Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   4 min. läsning

Så fort temperaturen sjunker under badväder kommer längtan till skidsäsongen. För dig  som inte orkar vänta på bra före i Sverige, dra söderut. I de Europeiska alperna får du både förstklassig åkning, god mat och after ski utan smurfhits! Här listar vi de 7 bästa topparna för åkning och dalarna för häng.

 

St Anton

I hjärtat av Arlbergregionen ligger den gamla världsmästarorten St Anton med blandad åkning för såväl rutinerad som nybörjare. Den historiska staden är lättillgänglig med tre internationella flygplatser inom två timmars radie och tågstation mitt i stan.

 

Checka in: på Bergschlössl. Försvinn in i en handmålad allmoge-dröm som hade gjort Carl Larsson lycklig enda in i själen. Frukostbuffén är uppdukad för riktiga sportisar och mosaikbastun väntar på dig när du är klar för dagen

 

Spana in: En slädtur med häst. Gå all in Bullerbyn, kryp ner under fällen och upplev dalgången från släden bakom pulsande hästar, blir det mer gemytligt än så?!

 

Courchevel

Om du vill kombinera sportsemestern med shoppingkondis och kändisspotting är den franska lyxskidorten Chourchevel din plats på jorden. Uppvärmda trottoarer, nio 5-stjärniga hotell och över 100 exklusiva butiker håller besökarna, och kreditkorten, sysselsatta. Och skidåkningen? Chourchevel påstås ha världens största integrerade skidsystem med nedfarter i tre olika dalgångar och 58 liftar!

 

Checka in: Les Arielles ser ut som ett sagoslott, och man känner sig definitivt som en prins eller prinsessa när man bor där. Tre restauranger, hammam och förutom rum och sviter finns också en lägenhet på 550 kvadratmeter om andan faller på!

 

Spana in: Restaurang Bfire där kocken Mauro Colagreco lagar all mat över öppen eld och garanterat serverar något annat än på after ski’n.

 

Zermatt

Vid Alpernas högsta topp hittar du Zermatt med ett enormt skidsystem som på sina ställen når 3800 meter över havet. Här ligger också vad som kallas Schweiz mest fotograferade berg, Matterhorn, som ensamt sticker rakt upp som en tand ur bergskedjan. Det har till och med fått sitt eget museum nere i byn, passa på att kika förbi när du pausar från nån av de 73 liftarna du har att välja mellan i skidsystemet.

 

Checka in: Unique hotel post är som en modern tolkning på gillestugan, mysigt men i rätt decennium. Vissa rum har utsikt över Matterhorn berget, lägg in ett önskemål så kanske du blir den lyckliga som får blicka ut över toppen från sängen.

 

Spana in: Tillhör du en av dem som tycker att cigarrdoft kan ge lite härlig stämning framför brasan är Smokers lounge på Hotel Zermatterhof ditt place. Sjunk ner i en mjuk fåtölj och botanisera bland brandy- och whiskeyutbudet efter en dag till fjälls.

 

Cortina

Bara två timmar från Venedig ligger den 1000 år gamla kändis-favoriten Cortina. Med sin lyxiga och samtidigt avslappnade stämning samlas celibriteterna gärna här för att susa ner för de 140 pisterna. Här finns det också över 8 mil längdspår att glida fram i innan du lägger upp fötterna vid en sprakande brasa och fyller på med pasta.

 

Checka in: Bo mitt i backen med utsikt över de upplysta pisterna från sängen. Glid runt som i en lyxig träkoja mellan spa-avdelningen och baren och rummet, mysfaktorn här är precis som hos en stor italiensk familj.

 

Spana in: Den vedeldade badtunnan som ligger mitt i pistsystemet där trötta muskler kan vila med ett glas champagne med utsikt över backen.

 

Val d’Isère

Den franska klassikern Val D’aisaire står sig som favorit för den erfarne skidåkaren. Precis vägg i vägg med Italien finns ett varierat och lättnavigerat system med över 6 mil pist och off pist.

 

Checka in: Auberge Saint Hubert är en dröm för trötta åkare. Glid in på after ski-tea som står uppdukad varje eftermiddag för gästerna. Ett besök i bastun innan middagen och du är skick som ny!

 

Spana in: La Fruitiere, restaurangen på hotellet La Folie Douce ger känsla av fransk trälada med mjölkkannor och träbjälkar upp i taknocken. Spara dig för allt i världen till ostutbudet i slutet på måltiden, du är trots allt i Frankrike.

 

Sölden

En av Österikes bästa skidorter där du åker på glaciärerna Rettenbach och Tiefenbach. Sölden kan också stoltsera med världsledande gondol-liftar som kan transportera 4500 personer i timmen upp på toppen!

 

Checka in: Gasthof Zwieselstein ger dig den totala Tyrol-upplevelsen och känslan att ha kommit hem till mutti. Trämöbler, rejäl frukost och relaxavdelning med bastu – välkommen hem!

 

Spana in: Söldens stolthet, restaurang ice Q är James Bond-huset som figurerar i filmen Spectre. Med 900 kvadratmeter glasfasad hänger byggnaden ut över klippkanten på Gaislachkogl 3000 meter över havet. Ta dig upp med eller utan skidor och prova fine dining restaurangen eller den lite enklare bistron.

 

St Moritz

Har du letat länge efter den där lite extra utmanande skidåkningen har du kommit rätt. St Moritz är hem för den välkända Piz Nair-väggen, 100% drop som resulterar i accelerationen 0-130 km/h på 7 sekunder. Men okej, vill man öka farten i lite mer maklig takt finns det 87 andra pister att testa, eller snö-yoga för dig som vill ta det riktigt piano på fjället!

 

Checka in: Hotel Waldhaus am See ligger knappt en kilometer bort men det är det värt för här har du panoramautsikt över sjön och bergen, världens största whiskeybar (2500 sorter!) och gratis minibuss som tar dig till och från backen!

 

Spana in: Restaurang Engiadina Infall – rösti, raclette, ostfondue, behöver vi säga mer?

 

Redo att dra på understället och gogglarna? Boka din vintersemester och börja ladda för skidsäsongen redan nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP