Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

Dubai har varit på tapeten nu ett bra tag och det skrivs och berättas mycket om staden som aldrig slutar växa. Varken på bredden eller höjden. Men vad gör man i Dubai egentligen och vilka passar Dubai för.

 

I Dubai hittar du aktiviteter för både stora och små, tillsammans eller på var sitt håll. Man kan spendera förmiddagen på ett äventyrsbad och simma med delfiner för att sedan på eftermiddagen shoppa loss i Mall of the Emirates och öva på sina slalomsvängar inne i SkiDubai. Det är inte speciellt billigt i Dubai, men det som går att köpa finns det väldigt mycket av. Utbudet är enormt och kvaliten hög. Nästa dag kan du flyga sjöflygplan och bekanta dig med nya byggnader och öar som byggs för att på eftermiddagen köra jeep i öknen och äta middag i ett beduinläger. Det är bara din fantasi som sätter gränserna.

View over the Palm

Dubai är uppdelad i flera olika områden. Mellan dessa tar man enklast en taxi, vilket är väldigt prisvärt. Det finns bara ett taxibolag, men med två olika färger. De rosa taxibilarna är endast till för kvinnliga passagerare. Du kan endast betala med kontanter. Tunnelbanan (Metro) går från norra och gamla delen hela vägen ner till södra delen där den vid Palmen möter spårvagnen (Tram). Spårvagnen byggdes främst som en turistattraktion och går genom den södra delen av Dubai längst med Dubai Marina, Jumeirah Beach Residence och många hotell med stränder öppna för allmänheten. Från norr till söder hittar du nedanstående områden värt ett besök.

 

Al Fahidi District

Spicemarket Dubai

Längst upp i norr hittar du gamla delen av Dubai. Hit går tunnelbanan och du går enkelt av vid Al Fahidi Metro Station. Härifrån kan du knata genom gamla stan och fynda härliga sommarplagg som tunikor och sjalar, eller varför inte en den manliga motsvarigheten ’dish dash’, vår farfarsskjorta. Här är Dubai Museum värt ett besök, men också att provsmaka kamelkebab, en nyupptäckt delikatess i staden. Söder om Fahidi hittar du Al Karama District. Här kan du fynda läderväskor och ’äkta’ kopior av kända varumärken. För att ta sig över Dubai Creek, kanalen som delar den gamla delen i två, hoppar du på en traditionell träbåt. På norra sidan hittar du Spice market och Gold market. I gamla delen av Dubai är det bra att ha kontanter, och det finns uttagsautomater lite överallt.

 

Downtown

Dubai Aqarium

I Dubais downtown hittar du Dubai Mall och Mall of the Emirates, de två största shoppinggalleriorna. Här finns inte bara trendiga butiker, de största varumärken och bra restauranger. Här hittar du äventyr för alla åldrar. I Dubai Mall ligger Dubai Aqarium, en gångtunnel med en 10 miljoner liter vattentank full av vackra och färgglada fiskar. En kul upplevelse för barn. Utanför gallerian har man utmärkt utsikt över Burj Khalifa, världens högsta byggnad. Ett besök till toppen är både häftigt och plånbokstömmande. Vid Mall of the Emirates hittar du SkiDubai, en inomhusskidanläggning vilket först och främt lockar besökare från Mellanöstern och de som aldrig sett snö tidigare.

 

The Palm, Jemeirah Beach och Dubai Marina

Stand up paddle board

Den berömda palmen, the Palm, sträcker sig från Dubais fastland ut i havet på en ö byggd av sand och sten från botten. Längst ute på palmen ligger Atlantis the Palm, ett fem stjärnigt hotell med äventyrets Aquaventure Waterpark där du kan simma med delfiner eller dyka bland hajar.

 

Jemeirah Beach Residence (även kallad för the Walk) ligger söder om palmen med en allmän strand och flertal hotell längst strandkanten. Här kan man strosa omkring bland butiker, restauranger, hyra kajaker eller spela beach volleyboll. Här ligger mitt favorithotell, Hilton Dubai the Walk. En skön mix av stiligt hotell med strandnära barhäng och pool. Andra populära hotell i närheten av Jemeirah Beach Residence är JA Oasis Beach Tower Apartments och Media One Hotel. I närheten ligger Dubai Marina, ett vandringsstråk längs kanalen.

 

Bra att veta

Dubai är en av de sju Förenade Arabemiraterna. Till Dubai kommer det ca 12 miljoner turister varje år och år 2020 beräknas det anlända 20 miljoner. Då oljan håller på att ta slut, satsar staden allt på turismen. Dubai är ett av de mest säkra städerna i världen och brottsligheten är väldigt låg.

 
Alkohol serveras endast på hotellen och på större finare restauranger. Att få tillstånd är dyrt, därför lönar det sig inte för små restauranger att ansöka. Det är också relativt dyrt, ungefär samma priser som i Sverige. Ett litet tips är avslutningsvis att köpa med er alkohol från tax-freen på flygplatsen och ta med till hotellet eller lägenheten där ni ska bo. Det är vanligt bland besökare till Dubai. Undrar du över Dubai och dess kultur och religion? Ställ din fråga till Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding. Ingen fråga är för personlig.

 
Just under sommarmånaderna är det extra prisvärt att åka till Dubai. Flygbolagen som Emirates och Norwegian dumpar sina priser och hotellen har oftast bra deals.

 

Boka ditt flyg till Dubai idag

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP