Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning

I Thailand är respekt och ett leende det viktigaste för att få ett bra bemötande av lokalbefolkningen. Visst är de vana vid turister och små kulturkrockar men det är alltid bra, och framför allt roligare, att ta seden dit man kommer. Det finns några enkla vett-och-etikettregler att hålla sig till.

Vinn respekt genom att hälsa artigt 

Att hälsa på thailändskt vis är det enklaste sättet att visa respekt. Sätt ihop händerna mot varandra, som Lucia, och buga lätt. Hälsningen heter wai och händerna placeras olika beroende på vem du hälsar på. Mot Buddha, händerna i pannan, mot äldre, händerna framför näsan och mot jämnåriga eller yngre har man händerna under hakan. Skulle du sätta händerna i fel läge är det inte i hela världen, det viktigaste är tanken att visa respekt. Vill du vara extra artig säger du också sawadee, hej, eller tack , som tjej khob khun ka eller som kille khob khun krap.

Undvik att göra bort dig inför Buddha 

budda

Tempel ses som en helig plats som ska respekteras genom klädsel och beteende. Ta av dig skorna innan du går in i ett tempel men var sedan noga med fötterna som ses som en smutsig kroppsdel. Peka inte på något eller någon med fötterna. När det gäller klädsel kan du tänka på att täcka framför allt axlar och knän och att inte ha alltför transparenta eller tajta kläder. Undvik att slå ihjäl insekter inne i templet, skulle något flygfä sätta sig på dig, blås bort det istället. Vänta också med att vara alltför kärvänlig med din partner inne i templet, håll ljudnivån nere och gå inte framför någon som bugar.

Ge dig in i nationalsporten – pruta! 

thailand market

Att pruta är som en sport i Thailand och är en stor del av att shoppa på marknader. Samma regel gäller här som med allt i det här vänliga landet, gör det med ett leende, här går inte den aggressiva stilen som råder i Sydeuropa hem. Att skämta med säljaren är också ett bra sätt att skapa bra stämning som kommer ge ett bra pris. Be att få låna en miniräknare, det har i princip alla försäljare och skriv in ditt bud. Det är också bra att växla till små valörer som du kan ha nära till hands, ser försäljaren en plånbok med tusenlappar blir det svårt att pruta. Får du verkligen inte det priset du vill ha, tacka och säg hejdå med ett leende, med största sannolikhet kommer försäljaren att komma efter dig.

Håll gaffeln i rätt hand 

thailand food

I Thailand är det ofta dukat med gaffel och sked istället för kniv. Att stoppa gaffeln i munnen anses lika ofint som att du i Sverige skulle spetsa maten på kniven och äta med den. Håll gaffeln i vänster hand och peta på maten på skeden som du äter med. Återigen, i turisttäta områden är de såklart vana vid att man äter med gaffel på västerländskt vis men vill du plocka extra poäng eller smälta in på ett mindre ställe väljer du skeden istället.

Nu är du snudd på infödd thailändare, bara att packa och boka resan till ditt nya hemland!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP