Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   4 min. läsning

Du behöver inte lämna våra nordliga breddgrader för att uppleva storslagna naturupplevelser. Norges högsta berg, en världsberömd vulkan, en historisk vaktad gräns eller flytande bastubad under midnattssolen – bara att välja!

 

Norges högsta topp med en OS-by emellan

Flyg till Oslo och styr bilen norrut med sikte på Galdhøpiggen, Norges högsta berg. Efter två timmar körning ligger Lillehammer, där kan man gärna stanna till både sommar som vinter, den forna OS-byn har mycket att erbjuda året om. Skidåkning såklart, både på höjden och längden och på sommaren kan man njuta av landskapet från hästryggen eller med klätterskorna på. Men nu var det ju bestiga Norges högsta berg vi skulle göra!

 

Det finns två leder upp till Galdhøpiggens topp, en från Juvashytta och den andra från Spiterstulen. Leden från Juvashytta är betydligt kortare och går över en glaciär så den går man med guide i replag. Leden från Spiterstulen är längre, den startar från en lägre punkt och är lite mer av utmaning att gå med brantare partier med stora stenar. Skor med en rejäl sula är att rekommendera och vissa delar är av leden är snöbeklädd året om. Med små pauser tar det ca 4,5 till 5 timmar att ta sig upp och 2,5 att gå nedför och här kan du lätt gå utan guide, leden är utmärkt hela vägen. Dessutom är du sällan ensam, det här är en populär tur! Väl på toppen finns belöning både i oslagbar utsikt och en toppstuga med ny energi att fylla på.

 

Fyra dagars promenad och en high five med tomten

Flyg till Rovaneimi och ta sikte mot ryska gränsen, där ligger Oulanka Nationalpark och där kan man ge sig på 8,2 mils vandringen Björnrundan. Det är en av de mest populära lederna som tar ungefär fyra dagar att ta sig från start till mål med blandad terräng. Längs vägen finns det ödestugor och hyrstugor men den mest naturnära upplevelsen får du såklart med eget tält. Eldstäder finns det gott om som är försedda med ved året om, övrig utrustning kan du också hyra om du inte har hela garaget fullt med vildmarksprylar, spana in den här sidan.

 

Känner man inte för att trava omkring i fyra dagar finns det såklart kortare etapper av leden man kan hoppa på. Det går att vandra året om men vintern är lite mer krävande och den bästa tiden att njuta av naturen är maj eller september, då är det lite lugnare på stigarna.

 

Och du kan ju inte passera Rovaneimi utan att hälsa på tomten, han jobbar såklart 365 dagar om året och har verkstan öppen för alla nyfikna. Det vore ju också konstigt att semestra i Finland utan ett rejält bastubad. Passa på att boka en bastuflotte och glid ut på Ounasjoki floden, ett svalkande dopp i midnattssolen och sommaren är invigd.

 

Gå i soldaternas fotspår med praliner i fickan

Flyg till Köpenhamn och gasa på mot kontinenten. Gendarmstien är en populär vandringsled på gränsen mot Tyskland. Det är tre timmars biltur från Köpenhamn och halvvägs ligger Odense som ett perfekt stopp mitt på Fyn. Staden som de flesta kanske associerar med marsipan har också gott om annat hygge. Som HC Anderssons hemstad finns såklart ett museum över hans livsverk, här finns också bevarade hus och gårdar från 1850-talet och gott om mysiga kullerstensgränder och torg att njuta av sommarsolen på. När du laddat upp med proviant på Odense chokladehus är det dags att fortsätta söderut för en fyra dagars promenad full av historia, kultur och livet goda längs den dansk-tyska gränsen.

 

Gendarmstien är uppdelad i fyra etapper, en för varje dag om du vandrar hela, och alla har sin egen karaktär av naturtyp. Självklart kan du hoppa på var du vill och bara gå strand- eller bergsetappen men för den ovana frilufsaren lockar just den här leden med gott om hotell och pensionat längs vägen för mer bekvämt vildmarksliv.

 

Ända sedan början av 1800-talet har gränsen skyddats från smugglare, krig och andra inkräktare och spåren av historien går att hitta på många ställen längs vandringsleden. Du kan välja om du vill gå all in på naturupplevelsen med tält och öppna eldstäder eller om du vill checka in på något av hotellen längs vägen. Leden går också genom flera byar och städer så det finns alla möjligheter att fylla på proviantförråden eller ta en tre-rätters lunch om energin tryter.

 

Ladda för Game of Thrones-land med en avsmakningsmeny

Flyg till Reykjavik och förbered dig på fyra dagar i dramatisk vildmark. Och det gör man ju bäst på ett bekvämt hotell som fokuserar på ekologi och hållbarhet, allt förpackat i snygg design såklart. Hotell Eyja ligger mitt i Reykjavik, nära till restaurang Dill som också ger en försmak på den natur du snart ska dyka in i. Med de bästa ingredienserna från Island och övriga norden gör kocken Gunnar Karl Gislason olika avsmakningsmenyer som gör att du står dig i alla fall första etappen på vandringsäventyret.

 

När det är dags för lite mer aktiv semester kör du 2,5 timme österut till Landmannalaugar och där kan gå på Laugavegur-leden. Den populära vandringsleden går genom riktigt Game of Thrones-landskap, både på enklare stigar och en del mer krävande. Upplev de varma källorna vid Landmannalaugar, vandra över det isländska höglandet med utsikt över glaciärer, se den världsberömda vulkanen Eyjafjallajökull på nära håll och avsluta nere i den gröna dalgången vid Torsmörk.

 

Hela Laugavegurleden på 7,5 mil tar fyra dagar och du kan övernatta både med tält och i stugor längs vägen. Vid anordnade turer behöver du bara ta med dig ryggsäck för dagsbehovet, resten av ditt bagage körs mellan stugorna och den bästa tiden för att se det grönskande landskapet är juli till september.

 

Känn efter vad som lockar mest, eller blunda och peka, alla utflykter bjuder garanterat på något du kommer minnas för livet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP