Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning

Kroatien är ett semestermål som sannerligen ska upplevas på vattnet. Skärgården i det Adriatiska havet erbjuder kristallklart vatten, stimmiga städer med mycket kvällsliv för de som vill ha det och lugna vikar och vackra solnedgångar för en lugnare semester. Kasta loss från fastlandet och vänta dig salta bad, ljuvliga skaldjur och vacker natur!

 

Den vanligaste turen går från Split till Dubrovnik via Brač, Hvar och Korčula. Här är båttrafiken med färja och katamaran flitig och du behöver inte boka biljetter mer än ungefär ett dygn i förväg. Katamaranerna kan vara fulla mitt under högsäsong men de går ofta så har du ingen tid att passa blir det inget större problem. Slutet på juni till mitten på juli är högsäsong för Yacht week, partybåtar som tar sig runt i skärgården med fest i varje hamn. Är man sugen på en mer stillsam semester an man undvika de största hamnstäderna just de veckorna.

 

Det går dock utmärkt att göra små avstickare och på den klassiska rutten, och dessutom finns mindre kända och turisttäta pärlor på alla de stora öarna också. Här kommer fem tips utanför turiststråken.

 

Šolta
På den lilla ön som ligger närmast Split är det inte svårt att hitta en egen gömd vik att bada i. Solta huserar också mycket stolt olivoljeproduktion från egna odlingar och sitt lokala vin, njut av både ock i Stomorska, den mysigaste fiskebyn.

 

Göm dig på Brač
När du kommer till Brač, dröj inte kvar för länge vid den kända med ack så turisttäta Zlatni udden, ta dig österut till Lovrečina Bay som också är en fin strand och garanterat lite mer piano. Vill du ha klippor att bada ifrån istället eller gillar mountainbiking är området Sutivan ditt ställe.

 

Världsarv på Hvar
På Hvar kan du också hitta lugnet bortom partystäderna. Stari Grad ligger gömd i en vik. Förutom både sand- och klippstränder finns här Stari Grad slätten, ett naturskyddsområde med odlingsmark som är i princip intakt sedan grekerna upprättade marken på 300-talet f.Kr. Sedan 2008 står det med på UNESCO lista över världsarv och idag odlas det oliver och vin på slätten. Häng med på en av de guidade vandringsturerna och passa på i augusti då det är skördetid!

 

Adriatiska havets vackraste strand
När du är på Korčula vore det dumt att missa Proizd, en liten, i princip orörd ö utanför Vela Luka på nordvästra sidan. The British Telegraph har utsett Bili Boci till Adriatiska havets vackraste strand. De kritvita, rundade stenarna leder ner till det turkosa vattnet i en sann vykortslik miljö. En restaurang finns det på ön också när det behövs vätskekontroll och skugga.

 

Gypset-häng på Vis
Vis är också en ö väl värt ett besök för inbitna off-the-grid semestrare. Ön var militärbas fram till 90-talet och har därför inte exploaterats eller lockat särskilt många turister än. De som har besökt Vis vittnar dock om en fantastisk miljö och mer lokal och tillbakalutad atmosfär. Hit går dock färjan bara från Split och tillbaka, man kan tyvärr inte luffa vidare till andra öar från Vis utan att åka tillbaka till Split igen.

Fram med atlasen och rita ut din rutt i den turkosa arkipelagen, Kroatien nästa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP