Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

Franska rivieran tillhör Europas mest kända kustremsa och är ett utav världens mest populära resmål. Côte d’Azur är det franska namnet på rivieran som betyder ”den azurblå kusten”. Rivieran är inte mer än hundra kilometer lång och börjar med Menton i öster och slutar med Saint-Tropez i väster. Längs kusten finns dock en hel del orter med pittoreska skildringar. Vi har valt ut åtta stycken klassiska orter som vi tycker är värda att besöka.

 

1. Saint Tropez

saint-tropez

Saint Tropez var från början ett fiskeläger men blev efter andra världskriget en internationell och livlig badort. Idag är Saint Tropez mest känt som tillhåll för kändisar och framgångsrika affärsmänniskor. Orten har fortfarande kvar sin gamla prägel, även om hamnen och gränderna nu är fyllda med restauranger, kaféer och butiker.

 

2. Port Grimaud

port-grimaud

Port Grimaud är en hamnstad som byggdes upp på 60-talet och är känt som Frankrikes Venedig och en av landets mest besökta turistattraktioner. I staden finns inga bilar och lokalbefolkningen kan ha sin båt parkerad vid sin egen terrass. Meningen är att staden skall påminna om ett fiskeläger. Det finns omkring 2500 hus och de är alla byggda i en provensalsk stil och i vackra färger.

 

3. Sainte-Maxime

Sainte-Maxime

I staden finns en strandpromenad med parker, pinjeträd, en bouleplan uppkallad efter ingen mindre än prins Bertil. Förutom de stränder som finns i staden finns det större stränder runt omkring. Croisette som har ett seglarcentrum sedan finns det La Plage och La Nartelle som alla har restauranger och vattenlekar såsom vattenskidåkning och vattenskoter. 20 min med bil hittar du åtta stycken golfbanor. Varje fredag hålls den stora veckomarknaden i den nyare delen av Sainte-Maxime dit man kan gå.

 

4. Provence

i lavendelfalt i staden provence i sodra frankrike

Franska rivieran ligger i regionen Provence, och här kan du upptäcka att det genuina Frankrike är mycket mer än badorter och massturism. Istället möts du av vindodlingar, medeltidsbyar och romerska fornlämningar som ger landskapet karaktär. Här är boule lika heligt för lokalbefolkningen som att ta en lunchpaus. I staden Avignon ligger en av Europas bäst bevarade borgar från Medeltiden, påvepalatset. Provence är en stor vinproducent med en mängd viner. Röda, vita samt rosé.

 

5. Cannes

cannes

Cannes har tidigare varit en fiskeby men är idag Rivierans mest fashionabla semesterort. Här hålls den årliga filmfestivalen, staden ses som en badort för förmögna och kända personer. Längs Rue d’Antibes finns många exklusiva butiker med kända designers. Vid ”La Croissette” ligger de stora välkända hotellen Martinez, Carlton och Majestic. I Cannes kan du även sola och bada. För att få bättre koll på staden kan man åka på någon av rundturerna med sightseeing tågen som kallas för Petit Train. Tågen går med jämna mellanrum från filmpalatset och du kan välja om du vill åka på en tur till gamla stan eller runt den nyare delen.

 

6. Antibes

antibes

Antibes är Rivierans mest populära resmål speciellt bland skandinaver och här finns en utav Europas största privata båthamnar.  Staden är lugn och harmonisk och det finns fina badstränder både i hamnen och i gamla stan, ett perfekt resmål för dig med barn. På marknaden Cour Masséna, som ligger i gamla stan kan du köpa olika provensalska specialiteter. Blommor, kryddor, lavendel och olika typer av hantverk.

 

7. Nice

nice-france

Nice är Frankrikes femte största stad. Det typiska för Nice är strandpromenaden Promenade de Anglais. Den går längs stadsbebyggelsen och stranden. Längs denna sträcka finns sevärdheter som Opéra de Nice och det gamla hotellet Négresco. På den åtta kilometer långa stranden nedanför hänger turister för sol och bad.

 

8. Monaco

monaco

På två kvadratkilometer yta bor 30.000 invånare vilket gör att Monaco har världens högsta befolkningstäthet. Det som gjort furstendömet Monaco känt är att de är helt fria från inkomstskatt. Längst ut på Monaco-Ville-klippan ligger en av Monacos mest fängslande byggnader – Musée Océanographique. Den jättelika museibyggnaden, som stupar rakt ner i Medelhavet. Detta världsberömda museum är väldigt påkostat med vackra utställningshallar och akvarium med sällsynta vattendjur.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP