Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min. läsning

Kuba är speciellt, mångfacetterat, färgstarkt, ostressat. Till leka delar karibisk ö med klart vatten och oblyga romdrinkar som möter spår av revolution och en värld långt från sociala medier och fungerande bankomater. Gör klokt i att växla pengar redan på flygplatsen, bered dig på en semester som kommer att ta lite tid och njut av det kubanska salsa-gungande tempot.

 

Kändisarnas hemliga favoritrestaurang

Som en välbevarad hemlighet i Havanna ligger La Guarida några trappor upp i ett hus som ser närmast övergivet ut från gatan. Gå igenom den stora  entrén, upp för de grandiosa stentrapporna och kom upp till en annan värld, som gjord för kändisar och filmstjärnor. Kanske just därför det är både Beyoncés och Natalie Portmans favoritkrog i Havanna. Restaurangen huserar i, vad som ser ut som en paradvåning, med bord i de olika rummen, hundratals tavlor på väggarna och balkongdörrarna öppna på vid gavel ut mot den karibiska kvällen. Med den magiska atmosfären och med en modern presentation av det traditionella kubanska köket är det inte svårt att förstå att det krävs bordsbokning långt i förväg.

 

Livet under ytan

Mellan Havanna och staden Trinidad ligger ett stopp på vägen, ett måste för alla som gillar att snorkla, dyka eller bara bada i absolut kristallklart vatten. La Cueva de los Peces är som ett 70 meter djupt översvämmat slukhål i den vackra kalkstenen där många tropiska fiskar och andra vattendjur trivs. Runt La Cueva finns ställen som hyr ut både dyk- och snorkelutrustning och när du plaskat klart kan du slappa i hängmattorna som finns runt omkring. Längtar du efter sand och paraplydrinkar ligger Playa Larga och Playa Girón en kvart åt varje håll från naturpoolen.

 

På hästryggen mitt i världsarvet

Utgå från Trinidad, den färgglada staden med sina kullerstensgator som ligger längs den västra strandremsan. En mil utanför finns Valle de los Ingenios, ett naturområde som var centrum för Kubas sockerrörsproduktion på 1800- och 1900-talet. Sedan 1988 är det klassat som världsarv och du kan uppleva det med fina stopp på vägen, till häst! Trinidad Travels tar dig ut i den kubanska vegetationen på hästryggen med stopp både för kaffe, provsmakning av saften från sockerrören och bad i vattenfall.

 

Fortsätt på Hemingways övergivna drink

Författardrömmar? Om det är skrivarlyan det hänger på kan du få inspiration i Ernest Hemingways mest produktiva hem, Finca La Vigía utanför Havanna. Här bodde Hemingway och hans tredje fru i 20 år från 1940 och det var här han bland annat skrev nobelprisvinnaren Den gamle och havet. När Castro genomförde revolutionen 1960 flyttade Hemingway tillbaka till USA och huset har stått orört sedan dess. Halvurdruckna spritflaskor på drinkvagnen, tidningar i högar – allt finns kvar som en tidskapsel att kliva runt i och inspireras av.

 

Fjäderboa extra allt

Kabaréklubben Tropicana är ett av de få ställena som till och med överlevde revolutionen, där det gällde dans, paljetter och plymer fick kapitalismen flöda. Showerna består, med dansare, sångare och stor orkester. Köp biljett med middag eller endast med show, rejäla romdrinkar ingår vilket fall, och kanske en svängom med någon ur ensemblen om du har tur.

 

Redo för ett cigarrdoftande, salsasvängande land som tar allt lite i sin egen takt? Åk och förälska dig i Kuba du med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP