Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning
På cykeltur i Australien
Förhållningsregler för cyklister

Att vakna upp till insikten av att man befinner sig på andra sidan jorden i världens mest isolerade storstad, är en minst sagt häftig känsla. Resan till Perth tog 21 timmar med en mellanlandning i Dubai. Att resa till Australien har alltid varit en dröm och när min syster valde att göra en utbytestermin där var jag inte sen att boka resan.

Redan första morgonen fick jag en känsla av storstadens lantliga atmosfär. Efter intag av färskpressad juice från egna trädgårdens citroner och frukt från den närliggande marknaden var jag redo att utforska omgivningen. Perth är en riktig cykelstad och trots stadens storlek är det överallt utmarkerat cykelspår så man kan i princip cykla vart som helst. Vid det stora universitetet samlas både studenter, invånare och turister för att njuta av dess sagolika miljö.

Delfiner på simtur i Swan River
Delfiner på simtur i Swan River

Folk hade varnat mig innan resan men av Australiens ökända djurliv såg jag ingenting. Däremot simmade delfiner förbi oss i Swan River, papegojor vakade på oss ifrån träden, fasaner stoltserade över skolgården och de kända svarta svanarna grupperade sig längs med floden. Vi återvände till universitetsområdet på kvällen för utomhusbio. Ljudet av syrsor i kombination med den stjärnklara himlen var en häftig bakgrundseffekt i den ljumma sommarkvällen. När vi låg på gräset på vår filt fick vi t.om. besök av några ankor medan filmen rullade.

En glad liten quokka
En glad liten quokka

Alla som känner en skåning vet hur stolta vi är över cykelön Ven som ligger i Öresund. Utanför Perth finns motsvarande australienska stolthet, den lilla paradisön Rottnest Island. Här är all biltrafik förbjuden och på ön bor ett djur som sägs vara ett av världens gladaste. Quokkan liknar en blandning mellan en liten känguru och en råtta och har ett alldeles underbart leende som fullständigt förtrollar en.

rosahimmel
Fantastisk solnedgång

Dagarna på Rottnest Island spenderade vi med att cykla mellan paradistränderna och gång på gång stannade vi till för att le tillsammans med dessa små djur. Vi bodde i en liten stuga och cyklar hyrde vi direkt på ön. Naturen här är magnifik med ett varierande landskap och rosa saltrika sjöar. På hemvägen cyklade vi förbi den största av dessa sjöar. Solen som var på väg att gå ner färgade sjön och himlen ännu mer rosa och för varje minut blev det vackrare och vackrare. Jag är än idag övertygad om att detta är den mest magiska solnedgång som jag någonsin kommer att uppleva.

En tjuvaktig papegoja?
En tjuvaktig papegoja?

Som för så många andra svenskar så uppfyllde Australien alla mina drömmar om detta avlägsna land och hit åker jag definitivt igen. Några av Australiens ökända farliga djur såg jag inte röken av. Min syster fick däremot sin mobilsladd stulen av en papegoja men detta bidrog bara till ett glatt skratt.

//Sofie driver resbloggen sofiesvarld.se där hon tipsar om hållbart resande. Kolla in hennes bilder på Instagram. instagram.com/sofiesvarld.se

Ett svar på “Ett magiskt cykeläventyr i Australien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP