Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning

Drömmer du om en perfekt weekend där notan inte sticker iväg? Om du dessutom inte har något emot underbara termalbad, bastant matkultur och ståtlig arkitektur är Budapest staden i Europa som du ska besöka.

Det som slår mig med Budapest är att det är en så mångfasetterad stad beroende på vad man vill göra. Budapest är också otroligt billigt. Jag skulle varmt rekommendera staden både till en romantisk weekend, men också för den som vill ha en mysig tjejhelg. Så, om du tycker att det sistnämnda låter lockande delar jag gärna med mig om mina upplevelser och intryck från Europas charmigaste stad längst Donau.

budapest 2

Strömmen som ger staden liv

Kanske är det just med den stora floden som allt börjar. Både min resa, men också stadens fantastiska historia. Här byggdes way back i tiden nämligen städerna Buda och Pest på varsin sida av floden, men byggdes sedan ihop till en och samma stad – Budapest. Fiffigt va?

Det är också längst floden som man ser de flesta sevärdheterna, från det ståtliga Parlamentet Országház på Pest-sidan till det pampiga Slottsdistriktet på Buda-sidan. Vi tog en promenad över den fantastiska frihetsbron, du kan inte missa den. Dess fantastiska gröna färg och unika arkitektur skiner vackert längst Donaus ström i nattens mörker – sagolikt.

Smaka på lite mer av allt

Väl över bron kommer en av mina favoritattraktioner på hela resan, eftersom jag är en food-freak: Saluhallen Nagycsarnok. Här finns det mat i överflöda på, hör och häpna 10 000 kvd, a la centraleuropeisk stil. Det är fett, det är bastant, det är surkål, det är underbart. Mitt tips är att du gör all mat- och spritshopping här, speciellt när det gäller presenter till äldre familjemedlemmar.

budapest_1

Thermal? Yes please

Jag tror att ingen spa-upplevelse i Europa kan mäta sig med den i Budapest. Under vår helg var det just termalbaden som fick stå för relax-factorn efter all sightseeing och shopping. Och det var inte så illa det. Den ottomanska stilen är återkommande i alla baden som vi besökte från den på Gellert hotel till Széchenyi, som ligger mitt i stadsparken. Med solen i ansiktet på en småkylig oktoberdag sitter vi alla utomhus i ett varmt bad och tänker: ”Kan det bli bättre än så här?”. Jag tror inte det. De varma baden är utan tvivel en av huvudorsakerna varför jag skulle komma tillbaka till Budapest.

Locals rule!

Ibland är det de mest oväntade sakerna som gör en resa så speciell. Förutom bra shopping till låga priser runt om i stadens kärna, bjuder också staden på intressanta festivaler i gator och hörn. Ser du en sådan, missa då inte chansen att mingla med the locals. Här satte vi nämligen tänderna i världens bästa langos, stenungsbakad, mitt på gatan. Du hörde rätt. En riktig deep-dive i Ungersk kultur, helt enkelt.

Vill du ha ännu mer pengar i reskassan för shopping i billiga Budapest? Mitt tips är att du sparar in lite på hotellkostnaderna genom att hitta bra erbjudanden på hotell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP