Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

När man nämner orden semester och Spanien i samma andetag är det lätt att man hamnar på solkusten eller i Barcelona. Då har man inte varit i Baskien. Inom en radie av några timmars bilfärd kan man checka av grym surfing, fantastisk mat, dramatisk natur, kultur och stilrena designhotell. Häng med till Spaniens Atlantkust och lär dig allt om pintxos, schyssta vågor och prisbelönt arkitektur.

 

Bilbao

Flyg till Bilbao och starta resan i den avantgardistiska staden. Som Baskiens huvudstad är den oftast satt på kartan med draghjälp av Guggenheimmuseet och med all rätt – bara byggnaden i sig är värd en titt på nära håll. Med fascinerande permanenta utställningar av nutida konstnärer och stora namn på besök kan man dröja sig kvar länge på museet i tre våningar. Huset rymmer också ett café, en bistro och en riktig finkrog med stjärna i Guide Michelin. Bilbao bjuder också på en stor shoppinggata, vackra promenadstråk längs floden och gott om pintxosbarer där de helt klart är bättre på mat än på engelska. Som tur är går det alldeles utmärkt att peka.

San Sebastian

San Sebastian är ett mecka för dig som gillar att hoppa i vågorna på dagarna och mellan barerna på kvällarna. På stranden La Zurriola ligger surfskolorna tätt och under högsäsong finns det en ny surfklass att hoppa på nästan varje timme. Vågorna är perfekta för nybörjare och dagar när det blåser lite mer finns det även något för rutinerade surfare att bita i. Stranden på andra sidan gamla stan, La concha, har lugnare vatten och passar bättre för bad och paddling, eller ta en titt i utomhusbiblioteket som ligger under strandpromenaden. Sen kan det passa bra med en siesta, kvällarna i San Sebastian börjar sent.

 

Vid 20-tiden börjar gränderna i gamla stan fyllas på med locals och turister som kryssar mellan pintxosbarerna. Några favoriter är Txepetxa där du ska äta boquerones, Zeruko som är kända för sina innovativa pintxos och Atari Gastroteka för den utsökta gåslevern. Men spara för allt i världen lite plats för Spaniens godaste tarta de queso, som en blandning mellan cheesecake och klassisk ostkaka. På La Vina går ugnen varm hela dagen för att möta efterfrågan när mörkret fallit. Många tittar förbi här för en dessert och ett glas sherry på hemvägen, vissa, varje kväll.

 

Aire de Bardenas

Två timmar med bil rakt in i landet finns en helt annan natur att uppleva. Som ett vattenhål för törstiga hipsters ligger designhotellet Aire de Bardenas mitt ute på den karga steppen. Precis intill nationalparken Bardenas ligger hotellet som en rymdbas med räta linjer av betong och runda tält där gästerna får uppleva naturen runt omkring med alla sinnen. De traditionella hotellrummen ramar in det steniga landskapet med en djup fönsternish att ligga och filosofera i. Vill man bo än mer integrerat med naturen väljer man en ”bubble”, ett tält där du har första parkett till stjärnhimlen genom den transparenta tältduken.

 

Det här är glamping på högsta nivå – tält med luftkonditionering, dusch, toalett och superskön dubbelsäng. I mitten av labyrinten av rum finns en pool där gästerna hänger som solvarma djur på savannen; temperaturen kryper lätt över 30° grader här till sent på eftermiddagen. Ta en drink på en av solsängarna innan du sneddar genom köksträdgården för middag i den snygga restaurangen. Maten har lokala och traditionella smaker med ett modernt upplägg. Sen får du använda ficklampan för att hitta tillbaka till rummet i den bäcksvarta ökennatten, säga god natt till stjärnhimlen och somna medan cikadorna håller låda.

Efter frukost kan du komma närmare nationalparken med en av turerna som hotellet anordnar. Ta dig fram på segway, till fots eller låna bara en karta och kör omkring med bil och titta på djur och ofattbara klippformationer. Oavsett färdmedel så ta med vatten och solkräm, här blir det varmt!

Irrisarri

Från det karga månlandskapet kan du ta dig till en helt annan vegetation på en timme med bil. Kör snirkliga vägar upp till äventyrsparken IrriSarri uppe i bergen, ett område med aktiviteter för hela familjen i sann Sound of Music-miljö. Bo i en av stugorna på bergsluttningen, på det lite lyxigare hotellet eller det enklare vandrarhemmet. Oavsett vad du väljer bor du mitt ibland downhillcykelstigar, linbanor (den längsta är 900 meter lång!), hängbroar och hästhagar. Du köper ett band för vilka aktiviteter du vill delta i och all utrustning som behövs finns att hyra på plats. Låt dig inte skrämmas av det stora trollet som är parkens maskot, för att vara en aktivitetspark finns ett ovanligt lugn och en respektfull tanke för naturen runt omkring.

 

Efter några dagars rundtur i Baskien kan du åka hem mätt och full av naturupplevelser från både fågel, fisk och mittemellan.

Boka flyg till Bilbao nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP