Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

Vi började i Pécs…

Staden Pecs, Ungern.

Pécs ligger i södra Ungern, bara 20 minuter från gränsen till Kroatien. Här är det medelhavsklimat under sommarhalvåret och man får känslan av att man kommit till ett annat land när man ser palmerna vaja på stadens torg. Det är den femte största staden i Ungern, världsarvsmärkt av UNESCO och en av Europas kulturhuvudstäder (2010).

Staden är väldigt romantisk, och anses vara den mest romantiska staden i Ungern. Kärleken i staden kan man även känna och se via de alla antal hänglås som finns fastlåsta överallt.

Romantiska lås i Pecs, Ungern.

Det finns många muséer, monument och lämningar från keltisk och romersk tid. Från den tid då staden belägrades av turkarna finns det moskéer kvar och den mest kända är Pasha Kassim Gasi, idag omgjord till katolsk kyrka och väldigt populär att gifta sig i, särskilt om man själv är muslim och gifter sig med en katolik.

Här på St Istvan-torget finns också en begravningsplats från romarnas tid och i närheten ligger även det kristna begravningskapellet Cella Septichora från 1000– 1200-talet, där man kan se ruinerna genom plexiglaset på marken.

Från torget är det inte långt till den stora katedralen i ljus sandsten även känd som Petrus-Basilikan.

Katedralen i Pecs, Ungern.

Katedralens interiörer är huvudsakligen av gotisk arkitektur, och vi beundrade väggar och tak, utsmyckade med målningar som skildrar ungerska helgon och olika bibliska berättelser. Vi gick alla 150 trappsteg upp i klocktornet, skådade utsikten och kände att vi aldrig ville gå ner igen. Vackert.

pecs-utsikt-katedral

Det bästa sättet att transportera sig om man vill se mycket är via Segway. Det var en väldigt rolig upplevelse och det sparade oss tid. Vi åker igenom de vackra gågatorna och hamnade Zsolnay kultur område. Där var allt gjort av keramik och det finns oändligt mycket vackert att skåda, dels i fabriken men även i museet. Vi åt en fyra-rätters lunch på den bästa restaurangen i staden, Zsolnay Etterem, och det var imponerande mat från början till slut.

Middag i Pecs, Ungern.

Kvällslivet var det inget fel på, vi hade förmånen att besöka en rolig restaurang som hade ett eget mikrobryggeri, Egylet. Det fanns öl i olika kulörer och smaker samt olika alkoholprocent. Maten var inspirerad av Balkan och det var goda röror till köttet och korvarna. Pallinka är den ungerska snapsen, den sitter fint efter en stadig måltid!

Ölbryggeri i Pecs, Ungern.

Ungerns äldsta universitet finns här i Pécs och det är många svenskar som studerar här. Inte bara studerar förresten, det finns en svensk man (Stefan) som har hand om stadens gamla “champagne”-fabrik, där fick vi förmånen att gå på rundvandring och smaka viner!

Sannerligen en stad att uppleva, både dag som kväll! Hit kommer vi tillbaka!

 

Sedan fortsatte vi till Harkány…

Harkány är en liten, gullig stad i södra Ungern, i distriktet Baranya. Den är en av Centraleuropas mest kända platser för termiska bad och medicinska span.

Tusentals människor upplever att de har blivit kvitt psoriasis eller fått hjälp med sin reumatism samt till och med lyckats bli gravida via behandlingar här.
Vattnet har väldigt hög mineralhalt och bubblar upp från källor som är 70 meter djupa, när det kommer upp till ytan blir det gas, så vattnet doftar inte så gott som det gör gott för kroppen!

Spa i Harkany, Ungern.

Tipsar gärna om Thermal Hotel Harkányban, där man hälsar människor från hela världen välkomna och ger dem medicinska spabehandlingar. Det är fräscha rum, med gott om plats och modern inredning. Det här passar hela familjen, varmt vatten är underbart att bada i och om det ger kroppen extra bra resultat, då har man ju vunnit högsta vinsten.

 

Till slut kom vi till Villány!

Vinodling i Villany, Ungern.

Vackra Villány, som är förknippat med vin. Jag måste säga att det var så vackert och fridfullt här att jag trodde att jag hade kommit till Astrid Lindgrens  sagovärld nangijala. Vita små hus överallt med vinkällare i “underjorden”. Magiskt är ordet!

Hus i Harkany, Ungern.

Här har vinkällarna gått i arv i generationer och vi fick besöka familjen Blums. De bjöd på traditionell mat som de producerat själva och naturligtvis en guidad tur i källarens spännande gångar bland stora vintunnor och tusentals flaskor.

Mat uppdukad framför ett vitt hus i Ungern.

Vinkällare i Villany, Ungern.

Villány är ett av Ungerns toppdistrikt när det kommer till vin så för vinkännaren och vinälskaren är detta ett måste! Tack vare klimatet så odlas det fantastiska druvor med hög kvalitet, nyckelspelaren är Portugisisk men andra kända är Bordeaux-sorterna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc and Merlot. Zweigelt, Kadarka and Pinot Noir-druvor och viner har de mycket av också.

Det är lätt att ta sig till södra Ungern från Budapest med hyrbil (ca 2h 15 min), men det går också tåg. För att komma upp i vindistriktet så tar den lokala befolkningen alltid taxi (prisvärt!) från tågstationen. Sista tåget går hem vid midnatt, till olika delar av Ungern. Vi fick höra många roliga historier, allt från svensexor till födelsedagsfester och bröllop som gått av stapeln i detta vackra distrikt.

Tips: Kombinera din weekend i Ungern med ett par dagar i Budapest och passa på att åka över gränsen till Kroatien, så har du fått mer än två flugor i en smäll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP