Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   4 min. läsning

En roadtrip längs havet genom sex länder i sydeuropa. Här får du guiden som innehåller kultur, mat, strand och en färja – tanka fullt så kör vi.

 

Flyg till Montpellier och hämta ut en bil med bra AC. Man ska ju inte ge sig ut på vägarna outvilad så börja en natt på Hotel du Palais. Här bor du vackert i en 200 år gammal byggnad som ligger nära botaniska trädgården, katedralen och slottet som vaktas av Louis XIV.

 

Den första etappen på två timmar kör du mot Marseille. Staden som är Frankrikes andra största stad och numer kallas nya Barcelona för sin härliga mix av människor, stilar och kvarter. Här semestrar president Macron och har setts jogga på gatorna med sin fru, och vem vill vara sämre? Ta en lunch på trendiga Mama Shelter, ett Philip Stark inrett hotell med tillika trendig restaurang. Eller för en mer genuin upplevelse kantad av Pastis, titta in på Le Petit Pernod. Efter lunch, missa inte det nya, supermoderna Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée.

 

När du känner dig redo kan du styra vidare österut mot Menton. Precis på gränsen mot Italien ligger den här färgstarka staden som är fotogenique i alla vinklar. Här har både Coco Chanel och konstnären Jean Cocteau semestreat, den senare har till och med fått sitt eget museum. Checka in på Grand Hotel des Ambassadeurs, en byggnad som ser ut att vara hämtad ur vilken Wes Andersson film som helst. Sov så gott och gör dig redo att lämna Frankrike dagen därpå.

 

Italien

Dag tre, dags för Italien. På tre timmar är du i Genova i hjärtat av Ligurien, en av de mest underskattade städerna i Italien enligt vissa. Här njuter du av överdådiga Palazzo Reale, San Lorenzo katedralen och såklart en lunch på Intersena Oyster bar som namnet skvallrar om är specialister på blötdjur.

 

Börjar du längta till kust och strand igen är det två timmar till Castiglioncello. Det kristallklara vattnet bjuder in till snorkling, dykning och häng på stranden. Checka in på Hotel Atlantico och slappa i solnedgången. Och sov ordentligt, imorrn väntar en lite längre etapp.

 

Dags för sista anhalten i Italien. För att ta dig till Ancona där färjan tar dig över till Split kan du köra 4 timmar lite mindre charmig motorväg eller välja 7 timmar aningens mer snirklig färd över bergen. I vilket fall går bilfärjorna flera gånger om dagen men en kvällsfärja att föredra, färden tar 10 timmar, passa på att slumra för äventyr på andra sidan Adriatiska havet.  

 

Kroatien

God morgon Split! Är du sugen på att stanna i den här populära semesterstaden kan läsa vår guide här. Annars, ta en kaffe på Gradska Kavana, ett anrikt ställe där intellektuella alltid suttit och spekulerat om samtiden. Ta en stund och spekulera över bästa vägen mot Dubrovnik.

 

Tre timmar tar det till nästa stora semesterstad i Kroatien. För att få bästa överblick över Dubrovnik, ta linbanan upp och spana ut över viken. Promenera i Game of Thrones fotspår i gamla stan och avsluta dagen Buza I, baren på klippavsatsen där du kan varva drinkarna med ett dopp. Somna gott på Grand villa Argentina, sista natten i Kroatien.

 

Montenegro

Nästa stämpel i passet Montenegro. Standstaden Ulcinj ligger tre timmar från Dubrovnik och är utsedd till en av Montenegros vackraste. Ulcinj är en arkitektoniskt rik stad på grund av alla olika styren som staden varit under genom åren, bland andra romarriket och osmanska riket. Här hittar du även moskéer och restauranger med många olika kök. Såklart ska du också bo ståndsmässigt, Hotel Palata Venezia ligger i en 2000 år gammal fästning med pool, vackra terrasser och utsikt över havet. 

 

Albanien

Efter vad som förhoppningsvis var historiskt bra sömn fortsätter vi söderut för att korsa Albanies gräns. Divjaka-Karavasta nationalpark ligger tre timmars bilfärd in i landet och sträcker sig över 222 kvadratkilometer. Parken har en stor lagun, ett varierande landskap och en rik flora och fauna. Du kan hitta över 200 fågelarter, bland annat 5% av alla världens pelikaner har slagit sig ner här. I den blöta vegetationen trivs också  reptiler, vattenbuffel, bäver och en massa groddjur.

 

När du känner dig klar som ornitolog har du tre timmars körning söderut till en av Albaniens finaste stränder. I Dhermi lever du beach-liv i din egna lilla stuga på Altea beach lodges. Hotellet tar till vara på strandläget med barbeques, yoga och strandsporter. Njut solen, havet, utsikten över Korfu och är den goda lokala fårosten.

 

Grekland

Ny dag, nytt land, sista etappen. Idag blir en lite längre körning med Aten som slutdestination. Men först ett dopp på vägen förstås. Efter tre timmar från Dhermi når du Makrigiali beach, en landtunga som går ut med en smal sandstrand och några strandbarer, allt man behöver?! Efter bad och lunch blir nästa stopp Antirrio på väg mot Aten. Ta en fika på café Brown Sea och spana in det jättelika antika slottet som blickar ut över havet. Nu är det bara upploppet kvar.

 

Sätt på den bästa spellistan och ta de sista 2,5 timmarna i bilen. I Aten väntar Hotel Elektra Metropolis med utsikt över ett kvällsupplyst Akropolis från poolen på taket. Parkera bilen och promenera runt i den antika huvudstaden, gärna förbi det nyöppnade muséet bredvid Parthenon. Utgrävningarna som dateras till 400 före Kristus har nu fått ett modernt muséum som komplement.

 

Svalka dig på den trendiga juicebaren Ethos, ta en middag på populära Venzene och skåla för en semester i sex olika länder, inte illa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP