

 

Lämna stan för en dag

Det finns mycket mer att upptäcka på Mallorca utanför huvudstaden, och du behöver inte åka särskilt långt. Omringad av apelsinodlingar ligger den supermysiga staden Soller en halvtimme norr om Palma. Den historiska staden, som också blivit utnämnd till Mallorcas vackraste, är populär som dagsutflykt för att hänga på mysiga torg, promenera runt i gränderna och såklart dricka den ljuvliga juicen av nyskördade apelsiner. Hit kan du också ta spårvagnen från Palma men med bil har du också chansen att se Valldemossa som ligger på vägen tillbaka.

 

Valldemossa är Mallorcas högst belägna stad, här klättrar de gamla stenhusen på bergväggarna som är extra kär för Mallorca-borna eftersom det är födelseplatsen för öns enda helgon, Santa Catalina Thomas. Staden är också känd för sitt kulturcenter för modern konst i alla former, upprättat av Michael Douglas som också har hus strax utanför staden.

 

Behöver du fler anledningar att åka till den trendiga, mysiga, välkomnade ön i Medelhavet? Nej, vi tänkte väl inte det, Mallis nästa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP