Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning

Wien – klassiska storverk, vals, pampig arkitektur och Donau som rinner igenom hela härligheten. Den Österrikiska huvudstaden rymmer också lite uppkäftigare arkitektur, street art och såklart – vin!

 

Känn dig som hemma

Vakna hos Tomas och Angela, på hotell Schreiners Essen und Wohnen känns det just så, som att du bor i gästrummet hos goda vänner. Ät frukost i den lummiga trädgården där paret odlar örter och grönsaker till restaurangen, eller inne vid brasan under de kyliga månaderna på året. Efter en dag på stan kan du krypa in i bastun också, kort sagt, känna dig som hemma.

 

Musée-maxa

Men hemma ska vi ju inte vara, hotellet ligger i stadsdelen Neubau, känt för kultur och små mysiga butiker. Gillar du vintage och second hand finns både ställen med utvalda finare märken och butiker med udda, unika saker. I Neubau ligger också muséekvarteren, ett sex kvadratmeter stort område med muséer för modern konst, arkitektur, mode, musik och mycket annat. Här kan du förstås spendera en hel dag, eller komma och gå under hela semestern, kvarteret ligger mitt i Wien.  

 

Tid för påtår

Dags för kaffe, och då snackar vi inte i nån pappmugg på språng, i Wien sitter man ner och tar påtår, åtminstone enligt den gamla skolan. Café Prückel är ett av alla kaffehus där tiden har stått stilla sedan 1904 med kypare i fluga och gedigen bakverksmeny. Flera kvällar i veckan bjuds dessutom livemusik och numer går det även att äta både en rejäl frukost, lite småvarmt eller dricka en öl.

 

Gratis tramp

Kanske cykla vidare? I Wien finns, som på många ställen numer, stadscyklar att låna. De första timmarna är det dessutom gratis, och efter det kostar det bara en lite slant att trampa vidare. Spana in närmaste cykelställ och häng på!

 

Stadspaus mitt i stan

Cykla ifrån gator och trafik och pausa på Wiens egna oas mitt i Donau, ön Donauinsel. På sommarhalvåret är det populärt för bad i allmänhet och trampoliner i synnerhet, välj bland 40 stycken olika på världens största flytande trampolinpark. Är du av det sportigare slaget finns också klättring, skatepark och vattenskidor att roa sig med. Hela ön i sig är också en utmärkt plats för parkhäng och picknick och hem för flera festivaler under sommaren.

 

Bli mätt på marknad

Om mat i kombination med shopping är din bästa motionsgren kan du värma upp ordentligt och bege dig till Naschmarkt. Mat från jordens alla hörn, råvaror, delikatesser, street food på stående fot och restauranger att sitta ner på. På lördagar utbryter även en stor vintage- och loppmarknad.

 

Närodlat och drickbart

Vin kan du förstås också dricka på marknaden, passa på att besöka en av terrassodlingarna som omsluter staden också. Ta en hike bland vinrankorna, på hösten under skörden kan du också gå guidade turer bland de olika druvsorterna med provsmakning. Avsluta promenaden på någon av krogarna uppe bland odlingarna, lokalproducerat minst sagt!

 

Summera semestern

Psykoanalysens fader levde och verkade i Wien fram till 1938 då han blev tvingad till exil i England. Huset han bodde och hade praktik har nu blivit museum som byggt på under åren, bland annat med hjälp av hans yngsta dotter Anna. Bibliotek med signerade kopior av hans första verk, unikt filmmaterial och numer även salar för seminarium finns för Freud-frälsta. Hur många divaner kan man hitta tro?!

 

Sugen på lite vin och psykoanalys? Boka in en Wien-weekend redan nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP