Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning

Med sina gröna berg, sitt karga landskap och sin befolkning på bara cirka 350 000 invånare har denna ö i Nordatlanten blivit ett populärt turistmål för alla som längtar efter naturupplevelser och stillhet. Här bjuder vi på fem tips från vår ”egen” isländska ortsbo.

 


1. Reykjavik

I landets huvudstad kryllar det av färggranna små hus och kulturella sevärdheter. Staden är relativt liten och mysig jämfört med andra skandinaviska städer. Om du besöker Island för dess natur vill du troligen tillbringa så lite tid som möjligt i Reykjavik. Den ståtliga kyrkan Hallgrímskirkja i centrala Reykjavík är ett populärt turistmål. Där kan du gå upp i kyrktornet och få en fantastisk 360-gradersvy över staden. Kön är oftast lång, men den vackra vyn är väl värd väntan! Passa på att besöka Islands nationalmuseum om du är intresserad av historiska föremål, och konstmuseet med utställningar av isländska konstnärer. Det finns flera bra matställen runt om i staden. För alla islänningar, liksom för de flesta turister numera, är det tradition att besöka Bæjarins Beztu, en populär korvkiosk som öppnade 1937. Grandi Mathöll och Hlemmur Mathöll är två mer sentida saluhallar med några av stadens bästa restauranger, där du garanterat får en trevlig utekväll.


2. Reykjadalur

Reykjadalur (”rökdalen”) är ett område med hög geotermisk aktivitet cirka 40 minuter utanför Reykjavik. Här kan du bada i vackra och rena varma källor efter 45 minuters vandring längs tydligt markerade stigar från staden Hveragerði. Det finns inga butiker här, inte heller några turistkontor och absolut inga omklädningsrum. Så se till att du är väl förberedd för vandringen och tar med dig ett ombyte kläder. Koppla av i en naturlig och traditionell isländsk varm källa medan du njuter av de böljande gröna kullarna som omger dig.3. Siglufjörður

Högt uppe bland de nordliga fjordarna hittar du det lilla fiskesamhället Siglufjörður. Denna lilla pittoreska stad vid havet omges av berg och andlöst vackra vyer. Siglufjörður är okänt för de flesta resenärer, men väl värt ett besök. Ta en promenad på de få gatorna i staden och slå dig ned för en fika på något av kaféerna.


4. Vattenfall

Om det finns något Island har i överflöd så är det vattenfall. Dessutom några av världens mest imponerande, vackra och mäktiga, om vi får säga det själva. Över hela landet hittar du relativt lättillgängliga platser där du kan uppleva den otroliga kraften i de isländska vattenfallen. De flesta besökare åker direkt till Gullfoss, en del av den turistrutt som går under namnet Gyllene cirkeln. Om du beger dig söderut från Reykjavik får du inte missa ett besök i Seljalandsfoss och Skógafoss, som ligger behändigt nära varandra. Uppe i de nordliga delarna av ön tillhör Dettifoss och Goðafoss de vackraste.


5. Västfjordarna

De flesta turister som besöker Island hoppar över Västfjordarna och väljer mer traditionella rutter runt landet. Men denna del av ön är perfekt för resenärer som vill undvika massturismen och uppleva några av landets mest dramatiska landskap. Smala oasfalterade vägar sicksackar sig fram över området, följt av karga fjordar och jättelika berg. Bland Västfjordarna kan man hitta små undangömda fiskebyar där man fortfarande lever på traditionellt sätt. På den sydvästra landtungan i Västfjordarna ligger stranden Rauðasandur, berömd för sina fantastiska variationer av rosa och röd sand. Det mest dramatiska vattenfallet i denna del av Island är Dynjandi och det omgivande naturreservatet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP