Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning

shutterstock_188757281

Att träningsresor är på modet just nu har väl inte lyckats undgå någon och ett resmål som vi gärna vill puffa lite extra för när det gäller att kombinera resande med träning är Kanarieöarna. Därför har vi satt ihop en liten guide till cykling och löpning på Gran Canaria, den största av Kanarieöarna.

Klimatet på Gran Canaria är perfekt för sporter som löpning, cykling och simning (triathlon borde ju vara Kanarieöarnas nationalsport), det blir sällan för varmt och inte heller för kallt. Medan vinden viner här hemma i januari och de mest luttrade vinterlöparna får halka runt med isdubbar och frystorkat snor genom snöhögarna och vi andra harvar på med löpbandet bjuder Gran Canaria på en dagstemperatur runt behagliga 20 grader.

Valley of the tears (gör skäl för namnet)

shutterstock_165684845

Bergen, den varierade naturen och de många fina landsvägarna gör Gran Canaria till ett idealiskt ställe för både mountainbike- och landsvägscykling. Öns högsta topp mäter 2000 meter över havet och det finns många dalar att välja på. Den allra mest kända av Gran Canarias cykelleder är Valley of the tears. Den genomsnittliga lutningen är 10% och högsta uppmätta lutning är 25% så vi antar att den gör själ för sitt namn. Kolla in videon här för ett smakprov på vilka vyer som väntar.

Traillöpning i Tejeda

shutterstock_329219588

Gran Canaria är extremt löparvänligt och det finns massor av fina, långa strandpromenader nästan överallt för den som vill springa längs med havet med vågbrus i öronen.

För den som gillar att springa trail har dock Gran Canaria extra mycket att bjuda på. Backar, berg, fantastiska vyer och naturupplevelser och en himla massa olika leder. Ett bra ställe att utgå från om man vill uppleva bergen är till exempel Cruz de Tejeda som ligger nära Gran Canarias högsta punkt, ca 35 minuter från Las Palmas och 45 minuter från sydkusten och Playa del Ingles.

Vill man bo extra lyxigt i Tejeda rekommenderas hotell Parador som förutom en vidunderlig utsikt också har SPA – perfekt för trötta löparben!

Kilometer och höjdmeter

shutterstock_107608997

På Gran Canaria finns en hel del lopp för den som gillar att springa långt. Här har du datumen, bara att boka flygbiljetten, skicka in anmälan och lägga in en notis i kalendern…

22-24 januari

Gran Canaria Marathon är som namnet antyder ett marathon, men för den som inte vill springa fullt så långt finns även ett millopp och en halvmara.  Loppet är en tvåvarvsbana genom vackra Las Palmas och längst med havet. Banan är hyfsat platt (ingen bergslöpning) och lättlöpt och i januari brukar vädret vara optimalt med runt 19 grader och svala vindar.

4-6 mars 2016

Trans Gran Canaria är till skillnad från Gran Canaria Marathon ingen platt historia. Det långa loppet sträcker sig över hela Gran Canaria och finns i flera olika varianter. Den kortaste sträckan mäter 17 km och 470 höjdmeter och den längsta – klassikern – är hela 125 km och imponerande 8500 höjdmeter, inget för den som föredrar planmarkslöpning med andra ord. Loppet som startades 2003 har kommit ett av de viktigaste ultraloppen för löpare världen över.

Sugen på en cykel- eller löparresa till Gran Canaria? Köp din flygbiljett här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP