Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning

Att mat och Italien i princip är synonymt med varann är det väl ingen som är ledsen för. Hösten i Italien, som på de flesta ställen, är särskilt lockande för foodies då det skördas, plockas och förädlas i de olika regionerna. Choklad, vin, oliver eller tryffel – dyk in i det gastronomiska mekkats högsäsong.

 

Tryffel – svårt att hitta, lätt att älska
Den knöliga svampen har sitt högsäte i skogarna runt Alba i Piemonte. Med hjälp av tränade hundar eller svin som bökar i jorden får man fram en av världens mest exklusiva råvaror med ett kilopris på ca 50’000 kronor!

 

Den 6 oktober till 25 november är det Fiera Internazionale Tartufo Bianco d’Alba, tryffelfestival och marknad extra allt. Här kan du, förutom att köpa med dig det vita guldet hem, prova viner till, se Italiens främsta kockar duellera och såklart smaka på en massa andra delikatesser som trakterna har att erbjuda.

 

I staden Alba behöver du inte heller gå hungrig, det här är stället på jorden med högst koncentration av Michelin-krogar. Bor gör du mysigast på Agroturismo, gårdar med bed&breakfast som ligger runt om i regionen, mysig hemmakänslan och ljuvliga matupplevelser.

 

Chokladextravaganza

I Perugia samlas för 25’e året i rad chokladälskare från hela världen på mässan Eurochocolate. Mellan den 19-28 oktober hittar du, förutom otaliga chokladprovningar av alla färger och former, vinprovningar, tävlingar i chokladskulpturer, chokladspa och prisutdelningar till det bästa hantverket.  

Skulle du vilja fylla på kroppen med något annat än förädlad kakaoböna när du är i Perugia, smit in på L’officina. En våg-fabrik från 1890-talet med 450 viner på listan och en meny som förändras från vecka till vecka. Dessutom håller restaurangen med konstutställningar, liveband och live-matlagning.  

 

Vin och vilt på gatorna

Lite längre norrut i Toscana mellan Florens och Pisa ligger Certaldo med matfestivalen Boccaccesca. För tjugonde året i rad bjuder staden upp till kulinarisk dans med specialiteter från regionen. Prova förstklassiga viner som Chianti Classico och Brunello, spana in när traktens skolbarn utmanar kockar i köket och smaka på hare, vildsvin och annat vilt som är vanligt i Toscana.

 

Ps, professionell nutellaexpert sökes

Om det råkar vara så att du gillar både choklad och staden Alba efter din Italienresa har du nu chansen att tjäna pengar på dina intressen! Företaget som äger bland annat Nutella kommer från Alba och söker nu provsmakare som ska testa nya produkter. Alltså, få betalt för att äta choklad! 

 

Blev du lite hungrig nu? Mätta ditt Italien-begär redan idag, boka en höstweekend!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP