Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning

Budapest var fram till 1783 de två städerna Buda och Pest, åtskilda av Donau i mitten. Nuförtiden behöver du dock inte välja, upplev hela, oerhört vackra Budapest med bergen, badhusen och barerna över en weekend.

Göra

Med gammal badtradition från romartiden kan du inte undgå att tvaga dig ståndsmässigt i den här stan. Det finns många vackra badhus att välja bland, kika in på spasbudapest.com för en uppsjö av alternativ men tips är Gellért Baths för ett dopp i art noveau-stil eller Zéchenyi Baths för mer palatskänsla. Det blir också alltmer populärt med klubbar och nattbad till dunkande disco, kolla in hemsidan för detaljer.

På Buda-sidan av Budapest ligger Budabergen. Vill du inte ta dig fram med vandringskängorna eller mountainbiken går Cog Wheel railways med gulliga tåg runt på sluttningarna. Children’s railway är en annan tågbana som byggdes efter andra världskriget av kommunistiska ungdomsförbund, och än idag sköts tågen av ungdomar. Hela historien går att se på muséet på Hűvösvölgy-stationen.

 

Bo

Som om inte den här Buda- och Pest-uppdelningen är förvirrande nog: hetast bor du på Pest-Buda, boutiquehotellet som trots namnet ligger på Buda-sidan av floden. Huset från 1696 har tillvaratagits på bästa sätt och här kan du se stjärnorna genom takfönstren under bjälkarna i oerhört snygga rum. Restaurangen som är mycket populär med stor uteservering serverar ungerska klassiker och moderna cocktails. Njut av frukost, lunch eller middag långt in på natten på kullerstenstorget bland Budapests inne-crowd.

 

Brody House är också en unik hotellupplevelse med konst i fokus. Varje rum är inrett och dekorerat av en konstnär som de brittiska grundarna bjudit in att jobba i huset. Även den här byggnaden är från 1696 och historien gör sig påmind överallt. Med både en honesty bar där du serverar dig själv och skriver upp vad du tagit, och ett rikt klubbliv i huset blir vistelsen på Brody House lätt en social del av din resa. Fastnar du för ett verk eller vill ha mer av någon konstnär ligger Brody Collection, galleriet, alldeles runt hörnet.

 

Mat och dryck

Vill du ändå ta dig ut på stan för en drink finns det gott om gamla ruiner och övergivna hus som blivit trendiga barer. Szimpla Kert är ett kalas av intryck på en innergård och olika rum inomhus. Street-art, dansgolv, tegelväggar på väg att ramla sönder och den svarta ungerska natten ovanför. Och musik, både live och dj’s ser till att ingen står still en sekund.

 

För drinkar och framförallt förstklassig mat i en aningen stillsammare miljö, boka bord på Borkonyha. Med stjärna i Guide Michelin serverar de klassisk finmat utan att ruinera dig. Ta också en titt i den väl tilltagna vinlistan med runt 200 ungerska viner.

Den stora saluhallen Nagycsarnok är också värd ett besök för att jobba upp aptiten. Ät en enkel men genuin och vällagad lunch på Fakanal, eller gör ett obligatoriskt stopp på någon av de många Langos-stånden, du är ju i Ungern trots allt.

 

Vi skulle såklart kunna fortsätta ge hundratals anledningar till att styra nästa weekendresa mot Budapest men du får helt enkelt upptäcka själv varför den här pärlan har seglat upp som favorit bland trendiga city-hoppers.

Boka din resa till Budapest nu! ✈️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP