Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   4 min. läsning

Inget väcker reslusten så mycket som nya miljöer på film och i tv-serier. Plötsligt kan suget efter ett café i Rom, en hästrygg på Island eller ett turkost medelhav kännas som en livsnödvändighet, och vi tänker inte stoppa er. Här är inspiration från några miljöer på vita duken som gett turismen ett rejält uppsving!

 

Det stora blå – Amorgos

Att Luc Besson valde Amorgos som kuliss för sin film Det stora blå är ingen gåta. Ön är filmiskt vacker och Medelhavet gör sig extra bra med de klippiga stränderna som fond. Men trots sitt goda rykte och sitt bländade utseende blir Amorgos aldrig särskilt överbefolkad. Båtresan från Aten tar strax över sju timmar och det sållar bort de inhemska helgresenärerna och rastlösa ö-luffarna. Kvar blir en lite äldre publik, turister som gillar att vandra och dykentusiaster såklart.

 

Ett av de största dykcentren ligger i Aegiali och med dem kan du förverkliga de flesta dykdrömmar med fridyk, nattdyk, dyka i grottor eller på vrak. För landkrabbor som hellre håller sig uppe i bergen finns många vandringsleder med utsikt över horisonten. Stråket som går mellan byarna Tholaria och Langada är välkänd för en spektakulär vy och är hyfsat lättnavigerad. Kom ihåg vattenflaska och hatt, bergen erbjuder inte mycket skydd från solen. De flesta hotellen ligger i hamnstäderna Aegiali och Katapola och längst ner på sydspetsen hittar du den finaste sandstranden i Kalotaritissa.

 

Game of Thrones – Island

Efter säsong två av Game of Thrones hände något dramatiskt, i alla fall om man tittar på statistiken för turismen på Island. Med vackra vintermiljöer i den prisbelönta serien fördubblades antalet influgna besökare från 2011 till över en miljon 2015. En av de många turerna i seriens fotspår börjar i Akureyri, fortsätter över lavaslätterna vid Dimmuborgir och sen till en favoritplats för många fans, Grjótagjá, grottan där det hettar till mellan två av karaktärerna.

 

Får du inte nog av vildmarken kan du även bo med naturen som närmsta granne. Ion hotels har hotell både i Reykjavik men också ett mitt i nationalparken Thingvellir, en timme utanför huvudstaden. Här kan du hänga med på en flugfisketur, ta en hike över en glaciär eller somna till norrskenet. Hotellet vann också nyligen pris i hållbarhetsklassen i Boutique hotel awards. Men det bästa sättet att uppleva naturen på Island är ändå från hästryggen. Eldhestar ordnar ridturer på ludna och yviga islandshästar, ta chansen att känna dig som en äkta Game of Thrones karaktär när du töltar mellan bergen. Ridturen går också att kombinera med en dopp i de varma källorna i Reykjadalur. Närmare naturen än så kommer man inte

 

Vicky, Christina, Barcelona – Barcelona

I Woody Allens succéfilm ”Vicky, Christina, Barcelona” förlustar sig två vilsna amerikanskor i den förföriska, katalanska staden. De promenerar i de bohemiska gränderna i El Born och hänger vid Gaudi’s bombastiska katedral La Familia Sagrada. Karaktärerna i filmen bodde ju inte på hotell men ska man göra det rekommenderar vi Casa Bonay, ett nytt och relativt litet designhotell i det bubblande området L’Exiample. Med härligt häng på takterassen, grymt kaffe i espressobaren och en frukostmeny to die for är risken stor att du aldrig vill lämna hotellet.

 

Men gör det och gå några kvarter uppåt till Bar Mut, en liten och pittoresk bar där dagens meny levereras muntligt av din kypare. Vill du äta i en stökigare miljö är den stora saluhallen, LA Boqueria, öppen från morgon till kväll med tapasbarer varvat med fisk-, kött- och grönsaksstånd. Efter maten, släntra ner till stranden i stadsdelen Barceloneta, över en kilometer lång strand med beachvolleyboll och badvakter, underhållning för alla smaker med andra ord. Avsluta dagen på Collage cocktail bar där propra bartenders med hängslen svänger ihop tiki-drinkar i brinnande döskallar. Det kanske var det tjejerna i Woody Allens film hade gjort innan de satte sig på ett flygplan med en främling som raggade upp dem på en restaurang?!

 

La dolce vita – Rom

Har man levt innan man stått i en svart klänning och skrattat i Fontana di Trevi? Det är nog bara Anita Ekberg som kan svara på det, men oavsett om du har lust att bada med kläderna på eller inte har Rom mycket att bjuda på. Checka in på boutiquehotellet G-Rough några kvarter från Piazza Navona. Den historiska byggnaden från 1800-talet har bevarats och integrerats i den moderna designen i rummen. Baren i lobbyn presenterar sig som en modern vinbar och serverar vin från små italienska producenter som sägs bjuda på en annorlunda upplevelse. Hotellet, som överlag vill profilera sig som okonventionellt, erbjuder också upplevelser som guidade turer i katakomberna eller att vara designer för en dag och få med sig något hem ”Made in Italy”.

 

Vill man hålla sig till de traditionella italienska nöjena är mat och dryck alltid ett säkert kort. Gelateria del Gratchi är en av stans många glassbarer med bäst renommé. Smakerna förändras efter säsong men ett experttips är att kolla vad det finns lite kvar av, det är oftast de godaste sorterna. Ett annat sätt att ta sig fram med god aptit och liten plånbok är att gå på apertivo. Många barer dukar upp en liten buffé av smårätter på bardisken på sen eftermiddag. Köp ett glas vin och du kan glatt plocka på dig lite smått att snacksa på. När vinet är slut, byt bar och gå på nästa buffé. Ett ställe värt att prova är matbloggarna Green Kitchen Stories favorit, Freni e Frixioni i området Trastevere med utsikt över Tibern. Efter några glas där kanske du inte behöver något klädsim för att uppleva La Dolce Vita?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP