Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

Inte bara staden som aldrig behöver sova, det här är staden som aldrig behöver gå hungrig. Här poppar det upp nya ställen varje dag i veckan sida vid sida med klassiker som aldrig går ur tiden. Ta på bekväma byxor och ge dig ut på en matresa New York runt.

 

Odödliga klassiker

Vissa ställen på Manhattan har blivit självklara på restaurangkartan och snudd på monument över sina paradrätter. Katz Delikatessen är ett av de ställena som det vore tjänstefel att inte ta med i en restaurangguide över USA:s mathuvudstad. Lika känd från filmen ”När Harry mötte Sally” som för sin Reuben Sandwich, en grillad macka med oxbringa, surkål och ost på rågbröd. På Katz är det snudd på alltid fullt men omsättningen på folk är snabb så väntetiden är sällan särskilt lång.

 

En annan New York-institution är Baltazar, ett franskt brasserie som öppnade 1997. Med andra ord gammalt för att vara New York. Här bjuder inte menyn på några överraskningar men amerikanarna älskar att leka parisare här bland välklädda kypare, stenugnsbakade baguetter och skaldjursplatåer.

Det finns också nyblivna klassiker i stan, Roberta’s i Bushwick till exempel som fyller 10 år i år. Bakom en anonym plåtdörr i ett industriområde brinner pizzaugnen för jämnan och levererar de godaste pizzorna du hittar utanför Neapel. Här trängs hipsters vid långborden och dricker småskalig burköl. Är du ingen pizza-lover finns det pasta, gröna rätter, ostar och charkuterier. Och missa inte brunchen på helgerna!

 

Brunch varje dag

På tal om brunch, New Yorkarnas favoritsysselsättning på helgerna så finns det alla sorter att botanisera ibland. Ett ambitiöst exempel i Williamsburg är restaurangen Sundays in Brooklyn. Lyckligtvis har de öppet alla dagar i veckan och har också den goda smaken att servera brunch varje dag mellan 10-16. Här finns klassiker som rejäla ägg- och baconmackor, pannkakor, ägg i alla möjliga former och varianter och allt är gjort med mycket omsorg och på förstklassiga råvaror.

 

Kaffe i pappmugg och kopp

Man kan tro att New York går runt på Starbuckskaffe men på senare år har den nördiga småskaligt rostade kaffebönan fått status även här. Stumptown coffee är ett av rosterierna med flera coffee shops som gör både utmärkt kaffe och serverar ett urval av ljuvliga bakverk.

 

Ett annat ställe med gott kaffe, men minst lika mycket för atmosfären, är Cafe Gitane i Nolita. Ett litet fransk-marockanskt ställe med frukost, lunch, middag och fika däremellan. Allt lagas bakom bardisken av snabba kockar i blåställ och bärs ut av servitriser i gröna städrockar. På den lilla uteserveringen kan man sitta länge och titta på det vackra folket och sippa cappucino.

 

Nya stjärnköket

Några av de mest innovativa köken hittar du i Brooklyn och ett av de mest hyllade står svensken Fredrik Berselius i. Hans restaurang Aska har förtjänat två Michelinstjärnor och avsmakningsmenyerna med 19 rätter har fått många att korsa Williamsburg bridge. Är man bara lite hungrig, säg på 10 rätter, finns det en sån meny också, eller en à la carte som går att njuta av drop-in i baren eller på bakgården när det är säsong.

 

Lite längre söderut i Brooklyn i Prospect Heights ligger Olmsted, en älskling bland New Yorkarnas trendiga restaurangbesökare. Med fokus på grönt, som självklart kommer från den egna odlingen, serverar dem en liten meny med inslag av kött och fisk också. Vill du slippa boka en månad i förväg, dyk upp en måndag, då är det öppet för drop-in gäster.

 

Glassigt

Likväl som kaffet genomgått en uppgradering har glassutbudet gått från Ben & Jerrys till mer gastronomiska höjder. Ett ställe som tar glass på allvar är Il labaratorie de Gelato på Houston Street. Med lite okonventionella smaker som svartpeppar eller gurka kan de å andra sidan locka med 18 olika sorters chokladglass! Sorbeter finns det också gott om och sedan starten 2002 har de tagit fram över 300 smaker i sitt glass-labb.

 

Har du blivit hungrig än? Boka din gastronomiska resa till New York right away!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP