Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

Route 66, inte bara en gammal dänga av Chuck Berry utan också USA’s mest klassiska roadtrip. Från Chicago till LA via Grand Canyon och en enkel avstickare till Las Vegas. Sträckan tar från A till B ca 4 dygn i körtid men när du ändå är på vägarna, lägg lite extra tid på att upptäcka USA med friheten att stanna var du vill.

 

Start i Chicago

Styr västerut från Lake Shore Drive i Chicago, den officiella startpunkten för Route 66. Efter 2,5 timme kommer ett perfekt första stopp, Dixie Truck Stop, ett av de första lastbilscaféerna som öppnade 1928. Det har blivit lite av ett museum för Route 66 men har också allt vad truck stops i USA erbjuder, restaurang, butik och duschar.

 

Vilddjur och glass i St Louis

Gasa vidare till St Louis, jazzens hemstad. För ett lite längre stopp, besök gärna Grant’s farm, en vildmarkspark där du tar dig runt med buss och ser bison, zebror, lama, antiloper och strutsar bland annat. Är du inte på safarihumör gör du bara ett obligatoriskt stopp på Ted Drewes som säljer sin berömda frozen custard med alla toppingar du kan tänka dig sen 50 år tillbaka.

 

Stopp för bilfantaster

Tuta på till Springfield, som tyvärr inte har något med Simpsons att göra, sorry alla fans, det här är en stad som har funnits i verkligheten sedan 1835. Oavsett vad du har hyrt för vrålåk till din roadtrip kan du kika in på Route 66 Car Museum och se allt från klassiska modeller till välkända fordon från film och fiktion.

 

Världens oljestad bjuder på kultur

Nästa anhalt är Tulsa med smeknamnet världens oljestad och ser man till kultur och upplevelser är det sannerligen en rik stad. Här finns en imponerade art deco-del av citykärnan som kallas just Deco District där arkitekturintresserade kan ströva runt länge. Konstmuséet Philbrook har en imponerande samling och en välkurerad engelsk trädgård. Tulsa huserar också nio mikrobryggerier och tre vinerier, det ljuva livet för alla intressen med andra ord!

 

Fånga de stora kossorna

Nu är du på väg in i det riktiga cowboydistriktet med både Oklahoma City och Amarillo Texas framför dig. Gå på National Cowboy Hall of Fame och ta dig fram med vattentaxi i Oklahoma city. I Amarillo fokuserar du på maten, traditionell barbecue på Tyler´s eller en annan klassiker på Big Texan, ät upp den nära 2 kilo stora steken på en timme så slipper du betala de 72 dollar den kostar.

 

Ta linbanan och ät lokalt

Dags att träda in i New Mexico med första stopp Tucumcari. Inte en världsmetropol med sina ca 5000 invånare men här kan du få den äkta motell-upplevelsen på Blue Swallow Motel, ett välbevarat och omsorgsfullt renoverat motell från 1939. Fortsätt till New Mexicos största stad, Albuquerque och hoppa på linbanan upp till toppen av Sandia Peak för milsvid utsikt. Känns allt stillasittande i bilen tröttsamt kan du hyra mountainbike här uppe och ta dig nerför på egen hand. I Albuquerque finns också många alternativ för matglada. Farm and table är en krog som, som namnet antyder, serverar lokala råvaror från gårdarna runtomkring. I deras fina trädgård äter du gott i den ljumma midwest-kvällen. Skulle du istället behöva svalka dig kan du kika förbi Pop Fizz Bodega som specialiserat sig på mexikanska Paletas, fruktiga isglassar i alla möjliga smaker.

 

Ett världsarv i gammalt snitt

Nu är du nära den största naturupplevelsen på resan, en bit in i Arizona tonar Grand Canyon upp sig. 44 mil lång och 1,6 kilometer djup med många lager av olika bergarter som uppskattas vara 250 miljoner år gamla. Du kan uppleva nationalparken till fots, i båt, på cykel eller såklart helikopter. Vill du stanna över natten finns det både stugor att bo i och möjligheter att campa. Spana in https://www.nps.gov/grca/index.htm för information och aktuella väderförhållanden och restriktioner.

 

Kvitt eller dubbelt för semesterkassan

Och vad kan vara en naturupplevelses mesta motsats? Las Vegas såklart! Även om fantasistaden inte riktigt ligger på Route 66 så är det en så liten avstickare i sammanhanget. Och som de säger, when in Vegas… Förutom det uppenbara att göra i den här påhittade ökenstaden så finns det alternativa aktiviteter som inte går lika hårt åt semesterkassan. Kika in på ReBar där allt du ser från inredning till porslinet du äter på är till salu, ta en sväng på The Sci-Fi center om du går igång på rymdrelaterade berättelser eller spela helt utan insats på The Pinball hall of Fame med 100-tals olika flipperspel.

 

Upploppet med en stilfull steak

Nu är det nära slutet på resan men du ska inte ta den sista etappen på fastande mage. Ta ett sista stopp i det gamla Amerika innan Los Angeles trendiga kvarter omsluter dig. På Idle Spurs Steakhouse kliver du in i en miljö som är lika delar gillestuga och inredningen i Dallas. Med hela den klassiska repertoaren på menyn går ingen därifrån hungrig och du kan ta de sista två timmarna bakom ratten med ro. Ställ in GPS’en på Santa Monica Pier, parkera bilden och säg hej till Stilla Havet, du är framme!

 

Är du redo att göra ett bra soundtrack, packa bilen med snacks och ge dig ut på vägarna? Kör på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP