Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   4 min. läsning

Det är inte lätt att hålla koll på regler för handbagage. Eftersom de bestäms av flygbolagen finns lika många varianter som flygoperatörer och följs de inte riskerar man extra avgifter.

För att göra det lättare att hitta rätt information har vi skapat den här guiden. Här kan du se mått- och viktreglerna för åtta av Sveriges populäraste flygbolag. Trevlig resa.

Norwegian

handbagage norwegian

Resenärer med Norwegian får ha med sig ett handbagage med mått 55 cm x 40 cm x 23 cm. Maxvikten är 10 kg. Ett undantag är på resor till Dubai där maxvikten är 8 kg. Spädbarn som inte har betalt för en egen plats får inte ha med sig eget handbagage (men undantag görs för barnets mat och dryck under resan).

Utöver handbagaget är ett personligt föremål, till exempel en laptop, tillåtet. Det personliga föremålet ska lätt kunna placeras under sätet framför.

Finnair

finnair handbagage

Finnair godkänner handbagage med mått upp till 56 cm x 45 cm X 25 cm med en maxvikt på 8 kg. De som reser i business class eller är silver, guld eller platina-medlemmar hos Finnair får ta med sig två handbagage med en total vikt på 10 kg. Spädbarn utan reserverad sittplats får inte ha med sig eget handbagage.

Utöver handbagage tillåts också en personlig tillhörighet, till exempel en bärbar dator eller en handväska. Maximala mått för den personliga tillhörigheten är 40 cm x 30 cm x 15 cm. Vikten för det personliga föremålet räknas in i maxvikten för handbagage. Det betyder att den som reser med ett handbagage på 7 kilo får ha en personlig tillhörighet på 1 kg.

SAS

sas handbagage

När man reser med SAS kan man ta med sig ett handbagage med maxmåtten 55 cm x 40 cm x 23 cm. Handbagaget får inte väga mer än 8 kilo. Utöver handbagaget får man ta med en liten handväska eller en laptopväska. Reser man i business class, SAS Plus eller SAS Business är två handbagage à 8 kg tillåtna.

Vid charter skiljer sig reglerna något. Det är samma måttbegränsningar, men maxvikten kan bli något lägre beroende på biljettyp. Reser man i Economy Class är maxvikten 5 kg och i Charter Plus är den 8 kg.

Lufthansa

lufthansa handbagage

 

Maxvikten för handbagage hos Lufthansa är 8 kg, men maxmåtten skiljer sig åt mellan hårda kabinväskor och vikbara tygväskor. Hårda kabinväskor får inte vara större än 55 cm x 40 cm x 23 cm. Vikbara tygväskor får vara något större: 57 cm x 54 cm x 15 cm. De som reser i business class eller first class får ha med sig ett extra handbagage med samma restriktioner som det första. Andra resenärer får ha med sig ett handbagage.

Utöver handbagage tillåts ett mindre handbagage som till exempel en handväska eller datorväska. Dess mått får inte överstiga 30 cm x 40 cm x 10 cm.

Malmö Aviation

malmö aviation handbagage

Maxvikten för handbagage på flygningar med Malmö Aviation är 8 kilo. Måtten, däremot, varierar en aning beroende på flygsträckan. På flyg mellan Malmö, Stockholm och Göteborg tillåts handbagage upp till 50 cm x 40 cm x 25 cm. På flygningar till någon annan stad i Sverige gäller istället något mindre mått: 45 cm x 35 cm x 20 cm.

Undantaget (för att göra det ännu lite mer komplicerat) är på flyg från Umeå där maxmåtten beror på avgången. På avgångarna TF314/319 används de mindre måtten, medan alla andra avgångar har samma maxmått som till Malmö, Stockholm och Göteborg.

Andra personliga föremål som laptop, damhandväska, ytterkläder, paraply får också tas med utan att de räknas som handbagage.

Turkish Airlines

turkish airlines handbagage

På Turkish Airlines är det tillåtet med handbagage med maxmått 55 cm x 40 cm x 23 cm och maxvikt 8 kg. Resenärer i business class får ta med sig två handbagage och andra endast ett. Även spädbarn (0-2 år) får ha med sig eget handbagage med samma regler som andra gällande storlek och maxvikt.

Det går även att ta med sig ett personligt föremål. Som personligt föremål räknas mindre handväska, mindre kameror, laptop, och paraply.

Air Berlin

air berlin handbagage

På Air Berlin gäller handbagage med maxmått 55 cm x 40 cm x 23 cm med maxvikt på 8 kg. Man får också ta med en liten handväska eller en laptopväska. Maxmåtten för den är 40 cm x 30 cm x 10 cm och maxvikten är 2 kilo. De som åker i business class, med Air Berlins FlyFlex eller med ett Topbonus Guld eller Platinakort får ha med sig ett andra handbagage med samma restriktioner som det första.

Ryanair

ryanair handbagage

På Ryanair tillåts ett handbagage på 10 kg med storlek 55 cm x 40 cm x 20 cm. Spädbarn (mellan 8 dagar – 23 månader), som inte har en egen plats, får inte ha med sig eget handbagage. Däremot får de ha med en babyväska på 5 kg, vilken inte räknas in i det vanliga handbagaget. Förutom handbagaget tillåts en mindre väska med måtten 35cm x 20cm x 20cm, exempelvis en laptop eller en handväska.

Vad händer om jag inte följer reglerna?

Om ditt handbagage överskrider maxmåtten eller maxvikten kan personalen be dig checka in det, vilket oftast innebär en extra kostnad. Avgiften kan betalas på flygplatsen, men är då ofta högre jämfört med att boka via telefon eller internet några dagar innan resa.

Det kan därför vara en bra idé att mäta och väga handbagaget några dagar innan du ska flyga. Om du märker att handbagaget är för stort eller tungt har du tid att beställa extra incheckat bagage, byta till ett mindre handbagage eller lätta på packningen.

Mer om handbagage

Oftast anges mått enligt formatet 1 cm x 1 cm x 1 cm och det kan vara svårt att veta vad som motsvarar bredd, höjd respektive djup. Det är bra att komma ihåg att bredd och höjd är utbytbara. När en väska flyttas från liggande till stående läge blir bredd till höjd och vice versa. Det viktiga är därför att hålla koll på den sista siffran motsvarar djup, alltså hur ”tjock” väskan är.

Flygpersonalen har alltid kontroll över vilket handbagage som får vara med i kabinen. Är ett plan tungt lastat kan personalen be dig checka in handbagaget, trots att det följer reglerna. Detta görs på grund av säkerhetsskäl.

I den här guiden pratade vi bara om reglerna för mått och vikt, men glöm inte att det också finns regler för vad som får packas i ett handbagage. Det är lätt att glömma bort att t.ex. mängden vätska i handbagage är kraftigt reglerad. Mer information om det finns på Transportstyrelsens hemsida.

Tänk på att handbagagereglerna kan uppdateras.  Är du osäker är det alltid bäst att kolla direkt med flygbolagen.

Ett svar på “Mått för handbagage – reglerna hos åtta flygbolag

  1. Hej! Har en fråga ang handbagage , kan man ha en elborrmaskin i handbagaget ? Eller ska man ha den stora väskan som checkas in ? Kul med svar om det här är rätt forum !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP