Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   4 min. läsning

Nu när sommaren står för dörren vänder vi blicken mot Medelhavet och ett av våra absoluta favoritresmål, nämligen mytomspunna och pittoreska Grekland! Det kanske inte kommer som någon större chock att Grekland besöks av runt 17 miljoner (!) turister varje år. Med över 5000 öar är det förstås svårt att välja ut de vackraste, men vi har gjort ett försök. Här har ni Greklands åtta vackraste öar!

 

Santorini

Vi börjar med att titta på en klassiker. Den välkända vulkanön Santorini. Om du letar efter den perfekta blandningen av vitkalkade hus, azurfärgat hav och uråldrig historia så har du hittat rätt. Finn kärleken i nattvimlet eller njut av solnedgången med någon du tycker om. Varför inte på de svarta, grovkorniga sandstränderna i byn Fira.

 • De bästa stränderna: Red Beach, döpt efter den unika lavafärgade sanden, White Beach, Kamari och Perissa.
 • Resväg: Du kan antingen flyga direkt till Santorinis nationella flygplats ”Thira” eller boka en billig biljett till Athens internationella flygplats “Eleftherios Venizelos”. Därifrån tar du sedan en färja till Santorini.

 

 

Paxi

Paxi är näst störst av de Joniska öarna och ligger nära Korfu. Det är en liten mysig ö som hittills är ganska okänd. Hit åker du om du söker avskildhet, lugn och lata dagar i solen på en paradisisk strand. I den viktigaste hamnen, Gaios, äter du färskfångad fisk och njuter av tystnaden som infinner sig när turisterna från Korfu har åkt hem för kvällen.

 • De bästa stränderna: Soulanena, Kloni Gouli, Gianna, Kipiadi (tillgänglig endast till fots eller båt) och Sterna Bay. Men vi rekommenderar att promenera runt ön och upptäcka dina personliga favoriter.
 • Resväg: Du kan endast nå ön med båt. Ta en färja eller motorbåt från Kerkyra (Korfu) eller från staden Igoumenitsa på det grekiska fastlandet.

 

Mykonos

Mykonos är en party-ö av rang, men bjuder även på skön avkoppling. Så fort du stiger iland infinner sig en skön semesterkänsla.

Av dessa anledningar har Mykonos blivit en Greklands mest besökta öar men trots den stora populariteten har ön inte blivit överexploaterad. Husen är fortfarande små och pittoreska och de smala gatorna är kantade av förhistorisk arkitektur.

 • De bästa stränderna: Paradise Beach, Elia, Kalafati och Panormos.
 • Resväg: Det går säsongsflyg till Mykonos med exempelvis easyJet, Thomson Airways och Vueling till flygplatsen Mykonos. Du kan också flyga till Aten och ta färjan till ön.

 

Tilos

Det här är ön för den äventyrslystna. Ta dig upp i bergen på smala och lantliga vägar eller utforska det rika djurlivet, som bjuder på allt från exotiska fåglar till dvärgelefanter. Stränderna är steniga och svårtillgängliga, men lugnet och tystnaden är definitivt värt besväret. Här kan du semestra ostört till och med under högsäsongen.

 • De bästa stränderna: Eristos , Red Beach och San Antonio .
 • Resväg: Ön har ingen flygplats, men du kan flyga till Rhodos och åka båt därifrån. Du kan även ta en båt Pireo, Mykonos eller Aten.

 

Ikaria

Icaria ligger i Egeiska havet cirka 20 km från Samos. Den är uppkallad efter den grekiska Guden ”Ikaros” som enligt legenden föll i havet nära ön under sin flykt från Kreta.

Skönheten ligger främst i den vilda och karga naturen. Här kan du beskåda hisnande vyer och mystiska vikar, bada i varma källor och drömma dig tillbaka till antiken med hjälp av den unika arkitekturen.

Detta är möjligen anledningen till att Icaria har en av jordens äldsta befolkningar?

 • De bästa stränderna: Iero, Agios Giorgi, Therma (varma mineralkällor), Prioni och Kilosirtis.
 • Resväg: Flyg till Aten och ta färjan och ta färjan från Aegeon Pelagos mot Samos

 

Skyros

I den västra delen av Egeiska havet, hittar du ön Skyros. Det är den största, och förmodligen den mest fridfulla ön i ögruppen Sporaderna. Nattlivet är obefintligt, men under dagen kan du utforska den spännande ön från cykelsadeln, på skotern eller till forts. Den norra delen av ön är kuperad och grön. Här kan du besöka berget Olympen som enligt legenden var hemvisten för de högst uppsatta gudarna. Den södra delen är tvärtom mer torr och karg. En kontrast att förälska sig i helt enkelt.

 • De bästa stränderna : Gyrismata , Atitsa , Palamari och Ahrounes .
 • Resväg : Det finns ett nationellt flyg till Skyros från Thessaloniki flygplats som ligger strax utanför Aten. Vi rekommenderar inte att ta färjan, då resan är väldigt lång.

 

 

Gavdos

Gavdos är Europas sydligaste ö och har Europas sydligaste udde, Tripiti Cape.

Den största tjusningen är den orörda naturen och all bibehållna gamla traditioner.

Det finns få turistanläggningar, men ett härligt och romantiskt alternativ är att hyra ett tält och att övernatta på några av Greklands vackraste stränder.

Innevånarna är endast runt 50 personer varav de flesta är konstnärer, som har flytt från stress och alla måsten. Trots detta är de gästvänliga mot alla besökare för att alla ska känna sig välkomna.

 • De bästa stränderna: Agios, Ioannis och Potamos. 80 % är nudiststränder.
 • Resväg: Du kan ta en två timmars tur med båt med företaget Anandyk från Kreta.

 

Milos

Den berömda statyn “Venus de Milo” hittades på ön Milos och kan symbolisera denna praktfulla ö. Njut av månlikt och stenigt landskap med kritvit sand och hela 70 fantastiskt ljuvliga stränder. Inte helt fel om du frågar oss. Med största sannolikhet kan du dessutom hitta ditt alldeles egna smultronställe. Ön är nämligen märkligt nog så gott som övergiven under sommaren.

 • De bästa stränderna: Papafragas , Sarakiniko , Pollonia och Papikinou .
 • Resväg: Det smidigaste alternativet är att ta ett direktflyg till Milos från Aten med Olympic Airlines. Om du inte har bråttom så kan du även ta en färja från Aten. Resan tar dock hela nio timmar (!)

 

Håller du med om våra val? Vilken är din favorit av de Grekiska öarna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP