Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

Den kuperade staden med vackra byggnader och kullerstensgator har fått ett stort uppsving de senaste åren. Med lite sydamerikansk bakåtlutad vibe rymmer staden både modern lyx och lokala pärlor. Hotell, mat, shopping och gott om historia och kultur. Hoppa på den karaktäristiska gula spårvagnen och upptäck den portugisiska huvudstadens alla delar.

 

Bica i Baixa

Vem börjar inte dagen med kaffe? I Lissabon gör man det med en bica, en shot i ett högt smalt glas, gärna stående ute på lokal, marknaden Riberia Nova till exempel. Den ligger några kvarter från havet i stadsdelen Baixa, som brukar kallas Lissabons downtown. I Baixa hittar du bland annat det pampiga  Praça do Comércio, platsen för det kungliga palatset fram till den stora jordbävningen 1755. Vid återuppbyggnaden blev det istället ett stort stenmonument som välkomnar med sin öppna sida mot havet. Torget är idag ett ställe att träffas, dricka kaffe, äta lunch, besöka turistinformationen eller bara titta på lokalbefolkningen.

 

Bo på Columbus bröllopsgata

Följ vattnet österut så kommer du till Alfama, Lissabons äldsta stadsdel med smala gränder som byggda i en labyrint. Vill du bo mitt i det historiska hjärtat, checka in på Santiago de Alfama. Hotellbyggnaden är från 1500-talet och ligger på Rua de Santiago, gatan där både Columbus gifte sig och där startpunkten av den välkända pilgrimsleden Caminho de Santiago de Compostela ligger. I kvarteren kan du också hitta genuin portugisisk mat och såklart höra den traditionella musikgenren Fado, kort beskriven som klagosång med influenser av sjömanssånger. Snirkla dig vidare upp till utsiktsplatsen Portas do Sol för en fantastisk vy över Tajobukten innan det är dags att hoppa på spårvagnen uppåt stan.

 

Nästa station, en resa i tiden

Linje 28, den gula spårvagnen från 30-talet, har blivit en attraktion i sig. Minst folk är det på morgonen men god stämning längs kullerstensgatorna och de trånga gränderna är det hela dagen. Med start i Graça i den östra delen av staden går spårvagnen via Alfama, Baixa, upp till Barrio Alto och avslutar i Estrela. Var man kan hoppa av och vad man kan hitta på vid de olika stoppen är en egen artikel i sig men vi nöjer oss med att säga, hoppa på, du kommer inte att bli besviken.

 

Barrundan börjar här!

Börjar dagen närma sig eftermiddag eller kväll, hoppa av i Barrio Alto. Den här stadsdelen sägs vara ett av Europas bartätaste områden, behöver vi säga mer? Blandningen av ställen är också smått unik i sitt slag. Lyxiga cocktailbarer, trendiga ölcaféer, gemytliga hak och allt däremellan, med lika varierad publik. Är du vinintresserad, av kvalitet eller kvantitet, är BA Wine Bar stället för dig, Med över 200 viner på menyn kan du dricka ett glas från 10 kronor till flera hundra, beroende på preferens. Och skulle det bli många glas på barrundan ligger hotell No Limit bra till på alla sätt. Personligt inredda rum där du kan hitta en himmelsäng, en hängmatta eller en sänggavel gjort av antika böcker på rummet.

 

Tre måsten i Lissabon

Pasteis de Belém

Bageri och konditori från 1837 med de traditionella pastel de nata, liten smördegspaj med kaneldoftande ägg-och vaniljkräm. Låter kanske inte som en kioskvältare, men det är det! Fantastisk fin miljö att handla i eller stanna kvar att fika.

 

Rua Nova de Carvalho

Från nedgånget red light district till en ansiktslyft rosa gata. 2011 fick staden nog av skumma typer, skråligt sjömanshäng och skräpiga barer och rustade upp till lite mer stil och finess. Många av de nya ställena har dock valt att omfamna sitt förflutna och har kvar detaljer i inredningen som fiskenät och lättklädda damer.

 

Village Underground

Village Underground är ett co-working space, konst-och kulturcentrum och restaurang och café – allt uppbyggt på containrar och två gamla bussar. Konceptet kommer från London och har blomstrat på Lissabons kreativa scen sedan 2014. Spana in Facebooksidan för aktuella event, festivaler och utställningar eller gå bara dit och häng på cafét och inspireras!

 

Visst förstår man att Lissabon har blivit en ny weekend-favorit? Boka din egen upptäcktsresa på en gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP