Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min. läsning

Snart är det vår … Det känns nästan i luften. De första djärva blommorna börjar slå ut. Finns det något bättre sätt att uppleva naturens pånyttfödelse än att njuta av den i Europas vackraste och mest pittoreska parker? Här tipsar vi om sex härliga parker i Europa, från storslagna palats med figurklippta buskar, utsirade fontäner och dolda borggårdar till Europas största och färggladaste tulpanpark.1. Tyskland – Potsdam, Sanssouci

Om du planerar att besöka Berlin på våren eller sommaren är en dagsutflykt till Potsdam ett absolut måste för alla oavsett ålder. Själva staden, som är huvudstad i Brandenburg, är en kulturell och historisk pärla som har varit hem för preussiska kungar och den tyska kejsaren fram till 1918. Men stadens största sevärdhet är ändå Schloss Sanssouci. Det var en gång kung Fredrik II:s privata residens och är ett UNESCO-världsarv sedan 1990.

 

Slottet Sanssouci och dess parker beskrivs ofta som Tysklands Versailles, och det är lätt att förstå varför. Parken är inte bara gigantisk utan har dessutom en unik utformning, med storslagna frodiga vingårdar, undangömda innergårdar med stilla vattenfontäner, en mångfald olika blommor och växter och drömska långa stigar att strosa på. Vi kan nästan lova att du kommer att översköljas av lugn och ro, vilket också är syftet med parken – namnet ”sans souci” betyder ”bekymmersfri” på franska. Potsdam är lätt att ta sig till med S-Bahn från Berlin och perfekt som dagsutflykt eller en avkopplande helgvistelse.


2. Italien – Toscana

Ah, Toscana på våren … Finns det en mer förtrollande kombination av spännande resmål och behagligt väder? På våren smyckas de toskanska kullarna av blomstrande röda vallmor och vildblommor – en idyllisk upplevelse för alla sinnen. Våren är också den rätta årstiden för kulinariska utflykter och mat- och vinfestivaler. Om du planerar att besöka Toscana tänker du självklart med magen. Många av dem äger rum i vinregionen Chianti, som Sagra delle Frattaglie där du kan avnjuta traditionella toskanska rätter, eller Sagra del Cinghiale e del Tortello i Mugello, en festival tillägnad vildsvin och traktens särskilda handgjorda pasta.


Också trädgårds- och blomintresserade får sitt lystmäte. Varför inte utgå från Medicis tolv storslagna villor och parker, också det ett UNESCO-världsarv sedan 2013. Om du bara är på ett kort besök i Florens får du inte missa Boboli Gardens bakom Palazzo Pitti, en av världens största och mest eleganta parker i italiensk stil.


3. Frankrike – Monets trädgård, Giverny

Att vandra omkring i Claude Monets trädgård i Giverny är som att kliva rätt in i någon av hans impressionistiska tavlor. Denna magiska plats förflyttar dig tillbaka i tiden, oavsett om du promenerar över en av de små gångbroarna hukar under de färgsprakande valvgångarna som bågnar av blommor eller betraktar de förtrollande speglingarna i vattenträdgården.

 

Trädgårdarna utformades av konstnären själv, och han gav sin trädgårdsmästare mycket detaljerade ritningar och instruktioner om särskilda växter. Giverny är en perfekt dagsutflykt från Paris, bara 45 minuter med tåg Kom bara ihåg att ta det tidigaste tåget, så att du kan njuta av de vackra trädgårdarna utan att behöva trängas med andra besökare. Trädgårdarna är öppna från den 22 mars.


4. Nederländerna – Keukenhof

Keukenhof kallas ”Europas trädgård” och är en av världens största blomsterparker. Den är framför allt berömd för sina 800 varianter av tulpanväxter. Där blommar också mer än sju miljoner tulpanlökar varje år. Parken ligger i Lisse i södra Nederländerna, bara en timmes tågresa från Amsterdam, och det går till och med en specialbuss direkt från flygplatsen Schipol. Att njuta av de vackra blommorna, de pittoreska kanalerna och de typiskt holländska väderkvarnarna är en perfekt dagsutflykt när du vill uppleva våren. Keukenhof är öppet från 21 mars till 19 maj.


5. England – Hampton Court Palace Gardens

När du befinner dig i England kan du förstås välja och vraka mellan alla kungliga parker, privata trädgårdar, botaniska trädgårdar, slottsparker och herrgårdsparker. Det är svårt att välja bland dem alla, eftersom de är unika och mycket vackra i sin egen rätt. I Hampton Court finns den äldsta nu levande busklabyrinten, som har anor ända tillbaka till 1700-talet. Kung Henrik VIII övervakade utformningen av parken i barockstil, och den är lika pampig än i dag. Hampton Court Palace nås lätt med tåg från centrala London.


6. Frankrike – Paris

Den här listan vore naturligtvis inte trovärdig om den inte innehöll den populäraste symbolen för våren av dem alla, körsbärsblomman. Och i vilken romantisk stad blommar körsbärsblommorna som mest intensivt och färggrant? Naturligtvis i ljusets och kärlekens stad, Paris. Faktum är att du kan njuta av de vackra rosa blommorna överallt runt Eiffeltornet och Marsfältet, liksom bredvid Notre Dame och på Champs-Élysées.

 

Vill du uppleva blommorna med alla sinnen i en storslagen park är det bästa tipset att du tar dig till Jardin du Luxembourg, en av de mest berömda offentliga parkerna i Paris. De frodiga gräsmattorna, de utsirade statyerna, dammen Grand Bassin och de figurklippta buskarna och träden har funnits där i en eller annan form sedan 1600-talet, då parken anlades av kung Henrik IV:s hustru Marie de Medici. Här kan du koppla av med en stunds tai chi, yoga, schack eller en trivsam picknick i den varma vårsolen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP