Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning

Inget är mer avkopplande än att ta ett långt varmt bad efter dagens arbete. Med undantag för ett dopp i en av Europas vackraste naturliga varma källor. Under oräkneliga år har geotermiska strömmar botat och föryngrat människor med sitt mineralrika och svavelhaltiga vatten. Här listar vi sex varma källor i Europa som du inte får missa – från de idylliska termalkällorna i Toscana till den vulkaniskt svarta och turkosblå Blå lagunen på Island.

 

1. Terme di Saturnia, Toscana, Italien

Undangömt bland Toscanas romantiska böljande kullar bara några timmar norr om Rom ligger Terme di Saturnia och Cascate del Mulino – en av Italiens mest idylliska varma källor. Här håller det svavelhaltiga termalvattnet alltid en behaglig temperatur på 37,5 °C. Välj mellan att besöka klippbassängerna och vattenfallet, öppna för allmänheten året om, eller att skämma bort dig med en lyxigare upplevelse på det närbelägna spahotellet Terme di Saturnia. Himmelskt!

 

2. Pamukkale, Turkiet

Pamukkale (”bomullsslottet”) är en fantastisk varm källa som du bara måste se med egna ögon. De bländvita terrasserna i travertin (en typ av kalksten) ser ut att flyta ovanför berget där vattnet forsar ned ovanför staden Denizli. De storslagna källorna är belägna nära ruinerna från den antika romerska och bysantinska staden Hierapolis. Historia, vacker natur och avkoppling – på en och samma dag? Ja tack.

 

3. Blå lagunen, Island

Blå lagunen, Islands överjordiska turkosa termalkälla, är synlig från luften när du landar i Reykjavik och kan enkelt misstas för en del av det magiska landskapet. Det är lätt att förstå varför den är ett av landets populäraste turistmål, men låt dig inte avskräckas – den är stor nog att rymma alla besökare. Gästerna får bägare med vit geotermisk lera som fungerar som närande ansiktsmasker. Anläggningen är öppen året om, så om du är där på vintern ger den välkommen respit från det kyliga isländska vädret. Om du har tur får du till och med se en glimt av norrskenet.

 

4. Bath, England

Är du på jakt efter den perfekta avkopplande avstickaren från Londons storstadsliv? Då bör den pittoreska staden Bath hamna högt upp på listan. Det är Englands enda termiska källa och ett riktigt centrum för avkoppling med flera spa- och wellnessanläggningar. Du kan även besöka – men inte bada i – de antika romerska baden som är välbevarade än i dag.

 

5. Széchenyi termalbad, Ungern

Det här vore naturligtvis inte en riktig guide till Europas bästa termalkällor om vi inte nämnde Széchenyi termalbad. Budapest är världsberömt för sina varma källor och har till och med fått smeknamnet ”termalbadens stad”. Många av de turkiska badanläggningarna från 1500- och 1600-talet är öppna än i dag. Széchenyi termalbad är en av favoriterna med 18 olika varma bassänger, varav vissa med inbyggda schackbräden, liksom bastu och varma rum. Missa inte denna juvel!

 

6. Karlovy Vary, Tjeckien

Otroligt pittoreska Karlovy Vary är ett klassiskt tjeckisk kurbad i västra Böhmen vid tyska gränsen. Det är det perfekta avkopplande resmålet och ligger bara ett par timmars bilresa från Prag. Om du vill bekanta dig med staden först ska du ta linbanan genom den bergiga skogen upp till utsiktstornet Diana, som bjuder på en otrolig utsikt över staden. Eller varför inte följa med på en rundtur för att lära känna sevärdheterna och stadens historia?

 

Vilken varm källa längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP