Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning

 

Edinburg är något av en doldis bland de europeiska storstäderna men gömmer många guldkorn. Arkitekturen beskrivs bäst som Rom möter London- en elegant stad byggd i sten med gotiska och romantiska influenser. Till det får man också slående vacker natur och ett överflöd av restauranger, pubar, barer och fik.

Här är sju saker du inte får missa!

Shoppa loss med utsikt

View over gardens up to Edinburgh Castle from Princes Street, Edinburgh.

Edinburgs största shoppinggata- Princes Street- ligger alldeles intill Princes Park med utsikt över dalen ända till Edinburgh Castle. Det dramatiska skotska landskapet upphör helt enkelt inte bara för att staden tar vid.
Här kan du shoppa på alla dina favoritkedjor som t.ex. Topshop, HM, River Island, Zara och (billiga!) succén Primark. För finsmakaren finns även de eleganta varuhusen Harvey Nichols, Jenners och House of Fraser prydligt på plats.

 

Ät på en traditionell skotsk pub

Skotsk pub- "Greyfriar's Bobby"

Ett måste. Mustig inredning i trä och läder lever upp till bilden av en riktig urpub, på bästa möjliga vis. Är du förtjust i ångande grytor, pajer, god öl och annan stadig kost kommer du vara i himmelriket, men det finns såklart även fräschare alternativ att växla om med.

Traditionell pubkost- köttpaj med sky och potatismos.

Gå på hike till Arthur’s Seat

Utsikt från Arthur's Seat

Man tror knappt sina ögon, men strax utanför stadskärnan reser sig vad som tekniskt sett klassas som en kulle men för allt i världen ser ut som ett litet berg. Det är ganska ansträngande för den otränade att ta sig upp, men det är vansinnigt vackert längs med stigarna och belöningen är en makalös utsikt över staden.

 

Besök ett distilleri

En bägare och två glas fyllda med whiskey ovanpå en rustik tunna

För whiskey-entusiasterna är Edinburg och Skottland i allmänhet något av ett Mecka. Och ett besök på ett av de anrika distillerierna är faktiskt fascinerande även för den oinvigde.

 

Bo trivsamt på B&B!

b&b (skylt)

Det finns HUR många charmerande B&Bs som helst när du kommer utanför den mest hektiska delen av staden. Passa på att starta morgonen med en kopp te, eller kaffe, och en traditionell ”cooked breakfast” med ägg, bacon, stekta champinjoner och körsbärstomater. Det kan verka lite stabbigt, men snart är man omvänd- och du kommer sakna det när du kommer hem och brer din vanliga ostmacka.

Cooked breakfast- engelsk frukost

 

Se Edinburg Castle på nära håll

Edinburg Castle

Du måste inte ens ta den betalda rundturen för att uppleva slottet på nära håll, vandra bara genom Prince’s Park, uppför den långa trappan och fortsätt den sista, ringlande vägen uppåt så är du redan på slottsgården. Bonus för vackra monument och en slående utsikt.

 

Åk på busstur till Loch Ness

Det här är egentligen inte strikt inom Edinburg, men bussarna avgår härifrån. Och det är en otrolig upplevelse. Allra häftigast är den längsta turen- 12 timmars bussfärd genom Skottlands högländer. På vägen mot Loch Ness blir det många trivsamma stopp och bensträckare vid fik, ett distilleri, ett minnesmärke… Slutligen stannar bussen vid den förtjusande byn Loch Ness, en förvånansvärt stillsam liten stad med flera fina restuaranger att äta middag på. Sen finns såklart tid att vandra ner till vattnet och spana efter det berömda Loch Ness-odjuret.

Loch Ness

Chaufförerna är proffsiga, underhållande och charmigt patriotiska- trevligt sällskap den långa vägen dit och tillbaka. Tycker man en heldag är för intensivt finns det många kortare turer också till andra sevärdheter. Rekommenderas varmt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP