Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   4 min. läsning

Tyskland, så nära och på vissa sätt så likt oss här i Norden, men det är klart, med nästan 83 miljoner invånare är det ett mångfacetterat land. Storslagna slott, technoklubbar som har öppet tre dygn i sträck och en äventyrspark i skogen med ett trädkojs-hotell. Vad än ditt hjärta klappar för, willkommen!

 

 

Disney-rojalister, se hit!

Om din bild av semester är en blandning av kostymdrama och Disneyslott kommer du stormtrivas på Neuschwanstein. Två timmar söder om München, nära gränsen till Liechtenstein tronar Ludwig II gamla bostad som öppnades för allmänheten sju veckor efter att han dött 1886. Då hade bara 14 av de 200 planerade rummen hunnit färdigställas, alla rikligt dekorerade och utsmyckade med inspiration från olika operor av Wagner. I de oinredda rummen är det idag bland annat restaurang och musèeshop, boka din tur i förväg för att slippa kön, här passerar ca 1,4 miljoner turister om året!

 

Slappa i Schnoor

Den gamla Hansastaden Bremen klingar säkert bekant från historielektionerna i skolan, och den är väl värd ett besök. Ett av de mest kända landmärkena är åsnan, hunden, katten och tuppen, bronsstatyn där de fyra djuren står på varann som en pyramid. Den illustrerar den kända Grimmsagan om vännerna som tröttnade på gården och husbonden de levde hos och drog till Bremen för att bli gatumusikanter. Här finns också flera pittoreska områden att bara strosa omkring i med butiker, caféer, barer och restauranger. Schlachte Embankment är ett promenadstråk vid floden, Schnoor är de snirkliga medeltidskvarteren och Böttcherstraße är Art Deco-gatan med vackra tegelbyggnader. En perfekt stad att bara varva ner i och umgås i ljuvliga miljöer!

 

Nationaldrycken  

I öl-landet nummer ett ska du inte nöja dig med en stor stark, här finns så mycket mer att upptäcka. Häng med på en smaktur av hantverksöl på olika mikrobryggerier runt om i Berlin med Berlin craft beer experience. Guiden berättar inte bara om ölen utan du får samtidigt en inblick i Berlins arkitektur, kultur och historia, och hur de relaterar till öltraditionen. Vill du lära dig ännu mer om processen, var med under en bryggning och se steg för steg hur ölet växer fram, smaka på olika färsköl och hugg in på brunchen som dukas upp med tyska delikatesser. Vill du skryta med ditt egen-bryggda öl hemma? Bryggeriet kan skicka flaskor av just det ölet du var med och gjorde när det jäst klart efter en månad!

 

Bada bada

Baden-Baden, kurorten med vackra gamla badhus har välkomnat kändisar från romartiden fram till Obama. Staden nära franska gränsen ligger vackert inbäddad i det stora skogsområdet Schwarzwald med kurbad som främsta attraktion. Friedrichsbad öppnade 1877 med tydliga influenser från romerska badhus med vackra kupoler och 17 olika stationer i en lyxig badritual. Med olika typer av ångbastuliknande rum, pooler med källvatten i olika temperaturer och skrubbande behandlingar kommer du ut på andra sidan som en ny människa. En liten varning för blyga, vi är trots allt i Tyskland, här är det nakenbad som gäller men det finns olika dagar när det är uppdelat för män och kvinnor!

 

Allting har en ende, men korven…

1949 hällde korvkioskägarinnan Herta Heuwer några olika ingredienser hon fått av brittiska soldater över en korv. Lite visste hon då att hon skapat en älskad mattradition. 1951 var succén ett faktum och Herta tog patent på såsen som sålde korv som aldrig förr, 10’000 i veckan närmare bestämt. Och vad är då hemligheten? En currywurst är en varmkorv toppad med ketchup blandad med Worcestershiresås och currypuder, numer en institution på den tyska streetfood-scenen. Det finns hundratals korvställen som alla har sin egna variant på korvklassikern och en rolig kuriosa är att varje borgmästarkandidat i Berlin fotograferas vid ett currywurst-hak!

 

Slott eller koja?

Precis på gränsen till Polen finns en äventyrspark mitt i skogen som kan uppfylla mångas barndomsdröm, att få övernatta i sin trädkoja! Kulturinsel Einsiedel nio olika kojor med individuell inredning och historia, tio meter över marken. Tre av kojorna har också värme för en mysig vintervistelse. Det finns också trädsängar, som kojorna men utan väggar och tak, där sover du under bar himmel med naturen som sällskap. Hela parken är som ett utomhusmuseum för folkslaget Turisedia som levde här i trakterna för 1000 år sedan. Ett naturfolk och dess kultur som idag visas upp i olika föreställningar i byggnaden som också är restaurang med plats för 200 personer. Vill du lajva gycklar-troll som bor i skogen är det här platsen för dig!

 

Festa på tyska

Berlin är känt för många egenheter och extrema karaktärsdrag, klubblivet är ett av dem. Det finns många skrivna och oskrivna regler för klubbkidsen, som förövrigt finns i alla åldrar och preferenser. Klädkoden är en av dem, som sägs delas in i tre kategorier – helsvart minimalism, cirkusglitter extra allt, eller bara så lite kläder som möjligt. Klubbarnas klubb är ändå Berghain med den ökända dörrvakten Sven vars preferens över vem som får komma in är lika svår att tyda från gång till gång. Tips till den som vill släppas in i technopalatset är att inte komma i grupp, inte skylta med att vara turist, inte vara för uppspelt och definitivt lägga ner alla planer på att ta selfies. Berghain har en stolthet att vara en fristad där ingen ska riskera att hamna på bild när de dansar från fredag kväll till måndag förmiddag.

 

Redo för en Tysklandssemester med nya upplevelser och varierande intryck? Överraskningarna är bara två timmar bort, auf Wiedersehen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

footer logo
Skapad med till dig
CMP