Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

Av Angelica Hay. Läs mer om Skottland på min blogg, Scottish Moments.

Säg Skottland och de flesta kommer att tänka på whisky, säckpipor och slott. Men visste du att Skottland också är ett av världens bästa länder för att få se vilda delfiner?

800px-Bottlenose_dolphin_with_young

Här finns något som kallas the Dolphin Coast. Denna bit av kusten sträcker sig från Fraserburgh i nordöstra Skottland till Inverness. Här finns inte bara chansen att se delfiner utan också sälar, valar och en och annan haj… Men förrutom detta finns också många mysiga gamla fiskebyar, lokalproducerad mat och fantastiska naturscenerier så behållningen av en resa längs the Dolphin Coast sträcker sig längre än till eventuella möten med de vilda havsdjuren.

20141023_125123

Vår resa börjar i Pennan, ca 1.5 mil väster om Fraserburgh. Pennan är känd för två saker. Dels hur byn är utformad med en enda lång rad av söta små stugor inklämda mellan den brusande Nordsjön och en brant klippa. Dels för filmen ”Local Hero- Byns Hjälte” som spelades in här 1983. Telefonkiosken som syns i filmen har blivit en riktig kändis och det är synd att man inte tagit mer hand om den. Numer saknas dörren och telefonkiosken är hårt åtgången av väder och vind. Det enda som påminner besökarna om filmen är en gammal filmaffish på en anslagstavla.

20141023_130853

I övrigt är byn otroligt pittoresk och har en vidunderlig utsikt. Dock är den väldigt utsatt för väder och vind och vågorna slår ofta in nära husen. Förutom bostadshusen finns här Pennan Inn, ett värdshus som serverar mat från olika lokala matproducenter och fisken i husets ”fish and chips” kommer från fiskebåtarna i närheten. Pennan består av en enda rad av hus.

IMG_20141025_195927 (1)

Pennan har två ”systerbyar” inte långt härifrån. Gardenstown och Crovie är uppbyggda på samma sätt med en enda rad av hus just vid havskanten. Byarna bygdes på 1800 talet som bostäder åt fiskare och deras familjer.

Vi kör vidare genom Porstsoy en gammal fiskestad med en årlig Traditional Boat Festival och forstsätter sen mot Cullen, världskänd för sin Cullen Skinksoppa. Vi slinker in på någon av byns mysiga pubar och beställer en rykande varm skål av denna lokala delikatess, Soppan är gjord på rökt fisk, lök, grädde och potatis. Det finns t. o. m världsmästerskap i att laga denna fisksoppa. (I Skottland kan man tävla i nästan vad som helst, VM i havregrynskokning är en annan gren… ).

Efterrätten tar vi i nästa by. Buckie är nämligen hemsvist till Buckies Icecream gjord på lokalproducerade råvaror. Här har familjen Simpson tillverkat glass i åratal och de lokala mjölkproducentera, dvs korna, betar alldeles inpå knuten.

Mätta och belåtna är det dags att se om vi kan få se några delfiner eller andra havsdjur. Det blir ett besök på Scottish Dolphin Centre (öppet juni till september, gratis inträde) Här kan man lära sig om delfiner, sälar och annat marint liv, se utställningar, lyssna på delfinljud, spana efter delfinerna från utkikspunkter utomhus och inomhus eller följa dem via interaktiva webkameror.

DSCF5825

Vi såg den här hajen när vi var på valsafari. Den och en kompis simmade runt båten och höll oss sällskap. Guiden försäkrade oss dock om att det var fredliga hajar. Vi såg även valar men de var tyvärr kameraskygga.

Vare sig vi har fått se delfiner eller inte kan man åka vidare till fler ställen där delfinerna och valar är kända för att hålla till. Prova Chanonry Point där är det störst chans att se dem eftersom det är ett favoritställe för att hitta mat. Men också ställen som Fort George och Kessock Bridge frekventeras ofta av delfiner.

DSCF5847

Mellan Cullen och Forres går Morays Coastal Path, en 8 mil lång vandringsled längs havet. Och även om du inte går hela leden, se till att vandra en bit. Det finns inget bättre sätt att ta in det skotska landskapet. Dessutom är du, när du väl kommer fram till Forres välförstjänt av en äkta svensk fika… I Forres finns närmlien det svenskägda kafeet med det passande namnet Fika. Efter detta är det hög tid att åka den sista lilla biten till Inverness och Loch Ness och spana efter en helt annan typ av vattendjur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP