Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning

Över hela Berlin kan man se spåren från stadens splittrade och sargade förflutna. Staden har spelat en central roll i många historiska händelser i modern tid, och dess unika identitet har formats av många slag och strider. Utforska stadens mörka men fängslande historia under intressanta stadsvandringar.

 

Treptower Park, Berlin

 

Teufelsberg

Teufelsberg betyder ”Djävulens berg” och det är lika dramatiskt som det låter. Det är en konstgjord höjd i skogen Grunewald i västra Berlin, och på toppen står fortfarande en spionstation från kalla kriget kvar. Det var dessutom, kusligt nog, platsen för ett nazistiskt träningsläger. Efter andra världskriget täcktes det helt av undanröjda spillror och rasmassor från staden och förvandlades till en kulle på 120 meter över havet. Under kalla kriget använde USA denna strategiska position till sin fördel och byggde en spionstation på toppen för att avlyssna Sovjet. Området längst upp är helt avstängt med höga stängsel, vilket bidrar till att bevara mystiken. För en liten summa kan du boka en guidad tur på engelska. Du får höra om platsens historia, om rykten och berättelser, och dessutom får du en introduktion till gatukonstscenen.

 

 

Stasimuseet

Se den östtyske Stasichefen Erich Mielkes kontor. Stasimuseet ligger i själva det gamla huvudkvarteret för Stasi och allt är bevarat och helt intakt – ända ned till möblerna och lukten. Stasi var Östtysklands säkerhetspolis som höll medborgarna under mycket sträng övervakning. Glöm inte att boka en guidad tur för att verkligen förstå alla skyltar om propaganda, övervakningstekniker och förklädnader som finns i huset och få en djupare känsla för hur livet i Östtyskland kunde gestalta sig.

 

Berlinmuren

Berlinmuren finns numera bara kvar på ett fåtal platser i Berlin, och är ett måste om du inte sett den förut. De två mest framträdande delarna är East Side Gallery och Minnesmärket över Berlinmuren på Bernauer Strasse. Den förstnämnda kännetecknas av 105 målningar som gjordes av internationella konstnärer 1990, medan minnesmärket är en helt intakt del av muren och marken omkring, som ska förmedla hur befästningen fungerade. Även här är guidade turer det bästa sättet att lära sig om historien, men vid minnesmärket finns många informationsskyltar om du hellre vill strosa runt på egen hand.

 

Berlin-Tempelhofs flygplats

Tempelhof Airport är en av världens största byggnader och en av de flygplatser som varit längst i bruk, och har en lång och händelserik historia. Den byggdes ursprungligen av nazisterna mellan 1936 och 1941 och meningen var att den skulle imponera på besökarna vid ankomsten till Hitlers ”Germanien” – så ni kan föreställa er hur grandios den är. Efter andra världskriget användes den av USA som ett viktigt nav för invånarna i Västberlin. Flygplatsen stängdes officiellt 2008, och används i dag till många olika saker. Delar av byggnaden används som flyktingboende och de stora landningsbanorna och gräsområdena används för offentlig underhållning och fritidsaktiviteter som konserter, cykling, picknick och till och med kiteboarding. Boka en guidad tur för att få full tillgång till byggnaden och en historielektion.

 

Sovjetiska minnesmonumentet i Treptower Park

Ta en promenad genom det sovjetiska minnesmonumentet i Treptower Park. Det restes till minne av de 50 000 soldater som stupade i slaget om Berlin 1945. På typiskt sovjetiskt maner är monumentet storslaget och enorma stenstatyer blickar ut över parken och får dig att känna dig liten som en myra. På sarkofagerna finns Stalincitat, och en gigantisk 12 meter hög soldat märker ut parkens mittpunkt. Det är inte nödvändigt med någon guidad tur men vill du få lite extra inblickar i historien är guidning en god idé.

 

Treptower Park, Berlin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP