Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

Det tar ofta några besök innan man får grepp om den ändlösa staden som heter Los Angeles. Att kalla det för stad är nästan missvisande, avstånden mellan de olika delarna må se korta ut på kartan, i verkligheten är virrvarret av motorvägar och rutnätet av gator mycket större än vad man tror.

Men det är just därför man älskar LA, för att Venice Beach och Downtown är så oerhört olika, att Korea Town och Rodeo Drive är två vitt skilda världar. Att hyra bil är snudd på ett måste, och roligt, vem har inte drömt om att susa fram under palmerna och cruisa längs Highway 1?! Här kommer en liten sneak peak på några av de olika områdena som den mytomspunna staden består av.

 

Silverlake

Inåt landet och uppåt kullarna ligger tre områden grannar med varann som är strösslade med mysiga restauranger och roliga butiker. Silver Lake är ungt, hippt och närodlat blandat med trendiga sneakersbutiker. Just en sådan butik, Undefeated, ligger på Sunset Boulevard. Ta dig dit så kan du röra dig i kvarteren runt om för gott kaffe, brunch, makrobiotisk råkost och doughnuts med extra allt. Och inte långt därifrån på gränsen till East Hollywood, restaurangen Sqirl som nått brunch-kultstatus med sina baguetter skurna på längden och innovativa tårtglasyrer. Inga bordsbokningar, bara att gå upp tidigt och umgås i kön!

 

La Brea

Rakt in från Santa Monica ligger La Brea, området som huserar både shopping och kultur. Lacma, Los Angeles County Museum of Art har både permanenta och tillfälliga utställningar med måleri, skulptur och foto. Några kvarter bort ligger helt annan kultur, The Grove är shoppingcentret som är byggt som en liten by med butiker, restauranger och ett litet tåg som går runt. 

 

Venice/abbot kinney

Stranden i LA, lika självklar som Hollywood-skylten eller stjärnorna på Sunset Boulevard. Här möts alla. På Venice Beach kan du se surfarna som börjar dagen med några vågor innan de slänger upp brädan på taket på bilen och drar till jobbet. Strandpromenaden är full av butiker, cykeluthyrning, gatukonstnärer och musiker.

Något helt annat än hippiestilen på playan är Abbot Kinney, en gata som ligger några kvarter upp. Här ligger bland annat den populära restaurangen Gjelina, med systerbageri och café Gjusta några kvarter längre bort. Skomärket Tom’s som skänker ett par skor till barn i U-länder för varje sålt par har butik och café här, kaffebaren Intelligensia och glassbaren Salt & Straw ligger också här tillsammans med andra småbutiker och krogar. När du ändå är i Venice, passa på att ta en promenad runt ”The Canals”, ett supermysigt område med små broar över kanalgatorna kantade med små gulliga hus som varit scenografi i många filmer.

 

Downtown/grand central market/ace hotel

Från insomnad spökstad till kokande trendkvarter. Downtown LA har genomgått en snabb förvandling under de senaste åren och huserar nu hippa hotell, matmarknader och gallerier. Ta en drink på takterrassen på Ace hotell, ät dig igenom det gedigna utbudet på Grand Central Market eller spana in en utställning på Institute of Contemporary Art i The Arts District. På söndagar dukas Smurgasburg upp i ett gammal fabriksområde med ett 30-tal olika food trucks och musik. Ät dig igenom alla världens matkulturer i san festivalstämning bland färgglada parasoller.

 

Checka in på:

The Line

Lägg de extra kronorna på att få mountain view från rummet, det är magiskt att vakna med fönster från golv till tak mot berget och Hollywoodskylten. Frukosten serveras i ett växthus bredvid poolen och missa inte deras Shrimp Taco från poolbarmenyn!

 

Ace hotell

Med liten och naggande god takterrass med pool, utsökt restaurang på entréplanet och vrålsnygga rum i industri-chic stil är Ace hotell värt sin småsvettiga prislapp.

 

Chateau Marmont

Det mytomspunna slottet på Sunset Boulevard där kändisar har stående bokningar, Sofia Coppola förlagt handlingen i en hel film och du kan bo i en egen liten stuga vid poolen. Eller nöj dig med en välskakad cocktail och den berömda hamburgaren i restaurangen.

 

Hotel Erwin

Nära till surfen, solnedgången på takterrassen med en drink, på Hotel Erwin får du den sanna Venice-upplevelsen direkt på playan.

 

Bli mätt och lite till på:

Here’s looking at you

Nya oväntade kombinationer i det kök som brukar kallas ”American noveau”, nyligen utökat med populär. Liten, familjär, stökig restaurang på helt rätt sätt i Koreatown.

 

Gracias Madre

Mexikanskt, stylish, trädgård, kändisar – och helt veganskt. Här trollar kockarna fram smaker du inte trodde var möjliga utan ett enda djur iblandat. Spara plats för desserterna!!

 

Bestia

Du får boka månader i förväg, du får ta dig till en obskyr adress i The Arts District, du får gå upp för en liten brandtrappa till en anonym dörr men där bakom väntar förstklassig mat med italienska förtecken.

 

Café Stella

En liten bistro i Silver Lake som inte skulle få nobelpriset för mest innovativa meny men allt de gör är gott, allt de gör är gjort på råvaror av bästa slag. Tomater som smakar sol, handskuren bacon som levt bästa möjliga grisliv – en ordentligt gjord BLT är värt en tur till andra sidan jorden.

 

Känner du dig redo nu att ta på solglasögonen och möta the city of dreams? Drive safe!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP